美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

粉底大全(慢慢睇)

以下是我在其他beauty board得到的資料,由一位資深粉底用家姊妹提供的意見,大家不妨參考吓:

我一向都偏好濕粉底,因為個妝會貼好多,2-way cake我用親都會好乾(我皮膚係混合性,因為成日係冷氣地方,所以都偏乾),而且個妝又易溶,所以我主要都share各牌子既濕粉,同埋我會按我覺得最好->最差既粉底黎share

1) cle de peau $800-$850 : 我用過最好既foundation, cdp我用過creamy fdt同silky fdt, creamy fdt coverage高,但係用好少已經乾,finish非常自然而且持久度高,我可以一整日都唔補妝! 而silky fdt比creamy fdt sheer d,無咁mat, coverage低d,岩冬天/成日係冷氣地方工作用.如果要玩成日,我一定用creamy果隻,尤其係非戶內出番少少玩個妝更加perfect (因為如果係office用會有d乾,所以我會1:1咁溝silky同creamy黎用)

2) ipsa gloss water fdt $310: 好耐以前用過moisture果隻一d都唔好用,搽左好似無用,又易溶,不過呢支gloss water令我對ipsa改觀.gloss water fdt唔乾之餘又唔會太潤,coverage亦都唔錯,唔會因為出左油而令個妝變暗,單用當然ok,但係我更加鍾意用佢黎溝其他比較乾身既foundation,效果超正!

3) kanebo revue clear tone foundation $280 估唔到kanebo呢支fdt咁好用! 佢係春夏用既liquid fdt, 出街單用好正,冷氣地方溝gloss water,效果都係 - 貼薄,有唔低既coverage,而且非常持久!我又係成日唔使補一次妝! 好正! 尤其而家半價,我已經買左兩支!

4) by terry : perfect glowing fdt $600, youth reviving fdt $1000, perfect glowing我一直有用開,薄,貼,持久,唔使補妝,coverage唔高但finish好靚.夏天出街必用之選,係冷氣地方就溝ipsa gloss water/ youth reviving fdt. youth reviving而家用唔係好岩,冬天可以會好d,因為太潤而且易溶,而家用要溝乾身d既fdt先得.順帶一提佢個purple base超好用!令各種fdt都更易上同更持久(除左cdp支base同by terry既base,好少base做到呢個效果),又tone到膚色,好用!

除左上面呢4隻foundation我真係覺得正之外,我之後share既我都係覺得一般,無排名之分不過大家都可以當參考既~

5) bobbi brown liquid fdt / smooth skin / compact fdt : 前兩隻係濕粉, compact可以唔加loose powder,不過bb既粉底上面果下好靚,唔夠半日就溶妝溶得好厲害,用tissue印一印係見到成張紙都係粉 (我之前提過最鍾意果幾隻fdt係唔會發生)

6) covermark 水感精華粉底 / 以前有支藍色蓋,個樽身基本同水感精華粉底一樣 : 水感精華粉底水d, 另一隻就creamy d,覺得只係質感唔同,coverage兩隻都ok,唔會太厚,不過唔夠貼面而且甩粉甩得好厲害,唔覺太好用

7) lancome :用過好幾隻liquid,已經唔記得名,唔好用,易溶妝

8) clinque smart fdt (sth like that) : coverage ok, 價錢平,不過易溶妝

9) la praire 魚子精華粉底 : 好貴,好似要$1600, 好滑, coverage好好,不過超易溶妝,可能太潤我未係時候須要用到咁潤

10) chantecaille future skin / compact : future skin買過兩隻色都仲係唔岩,我皮膚偏白一向都唔難選擇岩色既粉底,future skin真係選極都唔岩,佢係好滑,貼面,不過用半日個妝色會變灰,而且又係有甩粉問題,唔覺特別好用. compact....唉,提都費事提,用黎補妝lor,唔可以聽sales講當2-way

