跳至
[2005年] 你地

首頁

尾頁

大宅

你地

我 BB 食奶奶唔係好定時,
有時食 6 oz , 但未夠三個鐘就喊肚餓,
有時食 4 oz , 但三個鐘都唔喊肚餓.

我都唔知點 set 時間表比個工人,
工人做

子爵府

Re: 你地

我個b 而家俾左人湊,不過都規定左大約四個鐘頭一餐,
每餐開5oz奶粉,不過通常都食唔晒,淨1oz,
有時bb 真係3個鐘就要飲奶,咁我地就俾d 水佢飲,
總之每日五餐奶 7, 11, 3, 7, 11 ,有時朝早佢未瞓醒,
就改為8, 12, 4, 8, 12,總之係"大約"四個鐘餵一次,
有時bb 瞓得,可能會餵少一餐tim,
好似尋日帶在bb 出街,返到屋企都夜晚10點,
應該12點前餵一餐奶,點知佢無醒到,
咁我地就由得佢瞓,佢瞓到今朝先起身。

男爵府

阿B大約3.5-4小時一餐,每餐5 OZ,次次食得晒,
但臨

禁止訪問

睛靈勳章

Re: 你地? BB 食奶定唔定時???

別墅

我同 mandywan00 個情況一樣,
有時食 6 oz , 有時食 4 oz ,

大宅

未滿月前,三小時食一次,每次3安士
滿月後,三個半小時一次,每次4安士, 不過有時會食剩一安士,我想bb也是人,有時食多d,有時食少d,無問題喎
開心寶寶祉翹仔[/url]

大宅

我個b 每天 6 餐,每4小時一餐,每餐5安士,如果餵人奶,就食 3 安士。

你地個 b 會唔會食食下瞓著好難餵呀?我個 b 餐餐都係咁,如果迫佢食就發皮4,有時食剩 d 奶,好浪費,bb 食唔晒 d 奶,係唔係一定要倒呢?

大宅

未滿月前, 2個鐘飲1.5oz - 2oz, 而家6weeks, 2個鐘飲3-3.5oz, 我都想好似你地咁3-4個鐘比佢飲, 但bb每2個鐘喊, 我都唔知點????? :-( :-(
5歲~~

大宅

我個BB有時都會食食下訓左, 好難先可以叫佢食埋D奶.
我奶奶話食淨搵人食埋佢喎(即係我老公), 我話佢已經好肥啦, 重食?

preciousstone 寫道:
我個b 每天 6 餐,每4小時一餐,每餐5安士,如果餵人奶,就食 3 安士。

你地個 b 會唔會食食下瞓著好難餵呀?我個 b 餐餐都係咁,如果迫佢食就發皮4,有時食剩 d 奶,好浪費,bb 食唔晒 d 奶,係唔係一定要倒呢?

大宅

kat923 寫道:
未滿月前, 2個鐘飲1.5oz - 2oz, 而家6weeks, 2個鐘飲3-3.5oz, 我都想好似你地咁3-4個鐘比佢飲, 但bb每2個鐘喊, 我都唔知點????? :-( :-(

你BB幾多磅?? 肥B的話, 可以一次食多d奶, 咪可以耐d先食第二次. 我阿B初初都係同你差不多, 但我好比心機去曹肥佢, 宜家就4hrs一次, 每次5oz

大宅

beeeee 寫道:
我個BB有時都會食食下訓左, 好難先可以叫佢食埋D奶.
我奶奶話食淨搵人食埋佢喎(即係我老公), 我話佢已經好肥啦, 重食?

你奶奶幾得意 ,
咁樣 你老公會唔會食埋佢?
d 奶好酥喎!

大宅

[quote]
LongYin 寫道:
我個b 而家俾左人湊,不過都規定左大約四個鐘頭一餐,
每餐開5oz奶粉,不過通常都食唔晒,淨1oz,
有時bb 真係3個鐘就要飲奶,咁我地就俾d 水佢飲,
總之每日五餐奶 7, 11, 3, 7, 11 ,有時朝早佢未

子爵府

mandywan00
我個b 都好鍾意沖涼,不過佢上水都好少喊,
如果上水喊得厲害,你留意下佢係米覺得凍喎,
仲量係中午較熱,但一定要飲奶前沖涼。
你慢慢幫bb 習慣飲奶時間,唔好一刀切迫佢改呀,
唔係佢喊得厲害,你又心痛架喇,

我個b 有時食完奶後,個幾兩個鐘後都要喊,
不過唔係肚餓,係要人抱佢,或者係同佢講野,
所以bb 喊,唔一定係餓肚架,
而且個個b 體質都唔同,你要慢慢摸熟自己個b 既脾性。

大宅

kat923 寫道:

我請了個專業的陪月照顧 bb,佢話 bb滿月後應該每餐最少可以食4-5安,然後隔4個鐘先食一餐,你試下每次餵多些比佢食啦,3-3.5安好似太少喇,咁樣你會好辛苦。

大宅

梗係唔會啦, 而家我坐月食o既野有時我老公都有份食,
佢都話會肥. 有時叫佢都唔肯食.

最初我奶奶話食淨倒起佢, 我以為話再group埋俾BB食, 岩岩想話唔可以, 佢就話俾大人食, 都唔知好嬲定好笑,
如果係佢湊, 可能真係每次佢都會食埋D淨奶.

mandywan00 寫道:
你奶奶幾得意 ,
咁樣 你老公會唔會食埋佢?
d 奶好酥喎!

子爵府

食剩既奶一定要倒左去,唔可以留,就算re-heat既人奶都係,
飲淨就一定要倒,唔可以留黎下次再餵。

大宅

LongYin 寫道:
食剩既奶一定要倒左去,唔可以留,就算re-heat既人奶都係,

其實我都知,不過成日都食唔晒,覺得好浪費, d 奶粉好貴。

子爵府

[quote]
LongYin 寫道:

其實我都知,不過成日都食唔晒,覺得好浪費, d 奶粉好貴。[/quote]
touch wood bb 食左d 剩奶要睇緊生,果筆仲貴呀

子爵府

定唔定時, 係可以 train 個 bb 0既~

我個 b 大致上都好準時咁喊, 三個鐘一次.
日頭, 就算佢訓左, 我都會抱佢, 叫醒佢食奶.
佢唔醒, 都會飲, 但飲得慢 d.
夜晚, 如果佢唔醒, 我就會由得佢訓, 想佢介夜奶.

但, 日或夜, 如果未夠鐘食奶, 但佢喊/ 好想食奶.
我會比 d 水佢或者比奶咀佢.
等到夠鐘先比佢食. 咁樣, 佢就會有返個時間.
唔好一喊就餵佢 / 佢唔食就由得佢. 咁樣佢會好亂.

呢個方法係我朋友教我0既~ so far 都幾好.

複式洋房

我阿b好定時食奶架, 佢好似閙鐘咁, 3個幾佢就開始叫, 我抱下佢等到4個鐘咪比佢食lor.

首頁

尾頁

跳至