意見反饋
義工
[2005年] 有無兒科醫生介紹...急

大宅

國民生產總值:1402

有無兒科醫生介紹...急

我bb已經病左個多星期, 睇左兩個醫生, d藥就食完, 但係d咳仲未好, 仲有痰, 成日都呆呆滯滯咁. 我好擔心呀.

佢晚晚瞓著左都咳, 有兩日仲咳醒左, 有無人有好既兒科介紹, 等我帶佢睇下, 希望佢早日好番就好.

男爵府

國民生產總值:5999

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 有無兒科醫生介紹...急

李家仁 佐敦嘉賓 - around $500.00 (always see him in the TV programm, very famous)

曾兵 - Wong Tai Sin (you can check 1083) - around $150 - $300.00 depend on the medicine
http://www.tickercentral.com/view/59wk/l.png[/img][/url][/img][img align=right][/img][img align=left][/img]

洋房

國民生產總值:50

中環曹延洲 (養和主診) - 老牌兒科醫生, 非常有經驗
Tel : 2545 7733 - around HK$370 (3 days medicine)

大宅

Thanks so much.

:-P

男爵府

國民生產總值:6535

希望妳的BB, 早日康復
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

大宅

國民生產總值:4412

好多時都係睇下醫生同病人夾唔夾。但我想介紹個唔好既兒科俾你﹐小心D。

係陳X誠﹐經常上電視﹐唱兒歌﹐好出名﹐有二徶雞﹐診所旺角中心。但我們經驗覺得醫術麻麻﹐冇耐心聽我地講BB既問題﹐護士冇經驗﹐亂餵藥攪到BB嘔﹐轉介我地做測試﹐佢打電話問centre話$600﹐就即刻話收我地$700﹐乜都唔識要對住書讀俾我地聽﹐跟住費up20分鐘講足球講炸彈﹐一個鐘頭收我地$3,000﹗﹗

測試報告仲話一定要上去囉﹐講下報告講乜﹐夾硬求其開D唔啦更既藥就當我地求診﹐又收我地$6xx。跟住我地醒目﹐囉左fax copy唔上就成日打黎話帶BB返去睇下情況﹐以為我地係水魚會再俾佢“噤”。

如找唔到好兒科﹐寧可睇普通科都唔好睇佢﹗。

大宅

聽你咁講, 個醫生都真係幾差喎, 係咪佢要求要轉介bb去做測試, 係咩測試呀, 要成$3000, 都真係好鬼死貴.

我今日帶番bb去青衣城個周健偉醫生睇, 因為人地話試下睇多次先, 所以就去多一次, 佢話bb要食多三四日藥就應該可以好番,我希望係啦.

別墅

國民生產總值:696

我阿b都有睇過青衣城個周健偉醫生, 我覺得一般. 佢太多病人, 有啲是但. 唔係好有心機. 睇過兩次. 一次就話我唔識濕疹, 對阿b唔好. 一次就話多用三四日藥就應該可以好番, 仲電話不停call. 我抱著阿仔排個幾鐘, 佢都無睇兩mins就出番唻. 但係根本無理我問什麼.

現在我去遠啲睇, 個Dr. old-D, 少啲病人, 解釋長啲.

大宅

國民生產總值:3416

VENFA,
意粉仔睇開天水圍新北江既黎丹灝醫生, 佢係兒科專科黎架..(可能離你住果區好遠), 但黎醫生都幾好, 佢一定唔會dum症, 仲成日問番我好多bb既健康知識,,,叫我諗下然後答佢..我通常都唔識同答錯 , 佢就好詳細咁講我知,,,同埋佢唔會開左藥比我就剩係叫我比佢食,,佢反而會解釋咩情況先要食, 咩情況就唔駛食, 叫我盡量唔嚴重就唔好比亞囝食咁多藥,,唔會成日叫人覆趁, 反而叫我冇咩唔駛再睇, 所以我都幾仲意睇佢架,,

大宅

國民生產總值:4412

VENFA 寫道:
聽你咁講, 個醫生都真係幾差喎, 係咪佢要求要轉介bb去做測試, 係咩測試呀, 要成$3000, 都真係好鬼死貴.

係聽力測試﹐大女時健康院未有得做﹐個陳X誠話大女曾經傷風感冒﹐可能會耳仔發炎(因耳鼻喉係通既)﹐話去聽力測試中心﹐叫我地記佢帳﹐即我地俾錢佢﹐佢俾番錢中心﹐唔駛直接俾中心。佢係我地面前打電話去問價同約期﹐估唔到咁明目張膽剩賺$100 ﹐都算。話約左即日即刻去﹐叫我地快D去﹐如果唔係要等成個星期﹐但跟住同我老公講西班牙甲組足球﹐火車炸彈事件﹐我地已好唔耐煩﹐原來佢係dum時間﹐夠一個鐘就收我地$3,000大元。但個一個鐘包括20mins 廢話﹐10mins 打電話約測試﹐得30mins 係同大女做 development assessment﹐ 仲要唔識﹐打開本書一路睇一路跟住做﹐ 俾D積木大女玩下﹐叫佢劃直線﹐認圖畫等等。之後我見其他兒科﹐個個熟到不得了﹐跟本唔駛睇書。

我地叫佢寫report又另收$5xx﹐我話乜$3,000咁貴唔包written report 既咩﹖ 佢拎個政府gazette 出黎﹐話政府講明書面報告係收咁多錢。我地死死氣囉左個 report﹐發誓點都唔返去﹐佢仲夠膽死打幾次黎叫我地返去睇聽力測試報告﹐check下大女耳仔仲有冇事﹐我話左N次大女耳仔冇事﹐佢連爸爸放工出電梯囉鎖匙D聲都聽到﹐但佢係唔係都開D維他命又收$6xx。 個聽力中心又唔肯直接俾測試報告我﹐係都要俾醫生。 有幾份報告﹐我咪要上幾次俾人屈錢﹖ 最後我叫診所姑娘話fax俾我先﹐我星期六唔駛返工先上去﹐當然結果都冇上去啦。 :tongue:

大宅

justjust,

聽你咁講, 個醫生都真係好鬼過份, 利用父母對bb既緊張心情, 乘機'搶錢', 好彩你依家公開佢d衰野, 等其他父母得個知字, 唔駛再做水魚.

意粉仔媽媽,

個醫生聽起上黎真係幾好咁, 不過要去到天水圍, 對我黎講真係遠左d. 其實我去青衣睇都已經要特登坐車去, 都唔算近, 希望佢真係可以食完今次藥水就唔駛再食啦. 因為佢真係食藥食到個人'呆呆地', 同佢玩都唔係好彩人, 又唔肯笑, 最慘係無胃口食奶, 餐餐食3-4oz奶就唔食, 所以衣家仲瘦左成個碼.

:-( :-(

yuetping,
你新睇個醫生係邊度, 叫咩名, 可唔可以比d資料我, 等我多個後備都好呀

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.