在職全職

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

hashtag影視迷勳章

請教機場地勤工作

本人想請問:

薪金聽聞連 ot 約有10000左右,
但請問在淡季是否較少 ot?

有甚麼福利是包括直系親屬?

謝謝回覆
老餅會員上科林只求開心!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 請教機場地勤工作

9527 寫道:
本人想請問:

謝謝回覆

我以前係cx做地勤,$8xxx人工,加allowanca,都over 10k,如果係jardine做會多 ot D,不過聽聞CX依家減咗人工....!!
你所講0既直系親屬福利係咪一折機票呀?除咗你0既直系親屬有之外,你仲可以加多一個人0既名(e.g.男朋友),不過d ticket都係stand-by位,旺季會較難0羅位lor...!!你仲想知d咩呀?你想做地勤??

侯爵府

唔該晒呀!
我諗住拎埋雙糧下年轉工, 希望轉返去大公司, 至少唔會嫌年紀大同埋有bb 嘛, 福利方面唔係1折機票啦.. 聽聞仲要排 priority, 旺季唔到你... 反而想知道醫療福利方面, 不過都唔知有冇機會入去做, 因為好多 u grad 考唔到 fa 又走去做, 自己又唔係 18, 22.

份份工都辛苦啦, 最怕係 cut ot, 因為車費食飯$貴.

大宅

咁你地知唔知fa係咪好難請嫁~~
地勤係咪都好辛苦嫁~~

THX!!!!

大宅

lyctina 寫道:
[quote]
9527 寫道:
本人想請問:

謝謝回覆

我以前係cx做地勤,$8xxx人工,加allowanca,都over 10k,如果係jardine做會多 ot D,不過聽聞CX依家減咗人工....!!
你所講0既直系親屬福利係咪一折機票呀?除咗你0既直系親屬有之外,你仲可以加多一個人0既名(e.g.男朋友),不過d ticket都係stand-by位,旺季會較難0羅位lor...!!你仲想知d咩呀?你想做地勤??[/quote]

lyctina,

你又係以前係cx做架?me too呀?你走左幾耐,我走左2年lu,會唔會大家都識呢?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

砵砵豬 寫道:
lyctina,

你又係以前係cx做架?me too呀?你走左幾耐,我走左2年lu,會唔會大家都識呢?

hihi....
我以前做airside ca team,你呢....不過我都走咗3年幾lu....!
依家係政府做...!你有冇做0野呀?or做全職媽媽呀??

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

pinga 寫道:
地勤係咪都好辛苦嫁~~

THX!!!!

我覺得cx見工除學歷外,都好睇見工時表現同工作經驗,因為我學歷都唔係好高佢都請呵....!!!
我覺得cx係一間好好0既公司,不過太多女人啦...!so唔係太好做,而且要返d冇定時0既shift,都真係幾辛苦0架....!!不過可能其他公司0既地勤會好d0既...!!!

大宅

lyctina,

因我都有見過 fa, 見佢介紹到好好咁
加上我個fd 剛剛 俾cx 請

侯爵府

lyctina 寫道:
[quote]
pinga 寫道:
地勤係咪都好辛苦嫁~~

THX!!!!

我覺得cx見工除學歷外,都好睇見工時表現同工作經驗,因為我學歷都唔係好高佢都請呵....!!!
我覺得cx係一間好好0既公司,不過太多女人啦...!so唔係太好做,而且要返d冇定時0既shift,都真係幾辛苦0架....!!不過可能其他公司0既地勤會好d0既...!!![/quote]

請問可唔可以簡略講講點 shift?
我知道一星期有2日假但多數有1日 ot, 唔知淡季多唔多 ot 呢? 我要 $$ 唔要假 :lol:

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

9527 寫道:
請問可唔可以簡略講講點 shift?
我知道一星期有2日假但多數有1日 ot, 唔知淡季多唔多 ot 呢? 我要 $$ 唔要假 :lol:

點shift法...
每日唔同時間返工lor...!唔係好似police咁,早中夜有一定0既更份,可能今日返0945,tmr返0510,後日返1355,大後日0黎個o-night咁lor...!!!一個星期係有2日假.我0個時ot通常係返放工之前/後,依家唔知點啦...!!

侯爵府

lyctina,

thank you very much :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至