意見反饋
義工

產前產後 今日: 22|主題: 241060

剛剛check到有bb, 下一個step係點做呢??

大宅

國民生產總值:1820

好媽媽勳章

剛剛check到有bb, 下一個step係點做呢??

如題, 請各位媽媽提點下

男爵府

國民生產總值:7021

醒目開學勳章 畀面勳章

Re: 剛剛check到有bb, 下一個step係點做呢??

恭喜晒.......
搵個E生做檢查...!

大宅

國民生產總值:1820

好媽媽勳章

Re: 剛剛check到有bb, 下一個step係點做呢??

是否拿住醫生証明, 就可以去醫院登記

大宅

國民生產總值:1328

yes.
公家醫院 ---->可以盡早去醫院排期. 先排期, 再安排抽血同見姑娘. 因為一般會在約十週左右做第一次產前檢查.
私家醫院就唔清楚啦.

至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

別墅

國民生產總值:541

我當時好緊張, 即刻去c+婦產科睇e生, 結果係週數太少(5週多少少), 無用超聲波照, 只在陰道照, 顯示有bb...
我諗你7,8週先去睇啦, 到時可以照超聲波, 開始見到bb心跳喇! 你依家休息多d, 食有營養的食物就ok架喇~~
俾心機!

別墅

國民生產總值:711

np 寫道:
我當時好緊張, 即刻去c+婦產科睇e生, 結果係週數太少(5週多少少), 無用超聲波照, 只在陰道照, 顯示有bb...
我諗你7,8週先去睇啦, 到時可以照超聲波, 開始見到bb心跳喇! 你依家休息多d, 食有營養的食物就ok架喇~~
俾心機!

陰道照 is also 超聲波!!

By the way, congratulation!!

別墅

國民生產總值:890

我初頭又好似你咁...得6wk就驗出有bb, 仲走咗去照超聲波, 你等8wk再去照就可以睇到佢心跳..

現在小心d, 唔好亂食嘢...小心身體就ok!!!

恭喜恭喜!!!

子爵府

國民生產總值:12008

好媽媽勳章

你可以考慮政府同私家醫生都一齊睇,政府唔會次次照超聲波,全個懷孕期大約三至四次,私家就可以次次照.政府所有驗血呀,驗血糖呀唔使錢同埋驗到有問題佢地就會捉多一次去驗.
十四周前你可以驗唐氏,威爾斯收$1000但好滿,你要預早排期.到左懷孕后期你先諗係政府生定私家生喇.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

伯爵府

國民生產總值:15505

恭喜晒!

妳現在要搵醫院登記做產前檢查 (第一次會於孕期第10星期做), 如果妳係幫襯私家, 就同妳個私家醫生check check lor.

頭3~4個月要小心, 唔好太大動作 (拉長手做野/ 長時間mau低), 個受孕卵chi唔實個子宮會好易流產, 唔好jump, 食熱野同drink暖野, 涼野生野更加唔好食.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.