母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

餵唔餵母乳好啊...

我之前係醫院想餵母乳時唔谷奶喎,咁醫院就俾BB飲奶粉啦。但生左後4 日先谷奶,好辛苦同痛,琴日就係咁流出來,咁仲餵唔餵母乳好啊。BB宜家5 日大,飲緊美贊臣A+奶粉,有時一次可以飲65ML啊。

大宅

2020勳章 2018復活節勳章

Re: 餵唔餵母乳好啊...

餵啦!但可能要泵出黎餵啦, 因為BB已經飲左5日奶樽喇!我果時都係好似你咁, 生完第6日先谷奶, 但BB已經唔肯埋身食, 唯有即刻買個泵黎泵奶比佢飲囉!
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

男爵府

kath
當然要試下 你不妨給bb 試下吸吮

大宅

我琴日試左埋身餵母乳,bb吸時痛到我想喊啊。
我未買奶泵,今日只係俾奶粉佢,冇餵母乳,但谷到好痛,成個漲起,乳頭又唔係突出,BB唔係咁好吸,餵佢唔太要啊。

男爵府

餵慣咗就唔痛O架啦,仲好方便,"拿"高件衫就餵得。 記住堅持吖,母乳對BB好有益O架

大宅

kath,

看來你在餵母乳一事上沒有甚麼準備.
在醫院完全沒有餵過奶?為甚麼要感到谷奶才餵?
谷奶漲痛當然痛,觸碰到都痛,何況要吸吮!

看來你要成功餵母乳,一定要下定決心才行.這裏有很多熱心鼓勵餵母乳的媽媽.

萬一未能成功餵母乳,請記住,不要怪醫院支援不足,更不是自己遲上奶,不是天生乳頭短,不是BB不合作不吸吮.

而是媽媽決心不足,對母乳餵哺認識不足.

洋房

PC9: very very good point, totally agree.

Kath: 決心D, 我們支持你.
Chloe was born on 19 April, 05. 19 Apr - 3.35kg 12 May - 4.3kg 24 May - 4.89kg 20Jun - 5.92kg 16 Jul - 6.6kg 17 Sept - 7.5kg 22 Oct - 7.7kg

複式洋房

我都覺得好方便 又唔洗洗奶樽 夜晚又唔洗起身開奶 出街唔洗帶奶粉奶樽 所以你都試下餵人奶啦

大宅

Don't sit and let the problem getting worse.
Go to 健康院 and talk to the nurse. They're very helpful and patient. Give them a call and you can go and visit them any time. I think it's much more helpful if someone is professional and teach you how to nurse in person.
雲師奶 該用戶已被刪除

別墅

其實健康院好support餵母乳架, 你不妨去搵佢地幫下你啦, 以下係我少少分享...

我個仔20日大喇, 我都仲係餵得麻麻地...之前因為阿仔成日咬到我個乳頭損晒, 好痛, 只可keep住每日餵到3-4餐人奶 (包括pump出黎, 用乳頭盾減低痛楚), 其餘餵奶粉...有時埋身餵時阿仔仲好忟憎唔肯食, 我以為我乳頭平, 佢用慣左奶樽, 所以佢食唔到...或者一食就食好耐, 累死 ! 我真係好唔開心... :cry:

但係我心諗, 1個月都未夠, 冇理由咁快放棄, 於是我去健康院檢查時同姑娘講, 跟住佢地安排我去學, d姑娘好好同professional, 佢地教我點抱阿仔, 點樣埋身...個次阿仔一埋身, 就食得好好, 姑娘仲讚佢叻, 佢吸得我好舒服, 完全唔痛, 佢仲食左大約45分鐘就好滿足咁瞓左, 果次我好開心 !!

之後我返屋企自己再試, 一日餵到6餐喇...開始有d滿足感, 雖然我仲係餵得麻麻地, 又俾阿仔咬損左, 但佢已經冇忟憎...我聽日會再去健康院繼續學, 希望阿仔吸得好d,咁我又舒服d, 佢又唔洗食咁耐...而且, 如果遲d天氣凍d有流感, 阿仔抵抗力都好d !

只要埋身多d, 你就會多d奶架喇 !
[

珍珠宮

kath
只要把握機會,現在還有成功o既機會,就看你有多大o既決心....
到頂置提目"母乳資料庫"看看,並提意你看看香港母乳協會o既網站,內有很多好有用o既資料!!
加油,不要輕易放棄,愛你的寶寶,給他/她最好的話!!

ps.見到不餵母乳o既媽媽,我總有種暴殄天物o既感覺
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

Hi dear,
WA WA!!!! Don't waste you mama milk, it is colostrum, very rich in ant-bodies.
I wonder how much you want to breastfeed, why still feed baby so much formula, even you have milk????

We all support you!!
Please give baby the best food

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

男爵府

Hi Kath,
You said your baby drank almost 65ml. It doesn't means that drinking more formula is better than drinking few mama milk.
Colostrum is able to strengthen baby's immune system and which is the easiet nutrients to be absorbed.

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

THX!我下定決心一定要餵bb母乳啦,如果佢吸得太痛,我會泵出來,但一定會埋身餵先。
多謝你地既支持同心得啊,我學到好多。

男爵府

When I know your decision to breastfeed, you made me tears.
Congratulation, you baby is very lucky to have the best food---mama colostrum.

May you enjoy the unforgettable breastfeeding trip!!

Hayes mama

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