嬰兒用品

跳至

首頁
12345...28

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

瑞士寶竇呢??

http://www.swisso-wessen.com/new/dreamerlotion.htm

入到去click "next" to page 4
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

2024年龍年勳章

first teeth 我買第一支時, 未用晒個蓋已生黑點啦, 我當時已覺支牙膏有問題, 掉左即轉了用瑞士寶寶.
希望每天開心渡過 ;-)

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我買左d bb牙刷...佢話係抗菌ge
唔駛用牙膏...可否幫我問下你朋友咁又得唔得呢?
係日本制造的, thx

男爵府

回覆 戲如人生 的帖子

樓主既朋友有提及:

唔用牙膏"梗係"唔得啦, 因為佢話牙膏最大作用係包住d牙齒(竟然唔係刷乾淨d牙), 等d牙唔會蛀被侵蝕. 就似賣廣告成日講的什麼保護"琺瑯質", 佢話d牙黑同變黃都係因為"琺瑯質"受到破壞

而你提及既抗菌牙刷仔,我覺得只係可以減低牙刷發黑起毛頭呢d情況既發生

戲如人生  咁佢刷乾淨左..係咪可以減少被蛀先?   發表於 11-12-13 04:02
戲如人生  咁佢刷乾淨左..係咪可以減少被蛀先?   發表於 11-12-13 01:45

大宅

畀面勳章

O...咁有咩牌子ok...等我bb出世要留意一下

男爵府

我最近同囡囡檢查牙齒,牙醫建議用兒童牙膏,小朋友 floride 500bpm可以接受 (當然唔好吞落肚), 佢個仔都2歲開始用有floride的牙膏, 我都去左超市睇oral B等的兒童牙膏應該可以,另外lion出左隻有"木糖x"("曬駱駝")...

戲如人生  問題係家陣我地D B仲細..唔識吐番出黎喎...=.=  發表於 11-12-13 01:46

大宅

好媽媽勳章

回覆 subb 的帖子

你去邊度睇牙醫呀?

男爵府

好嚇人

男爵府

回覆:BB牙膏及牙刷 ~ 好恐怖

總括嚟講,邊隻牌子安全?

男爵府

kufubaby 發表於 11-12-8 19:07
其實之前我都諗住轉佢試下, 因為價錢唔算貴及成份又無大問題.
但我剛打去兩間bb店(我成日買開野)問過這牙 ...

甘即系暫時為止,系呢只BIOXTRA比較安全???

大宅

Can you help me to check Swissbobo, which included:
Xylitol
Sodium Flouoride
Sodium Phytate
Calcium Phytate
Is it safe for baby? Thank you

男爵府

回覆 Elaine0721 的帖子

路德圍connie cheung !

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

Pigeon 都有bb牙膏架, 唔知得唔得呢?

咁其實邊隻先用得??

大宅

我個 bb 一歲半, 已出晒大牙, 一路 keep 住幫佢用清水加 d d bb 牙膏刷, 但可能飲奶的次數頻密, 有時飲到瞓著左, 我只用毛巾濕 d 水幫佢捽牙仔, 但都發現佢前門牙有開始蛀牙的情況, 但佢又未識得吐 d 水出黎, 幫佢刷牙每次都要搵一個人幫手捉住先刷到, 宜家仲話 d bb 牙膏原來唔吞得, 咁 ...... 我都唔知點算 !!

子爵府

Annieng2000 發表於 11-12-13 17:32
Can you help me to check Swissbobo, which included:
Xylitol
Sodium Flouoride
Sodium Flouoride = 氟
另同學話列出的成份應不齊全, 所以氟含量多少唔清楚, 但只說含氟的牙膏不宜吞食

大宅

回覆 kufubaby 的帖子

Thank you, can't believe that toothpaste is so dangerous for baby.......really thanks for your information

子爵府

sindychung 發表於 11-12-12 09:45
回覆 戲如人生 的帖子

樓主既朋友有提及:

嘩, cindychung, 你好醒, 你讀science or bio的?
同學話所謂抗菌牙刷真係指 - 減低牙刷發毛情況既發生, 但要d牙唔變色及被蛀, 都是要靠用牙膏先得.
本來佢應承剛過左的weekend俾多d資料我, 但話突然上頭有幾份report要佢做所以要遲d先俾到我. 唉! 我都唔好意思係咁催佢啦(佢都係義務幫我手), 但我讀書識佢已經係言而有信的人, 所以我相信佢一得閒真係會搵俾我, 到時我再同大家share啦.

但我問佢而家應該點揀bb牙膏, 佢就講左幾個key points
1. 無氟, 吞食安全
2. 無漂白及禁用起泡劑成份
3. 無有機會引起致癌的成份
4. 無糖及人造香料, 易蛀牙
5. 無SLS 防腐劑
6. 有Xylitol
7. 有organic成份 (天然 or有機, 不是人造化學野)

a!b@c#  請問ORGANIC成份是指什麼呢?  發表於 11-12-20 02:22

大宅

I found a tooth tissues from website, is this safe to use, and can it replace toothpaste if baby is still small, say under 1 yrs old?

"Our complete ingredients are: Water, glycerin, aloe barbadensis leaf juice, hydrated silica, xylitol, xanthan gum, sodium levulinate, sodium phytate, and potassium sorbate.
Sodium Levulinate is a corn derived preservative that is 100% natural and eco-friendly. Sodium Phytate is a rice bran derivative that is a stabilizer. It is 100% natural and eco-friendly. "

kufubaby  有無link? 我要send比同學睇睇  發表於 11-12-14 17:35

大宅

回覆 Annieng2000 的帖子

here you go:

http://toothtissues.com/

Thank you.......

複式洋房

我屋企依家用Pediakid乳齒牙膏,買果陣聽Sales講係法國製造,可以吞少量
Ingredients: AQUA, GLYCERIN, SORBITOL, HYDROXYETHYLCELLULOSE, SILICA, BENZYL, ALCOHOL, SODIUM LAURYL SULFATE, PARFUM, SODIUM SACCHARINATE, CI 17200

cecichow  SODIUM LAURYL SULFATE=>起泡劑黎架WOR~
仲有埋ALCOHOL添!  發表於 11-12-21 01:02

首頁
12345...28

尾頁

跳至