心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

業主話市道好左, 3個月後要加租, 咩心情都無晒!

今日收到業主電話問我明年一月期滿後仲諗唔諗住繼租, 我話應該都會概, 佢跟手話而家市道好左到時會加多3百元租, 我住左咁耐個個月都會預早成2個星期交租, 由佢間屋係小強竇到而家乾乾淨淨, 都算係個好租客啦, 可惜都逃唔過呢個命運. 而家買樓又未係時候(樓市同荷包都未得)而且個囡岩岩係附近間學校返左3個月學, 又返得幾好, 唔想個囡要跟住我地搬來搬去, 諗到呢到真係進退2難, 咩心情都無晒!

子爵府

好媽媽勳章

Re: 業主話市道好左, 3個月要加租, 咩心情都無晒!

咁你有無同業主傾下...同佢講個女返學...個個月都早交租...問佢唔加住得唔得...或者會加幾多...應該有得商量掛...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

因為我座樓要維修外牆, 可能係咁佢想係我度幫補下, 如果佢早幾個月講都好D, 因為我囡要申請幼兒園資助, 咁貴左租都可以係學費扣番, balance 番條數丫, 但而家.... 公屋又申請唔到, 買樓又唔夠首期, 租人樓又隨時比人加租, 真係好好好討厭自己咁無用.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

有時業主要加租都無計…..
我老細住嗰度比人加左40%有多吖!
但佢無搬因為出面的租起得重多。
如果那$300不超過10%,
我係你便算了,因為出面未必租到架。

侯爵府

咁你試吓同業主講話唔租, 可能佢重煩, 因年頭走, 好可能要過咗年先有人租.

伯爵府

好媽媽勳章

其實都要睇下你原本層樓幾錢租, 如果3,4千蚊既樓加$300真係唔算多架. 我媽媽有層一直都租出去, 最近租客買左樓, 新租客都加$400, 仲要未搬已經有好多睇, 好快有人租.

子爵府

ronleung,唔好咁話自己啦, 好多人都似你咁夾心.

$300都唔多, 你試吓同業主講吓. 同埋就算租金加300, 資助都多唔到幾到, 真的.

ronleung 寫道:
因為我座樓要維修外牆, 可能係咁佢想係我度幫補下, 如果佢早幾個月講都好D, 因為我囡要申請幼兒園資助, 咁貴左租都可以係學費扣番, balance 番條數丫, 但而家.... 公屋又申請唔到, 買樓又唔夠首期, 租人樓又隨時比人加租, 真係好好好討厭自己咁無用.

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

首頁

尾頁

跳至