夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 冇得救

我覺得缺點有好多種, 例如有D男人做野好立, 有D男人好污糟, 有D男人鍾意周街睇靚女, 有D男人好長氣.....呢D都無傷大雅, 學你話頭, 係可以少D諗, 可以容忍既"缺點".

但咁樣開口又鬧埋口又鬧, 直頭食錯藥(或未食藥), 就唔係無傷大雅既缺點.

我都覺得咁樣返外家住下, 第一次或者有少少用, 但佢睇穿你只係想嚇下佢, 下次就唔會上檔. 所以你都要諗定以後點. 返外家住下只係援BING之計.

子爵府

好媽媽勳章

其實大家拍拖個陣時...諗住一日未結婚...就會對對方好好...但係結左婚...就覺得你係佢既人...你唔會咁易就...就會開始露出真性情...小香香...其實返外家嚇下佢都好...如果一兩次之後...佢仍然都係咁...咁你就要諗下你願唔願意再唔呢個人一齊...因為你要有心理準備...你離開一兩次...佢係會緊張...對你好一排之後...佢就會變番之前咁...因為呢d係性格...人既性格好難改到...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

小香香~
你要對隻C6唔好心軟呀(即係你想到搬走..唔好咁易比佢乙水返)
太過遷就佢既話就會變成...........好難想像...
2個人一齊住都有好多野要學習既....
你見佢心情靚靚地既時候就佢同用D唔一樣既手法傾下...
如果佢出聲嘈你既時候又試下唔好出聲..行開D..當聽唔到...
當你講野開時候..佢又開聲話你..你又試下唔好再講....
唔好比到機會佢再嘈...搬開下都唔係一個好方法..因為唔用得幾多次...太多只會變慣性...如果咩都試過的話...你隻佬真係要受下D教訓先得..叫你爸媽開聲話下佢...生個女出來唔係要比佢鬧架嘛...大約係咁.....哩D係我個人意見..唔好怪我多口呀....

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

好媽媽勳章

佢直頭好似當你係出氣袋

禁止訪問

禁止訪問

洋房

小香香 寫道:
心妍媽

我點會怪你..我上黎講都係想聽多D意見..究竟係咪我唔啱.
我係驚自己心軟..佢一扮冇野..我好易心軟...
但我今次決定唔睬佢...起碼唔睬幾日佢先知我真係好嬲..
因為平時我係好易氹....唔駛五分鐘 :tongue: :tongue:

小香香:
試下都無防既, 因為要對方有所改變, 先要自己改變, 即是話你要用一些非一般平常的你來對待他, 咁佢就估你唔到,佢呢種人係要比d壓力, 咪成日當你係LuLu, 不過你都可以改變一下你地既對話方式, 如果佢又大聲鬧你, 你就:1/ 大聲過佢同佢講:唔該, 我聽到啦, 想鬧人唔該返屋企先!!
2/ 扮野聽唔到, 然後話: 哎呀!死啦!聾左添!, 梗係你大聲得滯,而家聽唔到你講野啦!! :idea:

洋房

認同,佢呢d根本唔可以叫缺點,缺點唔係咁解,佢呢d叫唔專重,佢覺得佢係搵錢果個,你係使錢果個,根本唔當你係家庭一份子,佢唔覺得生bb湊bb有幾重要,因為佢自己最重要。

呢d叫自私,唔懂尊重人。

我唔覺得你應該走,如果你唔想成日怨老公乜乜物物,你要自己學習改變,老公同bb一樣都需要教,bb還好,因為佢係白紙任由你點教,但係老公係人地教出黎既,所以你要用感化(我反對以暴亦暴,所以用感化呢個詞語比較好),唔係死忍或者日日上bk怨,得閒去下圖書館借d書黎睇,到時你會知男女性格差異同唔專重人之間既分別架啦!睇多d書學習點去感動佢,改變佢,你地既婚姻先會長久架!
parker 寫道:
我覺得缺點有好多種, 例如有D男人做野好立, 有D男人好污糟, 有D男人鍾意周街睇靚女, 有D男人好長氣.....呢D都無傷大雅, 學你話頭, 係可以少D諗, 可以容忍既"缺點".

