想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問如果照輸卵管, 是否要避孕呀

如題 !!!
[img align=left]http://smileys.smileycentral.com/cat/7/7_9_8.gif[/img]

大宅

Re: 請問如果照輸卵管, 是否要避孕呀

之前問過 e 生, 佢話 如果照, 哩個 cycle 就唔好努力, 所以我都係等下先照...

大宅

vcbb

係亞!一定要嫁,不過照完可以唔洗避孕嫁喇,唔會SIDE左一個月嫁,因為照輸卵管係DAY 9至DAY 12咁上下嫁,咁你照完之後仍然可以努力嫁!
記得經期乾淨至到照果一日都要避孕亞,如果唔係佢唔會幫你照嫁!只會白行嫁咋!

複式洋房

係啊, 因為d姑娘都要著d好重既衫, 我諗復射會好嚴重. 如果吾避, 有左就弊.

男爵府

Dr. Yu 叫我下期Day 1打去Book照輸卵管, 大約Day 7左右照(Day 1 to Day 7都唔好dodo), 照完之後, 因擔心輸卵管有輕微擦損, 如果dodo可能會引起發炎, 所以都唔好dodo, 直至下次Day 1~~~

複式洋房

是否day 1 - day 12 都不要do do,
照輸卵管係 day 9 - day 12 其中一日,
但是否照完 day 13 - day 28 就可do do, 照様可以bingo,
不用避孕.

是否這樣呀!! 因為我day 10才去睇e生, 想叫e生寫比我照
?-( ?-( ?-(
[img align=left]http://smileys.smileycentral.com/cat/7/7_9_8.gif[/img]

大宅

vcbb

我照之前問過醫生,醫生話:照完之後係一樣可以do do嫁,照樣可以bingo唔會side你一個月嫁,但之前一定要避孕,因為怕你懷孕的話,會小產喎,我都有再問,day9-day12都未排卵,點會有亞?醫生既答案就係話,無人知你幾時排卵嫁,就算基礎體溫都唔一定100%準確,所以一定要避孕確保你無bb先至做得,醫生就係咁同我講既!總之照完之後你就可以唔需要避孕,照樣bingo都唔會有影響喎!

你day 10至去見醫生,咁你呢個月邊照得到亞!要醫生寫左紙喇,你就響經期第一日打電話去化驗所book,咁樣嫁!唔緊要啦,等下個月再照過囉

民房

Hi, 李吳
我有些問題想問,妳可否解答我,Thanks!
我今次又冇bingo. 我今天已book了dr.yu next week,
唔知第一次睇dr.Yu 是怎樣呢?是不是我直接同佢講想生BB,佢會開排卵藥給我吃.THANKS!

民房

我以前照過, 如果係照ultrasound"通氣"果隻, 係唔洗避, 我係day8照.
醫生會睇埋個卵巢掛卵未0架.

如果照"顯影劑"果隻, 醫生recommend果個月都唔好有, 因為子宮打過"顯影劑", 果個cycle有就唔係好好.

複式洋房

alice 73

原來有2種照輸卵管, 是不是"通氣"好過"顯影劑"呀
但多數是"顯影劑", 我今過星期五才好睇e生 (day 12), 是不是今個月無得照呀, e生在今個星期full了, 要 friday 才有位睇.........

複式洋房

bk sister

我今日11:30做婦科檢查, 之後e生寫去照輸卵管 (day 11), 但我忘記問e生是否之後(day 12-17)不要避孕. 請問是否不用避呀, 可以do..do...等bingo....

check 到有多囊卵巢, 開左排卵藥比我叫我下個月食, 但我睇開中e, 都吾知食吾食好. :-( :-(

首頁

尾頁

跳至
熱門主題