懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

你地有冇食五更飯架 ?

你地有冇食五更飯架 ? 我老爺奶奶話到時一定要起身食喎, 到時已經冇覺好訓仲要起身食五更飯 ? 唔係阿馬 訓醒先至食唔得架咩, 食左有咩好處架, 五更飯又係咩黎架, 用咩煲架 ?

複式洋房

Re: 你地有冇食五更飯架 ?

interesting, i want to know too

男爵府

我坐月時,早餐真係食飯 :mrgreen:
囡囡是食母乳的, 零晨4,5點起身餵奶,又覺肚餓於是食早餐,有陣時餐早飯是7,8點食,不過,我食大半碗左右,不是全飽,因為我都重會瞓
我個陪月整定焗飯o架
話時話,食完真係精神d ,餵奶又唔錯 :mrgreen:

大宅

小米米 寫道:
我坐月時,早餐真係食飯 :mrgreen:
囡囡是食母乳的, 零晨4,5點起身餵奶,又覺肚餓於是食早餐,有陣時餐早飯是7,8點食,不過,我食大半碗左右,不是全飽,因為我都重會瞓
我個陪月整定焗飯o架
話時話,食完真係精神d ,餵奶又唔錯 :mrgreen:

請問點樣'整定焗飯'?

男爵府

soalice 寫道:
請問點樣'整定焗飯'?

soalice,
通常家母或者陪月阿姐都會整定d 餸( 如田雞、紅棗蒸雞、金針雲耳蒸雞……)
工人會在夜晚放入飯煲跟飯一齊熟,這便是我的早餐
:mrgreen:
都好新鮮o既
有時我瞓唔到,bb 喊足成晚,半夜我/先生都會放成碟餸跟飯蒸熱 總之,早餐就係飯
反正坐月o個陣,真係餐餐食飯,家母話一定要有米氣到肚,bb 同自己身體先好
該用戶已被刪除

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

無食呀...好好家

洋房

happyalice,

我生上一個b都有食呀, 我奶奶教好個閙鐘半夜四點起身煲飯比我食, 要五點鐘食架, 我本來都唔知架, 不過見奶奶瞓到暖苙苙都起身煲比我食, 我都好眼瞓架, 都食曬一碗飯, 因為我個b每三個鐘食一次奶, 有時半夜食左要抱佢先瞓, 一放落床就喊, 又怕佢喊醒老爺奶奶老公, 所以有時抱足兩個鐘, 可能我剛剛瞓返, 我都起身食!

後來問返同事先知, 我唔知有冇記錯, 中醫話每個時段會運行到唔同嘅五臟六腑, 五更時分剛好運行到個胃, 坐月嘅人特別虛, 係五更食d飯落去就可保身! 信唔信由你!

不過係唔係都好, 如果有人咁早都起身煲比你食係褔氣, 唔食都唔好倒左佢, 最多七點起身都食左佢, 我聽過有人唔食不特止, 重要罵煲比你果個人就唔好啦!
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

男爵府

其實,早餐食飯就得o架喇
唔需要零晨五點專登起身 :lol: :lol:

男爵府

bb-bu-bu 寫道:
後來問返同事先知, 我唔知有冇記錯, 中醫話每個時段會運行到唔同嘅五臟六腑, 五更時分剛好運行到個胃, 坐月嘅人特別虛, 係五更食d飯落去就可保身! 信唔信由你!

這點我都聽過

子爵府

bb-bu-bu ,

收到, 多謝你詳細既資料呀, 不過我早餐都未食過飯, 我唸我食唔落呀, 不過我會嘗試食既

洋房

hi,
我生第一個時早餐都食煲仔飯,食足一個幾月,但不是五點起身食,通常訓醒先食,身體都唔錯,今胎都會續食.

男爵府

我都係一起身就食飯, 感覺好怪, 講真, 邊有人早餐食飯咖, 不過既然煮到黎就唯有照食啦

大宅

我對上兩胎都有食, 真係準時五點鐘起身食! 但今胎就冇食, 又覺得好似分別唔大喎!

大宅

真係要五點起身食飯呀?!?! 到時又要餵人奶, 咁會唔會一邊食份五更飯, 一邊餵阿b食奶家....好辛苦傘... :-(

民房

99 三點幾起身煮, 四點幾食. 都食唔落, 用水送囉!

食到坐完月!

都好幸苦, 但好喎. 99 仲幸苦, 點可以唔食?!

別墅

我每朝起身都有食薑飯,但就唔係準時5點食,
多數都訓醒先食,因為我都無咁準時5點起身

男爵府

如果有奶奶咁晨早起身煮飯俾自己食又真係幾幸福bor!

其實以前d人早餐都係飯,不過現代人多左其他方便食品,漸漸無煮飯黎做早餐

首頁

尾頁

跳至