嬰兒用品

跳至

首頁
23456...28

尾頁

子爵府

wishesMB 發表於 11-12-16 10:16
我屋企依家用Pediakid乳齒牙膏,買果陣聽Sales講係法國製造,可以吞少量
Ingredients: AQUA, GLYCERIN, SOR ...

SODIUM SACCHARINATE - 糖精 (在一些動物實驗中顯示有增加致癌的機會)
SODIUM LAURYL SULFAT - 增泡劑(可致癌) - 即而家好多牌子強調的"No SLS"
BENZYL ALCOHOL (防腐劑) - 可刺激皮膚及引起敏感
Parfume (香料) - 無注明用什麼做香料, 不過無寫明天然/ 有機都應該...

之前check咁多隻牌子都無一隻有防腐劑及SLS.
法國製造都咁話啦, 唔好話吞, 仲敢唔敢用你真係要諗下喎...

子爵府

Annieng2000 發表於 11-12-14 16:33
I found a tooth tissues from website, is this safe to use, and can it replace toothpaste if baby is ...
同學話濕巾標準跟牙膏唔同的, 佢話網站入面睇唔到包裝上印的ingredient, 佢都check唔到.
就你提供的ingredients, potassium sorbate =
山梨酸鉀
, 其實就是防腐劑
同學話就算你用都這tooth tissues都好, 都唔可以代替刷牙

大宅

Hi Kufubaby,

Can you pls check this brand-Trybol if you have time?

http://trybol.ch/16_2057.html
http://trybol.ch/shop/index.html?lang=en-uk&target=

Thx for your help:)

Christy

子爵府

回覆 20101028 的帖子

christy

第2條link入唔到, 第1條link入到去可以click入的有.
natural toothpaste with greentea
herbal toothpaste classic
herbal toothpaste swiss dental
toothpaste senior

你想查邊隻呀?

**我見到有children toothpaste,但click唔到入去的

複式洋房

回覆 kufubaby 的帖子

我會馬上停用

大宅

我bb用Children toothpaste, 或者我返家抄低成份再問你.,
唔該你先:)

Christy

kufubaby  條link乒唔到去呀  發表於 11-12-16 17:21

大宅

Kufubaby,

我返家抄低成份再問你,thx

Christy

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

請問邊只牌子係B用好咖??
仲有大人又邊只牌子好咖??
≮新既起點√新既人生→新既開始 メ 有個錫自己既老公仔 シ 真係好開心好開心+_+ ≯

複式洋房

大宅

睇過包裝盒, 無英文成份, 全是瑞士文, 但貼有中文招紙, 只寫上:
本產品不含氟化物(No Fluoride), 不含人造化學香料,不含蔗糖成份(sugar Free), 不含防腐劑及人造色素.

要不要打去代理商再問問成份呢?

Thank you so much:)
Christy

子爵府

如果我買左就會問啦, 因為始終係俾小朋友用, 查左安心d
尤其而家知多左市面上好多賣緊的所謂大牌子或歐洲製造都唔一定代表"安全"

我再去你之前提供的website, 見到佢其他系列都可以click入去睇到列明成份, 如下
http://trybol.ch/pdf/TRY1015E.pdf
但就係唔知點解"children toothpaste" 無得click. 你支野係邊到買架?
我去左幾間時常幫襯的大bb店website都唔見有得賣

大宅

Kufubaby, 我係千色店買.
咁我打去問左再問你.
唔該晒.
Christy

民房

小朋友牙膏一定要好安全,第一時間問佐牙醫,佢話first teeth小朋友用安全,吞佐亦唔怕,但為安全,所以已經email佐去衛生署、海關同埋用緊的first teeth,希望快D得到產品檢驗result
仲有,牙醫話用曬駱駝其實同用清水的效果一樣
我記得以前睇李韡玲專欄,佢每次擦完牙都會用海鹽再擦一次...但無理由比小朋友用海鹽

大宅

HI KUFUBABY,

終於係盒低搵到,成份如下,
AQUA, CALCIUM CARBONATE, GLYCERIN, CALCIUM PHOSPHATE,SILICA, XANTHAN GUM,FLAVOUR, SODIUM LAURYL SULFATE, TOCOPHERYLACETATE, SODIUM SACCHARIN, SODIUM METHYLPARABEN, SODIUM MONOFLUOROPHOSPHATE, ALCOHOL DENAT., CITRIC ACID, CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT, MENTHOL, MENTHA SPICATA.