11) tony & tina liquid fdt : 唔好用,甩粉好勁,不過t&t都摺啦,唔會再有人受害,haha

12) kp liquid : 唔夠貼面,甩粉好勁,唔夠持久

13) dior true skin (sth like that) : oil free同moisture都用過,其實都唔錯,不過係甩粉勁果到唔好

14) laura mercier oil free : 真係太乾,用左仲出暗瘡

15) sisley phyto-teint eclat植物輕爽粉底液 : oil free, 滑, coverage唔錯,不過甩粉勁唔持久

16) shiseido dignita (靚靚先有得賣):滑, coverage唔錯,不過都係甩粉勁唔持久

17) proudia fix fdt : 太乾,用左生暗瘡,粉底太焗身

18) rmk liquid : 貼面, 滑, coverage唔錯, 不過易溶妝, 而且個妝點補都係暗, 粉底氧化情況都幾勁

19) shiseido liquid / compact : 一般啦,可以唔考慮

20) paul & joe liquid : 唔夠持久, 不過質地好滑, coverage都幾好

21) laneige: 新舊liquid foundation都用過,質地太厚,好焗身,coverage好都無用因為勁溶妝

22) Giorgio Armani luminous silk / matt silk fdt: luminous無論係夏天定冬天用都係易溶妝,唔明點解咁多人讚, matt silk叫做好d, 不過兩隻d色都係好黃又易變暗

23) nars liquid (差d唔記得) : 好臭好難推,唔會再用

24) T LeClerc liquid (oil free): 好乾,所以唔夠貼面,好易溶,用親都出暗瘡, tlc無論係粉底,loose powder,compact都係一用就出暗瘡,怕左佢!

25) prescriptives traceless : tinted moisturizer類, d鬼妹勁讚,香港亦都無得賣(singapore /online la),不過都唔使恨,因為用完=無用,如果要用tinted moisturizer laura mercier都好用過佢,另外佢有隻上面涼涼地既loose powder,又係唔好用,好快溶到影都無,d鬼妹又係勁讚,唔知佢地諗咩?!

洋房

Re: 粉底大全(慢慢睇)

你好厲害,試過咁多 但我想知果隻shu uemura又無評價 ?-( ?-( ?-(

大宅

?-( ?-(
I am planning to buy "Chexxxxxx" but after reading may be Kanebo is better !!! ?-(

大宅

嘩)))))) 你好勁

子爵府

民房

好犀利!! :lol: :lol: :lol:

男爵府

複式洋房

正啊,可以好好參考,THANKS

大宅

請問第1隻 Cle de peau Where buy?

大宅

Hi moneykhk,
第一隻可以在sogo和金鐘seibu都可以買到

另外,我想問問kanebo果隻已家仲有冇半价呀..我都想試下..

已家,我自己就用緊armani果隻hydro-water 和 chantacaille 果度futureskin&compact..未睇呢個topic之前都覺得okay好用既,,但聽完你地share之後有覺得好似有同感喎!!真矛盾!
1st Anniversary

別墅

pingbaby, Hi,
IPSA-gloss water foundation 係咪=skin renew foundation ?
Thanks !

複式洋房

你好勁啊!

大宅

I agreed with Pinkbaby, I used the Cle de Peau for couple years too. It's expensive but it's worth it. Very very blend in with the face

複式洋房

I also agreed that Pingbaby that GA not that good - I found it quite dry and not shinny enough. You will find the face quite dull. However, GA has a very good comments from BK web. Anyway, just my comments.

民房

I had tried the Anna Sui liquid foundation. The smell was nice, and the coverage was ok.

I will use it again after finishing this bottle.

洋房

真係好貴.

juliafung 寫道:
I agreed with Pinkbaby, I used the Cle de Peau for couple years too. It's expensive but it's worth it. Very very blend in with the face

大宅

Has anyone here tried Chanel活力粉底霜 (Vitalimieries Cream Makeup before? Please comment. Thanks.
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

男爵府

各位姊妹:

我再講多次粉底啲資料係其他web site嘅姊妹提供俾我,唔係我自己嘅意見(有部份粉底我自己有用過嘅都認同佢所講),不過我覺得佢講得好全面,所以先post出嚟俾大家參考,唔好再話我勁啦,我受唔起呀!

另外,佢讚kanebo隻粉底好係啱夏天用,而家轉咗季唔啱架,個半價都係响7月份時做嘅。

大宅

very good.......
Lilypie Baby Ticker

大宅

請問各位姊妹, 我可否只用foundation, 而唔用loose powder? 個樣會否好怪?

Thank you......

首頁

尾頁

跳至