懷孕前後

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

可唔可以响私家醫院生, 而BB轉去政府醫院留醫?

子爵府

Re: 可唔可以响私家醫院生, 而BB轉去政府醫院留醫?

咁大埔拿打素呢
]
該用戶已被刪除

侯爵府

好媽媽勳章

Platinum,

大埔拿打素無產科架,大埔,上水,粉嶺區生一定要去威爾斯醫院架,其實你有呢D情況,最好都係响返政府醫院生好D,一來穩陣D,二來政府儀器夠d &醫生經驗豐富,三來你會預算到$$$,
有咩問題,佢地覆診會密D!

你不如快D攞返醫生信(懷孕證明),去威爾斯醫院登記啦,佢地都會幫你排期架!! 廣華好full架,收夠症就唔收架啦.

YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

禁止訪問

別墅

你去多幾間問啦, 一定有醫院收你
Platinum 寫道:
我依家20周, 一直都諗住去私家醫院生, 所以冇去到政府醫院登記. 前日去仁安照結構性超聲波, 醫生話我BB肺動脈偏窄(但仲算係响正常既range裏面)同埋頸部仲有積水, 担心我BB可能有一種好罕見既病症.

我依家担心萬一BB出世要留醫, 我可能負擔唔起, 因為聽聞如果BB要住氧氣箱, 仁安收成$2000一日, 而且萬一要瞓氧氣箱, 一定唔會住一日半日.

請問各位媽咪, 我可唔可以响私家醫院生, 而BB出世後即刻轉送去政府醫院留醫? 如果可以, 我係咪要去政府醫院登記左先? 我尋日打過去廣華問, 佢話我預產期果個月已經full左, 而威爾斯個電話又打極都唔通, 而家真係好愁... :-(
該用戶已被刪除

大宅

Platinum ,
點解會唔可以?大陸人都來香港生啦!你有無試下打去母嬰健康院問?

民房

我有朋友都係照結構超聲波時發現bb好似有問題, 所以我朋友都放棄在私家生, 去左威爾斯生, bb一出世即刻攞去兒科做body check. 話晒政府d儀器設備都好過私家好多. 所以我都建議你去政府生.

你叫你醫生寫封信比你去政府到排左期先la, 我都係成5個幾月才去qe排ge. 你見醫生時最緊要講比佢聽呢個問題, 佢都應該會follow up得好d. 如果location許可, 我建議你去威爾斯or瑪麗醫院, qe麻麻地.

大宅

你而家先20wk
梗係去政府登記番先啦
如果已經chk到小b 有呢d 問題
私家醫生會叫你做多好多test同照多好多野
樣樣都係錢黎架(at least $1xxx 一個test)
係政府做都一樣, 但就唔使比錢喎~

禁止訪問

男爵府

如果BB需要由私家醫院轉送去政府醫院, 你可以叫私家醫院代call救護車並安排護士跟車護送, BB會瞓係氧氣箱, 護士會將媽媽的血液和產道分泌物樣本, BB針紙交給政府醫院. 當然, 需要一位家人陪同辦理入院(政府)手續. 救護車唔洗錢, 護士護送費用唔清楚, 因invoice冇寫.

別墅

Re: 可唔可以

你當然可以係私家生然後轉bb去政府醫,你bb係去政府e院醫病,唔係在佢地度出世,唔洗事先問準佢地!

最緊要你同你醫生商量好,佢知你想咁樣做,到時第一時間幫你安排白車等bb轉院。

Don't be too worry!
該用戶已被刪除

別墅

如果覺得負擔重,就早D去政府度睇,唔好要自己想太多,擔心太多!BB會feel到你唔開心架!

別墅

我都係政府私家兩邊睇,我現在24週,早前政府幫我抽血檢甲狀,report出來係低
該用戶已被刪除

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 可唔可以

Platinum:噤就好喇!你唔好太擔心呀!小心身題!

首頁

尾頁

跳至