點解咁多成份? 好擔心添.
麻煩你. Christy

子爵府

20101028 發表於 11-12-19 23:45
HI KUFUBABY,

終於係盒低搵到,成份如下,

本來想訓架啦, 見係你, 又見到咁多可怕成份, 覆埋你等你有覺好訓啦

多都唔係最驚, 不過你睇左以下check list就好難唔驚啦
這隻牌子比知道chicco有漂白成份及made in france的Pediakid有防腐劑一樣咁嚇人喎, 仲用唔用自己諗啦...

SODIUM LAURYL SULFATE ( SLS, 增泡劑 , 可致癌)
SODIUM SACCHARIN, (糖精, 可致癌)
SODIUM MONOFLUOROPHOSPHATE, (氟, 而家好多都標榜不含氟, 吞食都有問題)
ALCOHOL DENAT., (不可吞食的酒精)
MENTHOL (薄荷醇, 不建議給2歲或以下小朋友吞食, 之前講過, 有G6PD都盡量唔好用)

子爵府

20111121 發表於 11-12-19 19:17
小朋友牙膏一定要好安全,第一時間問佐牙醫,佢話first teeth小朋友用安全,吞佐亦唔怕,但為安全,所以已經emai ...
請問你睇邊個牙醫, 是不是兒科的?
因為我大仔又係用緊first teeth, 但係d牙表面有起黑點 (有無人用緊這牌子or其他牌子都有這個情況?)
我都問過牙醫邊隻牌子好, 岩我仔用, 但對方話唔會有介紹因為佢地認識及有賣的最細都是適合children, not baby
另外我同佢都好friend(由細到大成掤牙都係佢搞掂), 佢都明講, 就算知有唔錯既牌子一般醫生都唔會講啦, 因為佢地怕承擔責任, 萬一介紹左比你用左有咩事咪死?!

民房

kufubaby 發表於 11-12-20 00:49
請問你睇邊個牙醫, 是不是兒科的?
因為我大仔又係用緊first teeth, 但係d牙表面有起黑點 (有無人用緊這牌 ...
因為我細個有一次蛀牙經驗,怕自己小朋友蛀牙時受個份痛楚,所以一直都同佢用OXXL B 同first teeth擦牙,最近試PUREXXN,佢唔鐘意陣味就無用
至於牙醫,我地有睇公務員牙科、私家,咁佢地唔係淨係睇小朋友...物有小兒牙醫的嗎?我又唔識喎...佢地都無介紹牙膏比我
牙齒起黑點係咪因為擦得唔乾淨呢?我有朋友的仔仔每晚擦牙都好行貨,最後門牙咪有黑點
anyway,我對小朋友食落口的都唔會輕率處理,等政府個邊比報告我先啦

大宅

回覆:kufubaby 的帖子

Kufubaby, 唉,好彩只係用左好小,我個仔得1歲咋,佢唔識吐,佢唔用牙膏的牙有黑漬,所以一定要用,而家我可以用咩?暫時係咪first teeth叫做比較安全?係边度買到?麻煩晒!
Christy

子爵府

我仔未用first teeth之前是用一個朋友起uk帶回來送呀仔的禮物(因為當時唔留意bb牙膏, 所以無記住個牌子名), 佢當時送左兩支比我, 呀仔一直用都無黑漬直到用晒之後轉左first teeth就有...自問應該唔係刷牙唔乾淨問題...

到近期撞返個藥劑舊同學, 我更相信同成份有關. 之前check過這牌子安全方面都唔太擔心, 係d細微野如Propylene Glycol(丙二醇) – 保濕, 有些許毒性, 少許可接受 及aroma (香料果d)無寫係天然, 咁我就當佢係人造啦, 但主要我嫌用完佢都有漬...而家用緊仲有細半支先用完, 但仲有支全新的未開, 所以而家一邊自己搵一邊等同學介紹啦. 如果未搵到, 用晒之後我會試下spry, 唔知hk有無得賣呢.

大宅

Kufubaby, 唔該你呀, first teeth邊度買到呀?

kufubaby  first teeth 好多地方都有賣, JUSCO及好多BB店仔都有. 你可以睇睇  發表於 11-12-20 17:50

首頁
23456...28

尾頁

跳至