但咁樣開口又鬧埋口又鬧, 直頭食錯藥(或未食藥), 就唔係無傷大雅既缺點.

我都覺得咁樣返外家住下, 第一次或者有少少用, 但佢睇穿你只係想嚇下佢, 下次就唔會上檔. 所以你都要諗定以後點. 返外家住下只係援BING之計.
     沒有原因 為什麼一定要有原因        有人到了七十歲還問原因

禁止訪問

大宅

今次記得唔好心軟呀...
佢講咩都當聽唔到....到你啖氣下左先再同佢講野...
仲要係佢叫完你先好出聲...你隻佬做野果到都係咪成日鬧人架...點解佢咁鐘意鬧架...連屋企人人都知佢係咁...點你你又咁笨同佢一齊果時唔知架....

洋房

其實你覺唔覺得佢係因為自卑形成自大, 其實大男人唔會咁樣, 反而d小男人先會蝦女人, 又或者係唔係都撐住先, 慌死人睇少佢, 成日都鬧左先算, 加上你又"林支支", 咁佢咪習以為常囉!!

大宅

方鍾SIR 寫道:
其實你覺唔覺得佢係因為自卑形成自大, 其實大男人唔會咁樣, 反而d小男人先會蝦女人, 又或者係唔係都撐住先, 慌死人睇少佢, 成日都鬧左先算, 加上你又"林支支", 咁佢咪習以為常囉!!
超認同你既講法呀~~
話佢大男人咩...又大唔起..話佢小男人咩...而佢真係勁小男人...有本事就唔會計較咁多野...(唔係話香香隻佬)
只係我心中對男仔既睇法...就算D男人係拍拖/結婚果時對你好好....佢要變就係變左...點解女人唔會咁易變呢...(除左D賤女人)

洋房

小香香,

圖書館通常分哂類別架,我唔知你地個圖書館放呢d書既位置係邊,所以你要自己去到搵,通常教夫妻相處既書都放埋一齊架!

其中一本我幾推介既〔男女大不同〕,其他既重有好多,一時記唔起,不過你去度可以慢慢睇下,覺得岩咪借囉,又唔使錢既!

或者你要嘗試學下唔好喊,眼淚對呢d男人無用架!即係好似舊式潮州男人,邊度鍾意女人喊架,再唔係你問下簡炳池,佢都好憎女人喊架應該!所以你死忍都要!

好似我咁,我好少喊,但一喊我老公就知道佢自己做得好錯,係會好內疚果隻,唔係話呢d叫策略,只係你要比你隻佬知道佢每次激嬲你都有輕重之分。

不過如果你隻佬知你睇呢d書應該又會鬧你架啦,所以你要諗定點樣應對啦!例如〔我覺得自己唔係太識做人老婆,所以成日都比你鬧囉(當然係反話啦),所以想關係變好〕諸如此類....
     沒有原因 為什麼一定要有原因        有人到了七十歲還問原因

禁止訪問

大宅

唔想感情有變...你先試下自己改變...
感動下佢都改變...
人生就係咁得意...唔試過錯過都唔會知到自己點行...
我就試過好多錯過都好多...
你同你隻佬好話唔好聽仲有排對...雙方都唔開心又點會長遠呢...慢慢學習下...

禁止訪問

洋房

我有個朋友既老公又係咁, 十幾年, 試過好多方法都冇用, 個老公都冇變, 卒之我朋友自己改變自己, 而家好左d, 起碼一齊出黎果陣, 見佢老公鬧佢, 佢都可以以高eq黎撐住, 唔再好似以前咁, 自己都開心左好多!! ?-(
有d男人係咁, 當你窒番佢, 佢又唔敢出聲, 真係犯賤!!

禁止訪問

洋房

而家我見佢開心左好多, 佢話以前個老公話一就唔敢話二, 攪到冇晒自我, 而家唔同囉, 佢搵番自己, 同老公據理力爭, (當然係有d方法既)而家好好多啦!!

首頁

尾頁

跳至