母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

奶奶真老土?

身為醫生都叫人添奶粉,話餵到6個月,人奶唔夠IRON比BB!!?-( ?-(
佢都傻家,甘人奶比人食會因BB一路大一路調整D奶成份,唔係以前D人點大呢!! 個個都有事啦,最慘係我老公都信晒佢,話鬼我,我好唔開心,所以禽晚一傾完就無再同佢講野啦!!!!???
醫生大晒,揍仔野咩都唔識,只係識去睇D醫學書,有鬼用咩,(THEORY ONLY, PRACTICAL??)都唔知佢以前點換大D仔女!!!

男爵府

Re: 奶奶真老土?

D醫學一停咁更新,你99只係知舊個套,唔知新個套

子爵府

我老公同我爭辯時竟然同我講話如果食人奶都得,用咩要食固體食物,人奶就夠長大啦,唔係就因有D營養不足要係另一到供給啦!!好[email protected]^@!!
:tongue:

大宅

我都係餵母乳既, 以我所知, 人奶的確係無鐵質架, 所以bb到6個月大後就要添加固體食物黎補充母乳既不足, 所以你奶奶都未必錯晒~

Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

母乳營養中是含有乳鐵蛋白可破壞細菌和病毒的DNA, 故能提高嬰兒免疫力.

鐵質方面是含有的.

詳見:
http://www.babysgarden.org/web.php?webid=149
"....母乳中的鐵比牛奶的鐵之吸收利用率高出五倍以上,鋅的利用率亦高。"

http://www.babysgarden.org/web.php?webid=153
"....哺餵母乳的嬰兒在六個月後由食物中攝取到礦物質,如鐵、鋅、及鈣可能較容易不足,下列指引可以幫助確定哺餵母乳嬰兒得到所需的營養....."
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

男爵府

Please print out Glad's articles given below and let husband read. It is more convencing to educate and clarify husband's misunderstanding and myth. He gradually would support more your breastfeeding.
surely, I support you!!!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

d2343130 寫道:
我老公同我爭辯時竟然同我講話如果食人奶都得,用咩要食固體食物,人奶就夠長大啦,唔係就因有D營養不足要係另一到供給啦!!好[email protected]^@!!
:tongue:

進食固體食物是一個學習過程, 學習咀嚼和吞嚥, 誰會一生只吃液體, 而錯過品嘗各式食物的口感啊!

奶粉寶寶、 母乳寶寶都要學習食固體食物的.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

男爵府

Agree!!!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

Glad
原來我一路都係一知半解, 多謝你既更正呀, 唔係我可能誤導左另一個有心餵母乳既媽咪啦~
Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

大宅

Glad講得好

d2343130:
你老公有d打橫

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