興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我有電腦問題想請教!

各位高人,我部腦用用

侯爵府

畀面勳章

Re: 我有電腦問題想請教!

hi...

我笨唔係高人,只係路過比少少愚見...

您部H.D.(可能係O.S.)壞之前有無做過d咩?
其實XP要修復都好似剷機咁做法(boot from cd, Xp autodetect & let u select "recovery" or "re-install"),您再trytry睇下xp可否自己修復問題....
您放去第二部機度睇得返個h.d.唔代表100%證明個H.D.無問題(可能個xp已經"花"左load唔到都唔奇!)見議你都係backup定data以作最壞打算...

大宅

小路,

我只係用家(唔係高手),不過,我試過部電腦又係咁開左機無幾耐就熄,當時係個火牛壞左

而我亦試過個電腦無啦啦自己re-boot,仲要係越來越密,折開個電腦來看,原來係底板那些CAP(capacitors)燒了[<=因為知道唔係virus]

你若懷疑部電腦的HD壞,可以搬另一個HD去這部電腦試一試

琥珀宮

首先多謝你回答,我用過兩隻唔同寄xp碟去裝!反應一樣!點解我話唔關hd事!因為我用個新hd去試呢部機!都係出現相同情形呀!! :-( :-( :-( :-( :-(
修服AND剷機既原理我都識架啦!我諗係個底板燒左都唔定!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
ChunChun_Daddy 寫道:
hi...

我笨唔係高人,只係路過比少少愚見...

您部H.D.(可能係O.S.)壞之前有無做過d咩?
其實XP要修復都好似剷機咁做法(boot from cd, Xp autodetect & let u select "recovery" or "re-install"),您再trytry睇下xp可否自己修復問題....
您放去第二部機度睇得返個h.d.唔代表100%證明個H.D.無問題(可能個xp已經"花"左load唔到都唔奇!)見議你都係backup定data以作最壞打算...

琥珀宮

多謝你呀!我就係試埋新hd都唔得呀!真頭痕!! :-( :-( :-( :-(
CYK 寫道:
小路,

我只係用家(唔係高手),不過,我試過部電腦又係咁開左機無幾耐就熄,當時係個火牛壞左

而我亦試過個電腦無啦啦自己re-boot,仲要係越來越密,折開個電腦來看,原來係底板那些CAP(capacitors)燒了[<=因為知道唔係virus]

你若懷疑部電腦的HD壞,可以搬另一個HD去這部電腦試一試

侯爵府

畀面勳章

小路 寫道:
首先多謝你回答,我用過兩隻唔同寄xp碟去裝!反應一樣!點解我話唔關hd事!因為我用個新hd去試呢部機!都係出現相同情形呀!! :-( :-( :-( :-( :-(
修服AND剷機既原理我都識架啦!我諗係個底板燒左都唔定!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Oh~ 睇黎同我上次個case一樣 (底板出事:ide/sata個part有問題裝唔到O.S.),之前亦都試過ram test / 換cable/ run powertools to test h.d.都無補於事......最後.....換底板so far so good~!!唉....

首頁

尾頁

跳至