嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB晚晚喊醒

我BB大約9mths,己戒夜奶,這兩個星期,每晚也喊醒,首先佢反轉身,之後坐左係度,然後就合埋眼狂喊,要抱住佢大約20mins才睡番,然後每隔3hrs,又重覆,我己餵左佢食保嬰丹都冇用,但白天就正常。

想請教你地點解佢會咁? 同有什麼方法令佢會睡得好D。

大宅

Re: BB晚晚喊醒

Hi Cat628,

我亞b同你BB一樣, 都係每晚也喊醒, 但白天就正常; 不過佢由出世到依家(8.5mths)都係咁.
但係最近呢個禮拜喊得利害過之前, 我都係試過好多方法(包括保嬰丹)都冇用. 希望有經驗嘅媽咪可以俾到advice!

複式洋房

catyam

我地真係同病相鄰,佢之前都算正常,可以一覺睡至天光,我考慮帶佢睇醫生,你有冇睇過呀?

BB睡得好,我先可以睡得好,唔想成日要飲咖啡呀!

大宅

Hi Cat628,

我就冇諗過同佢睇醫生, 因為佢日間好正常. 曾經問過健康院d姑娘, 佢地都係話 - 日間正常, 即係冇病啦. 留意下睡眠習慣, 環境, 溫度, 濕度呀各樣啦! - 所有我都check過冇問題, 而且佢初頭都會瞓得"林", 不過總係瞓無幾內就喊醒, 成晚repeat又repeat呢個cycle咁樣囉!

複式洋房

try co-sleep... my baby was same before... now it's much much better after sleeping with me

複式洋房

我BB昨晚睡得好D,只喊醒1次,之後抱佢同我睡,拍下拍下就睡番,睡到今朝8:00 。:lol:

睇到咁多媽咪都有相同經歷,我都安心D。

我係BK網睇到D媽咪話,最大機會係出牙仔引致佢唔舒服,所以喊。

複式洋房

cat628,
我個女同你一樣, 都係9個月大, 但這情況已維持了一段長時間,醒的cycle還比你密,頭幾個鐘都算

大宅

我個仔以前都係咁ka, 足足成歲幾(今年頭)先至有改善, 依家ok啦, 除非發夢啦...........不過我覺得個個小朋友都係咁ka, 如果個媽咪忍唔住就同佢訓囉, 我發覺好多一齊訓既bb都冇呢個問題........

大宅

Cat628 寫道:
我BB大約9mths,己戒夜奶,這兩個星期,每晚也喊醒,首先佢反轉身,之後坐左係度,然後就合埋眼狂喊,要抱住佢大約20mins才睡番,然後每隔3hrs,又重覆,我己餵左佢食保嬰丹都冇用,但白天就正常。

我個仔又係咁呀! 佢而家8個月大, 有一晚仲一個鐘醒3次, 我要抱住佢成個鐘等佢訓"LUM"先敢放低佢, 呢幾日仲要食返夜奶先訓返, 點攪呀~
雲師奶 該用戶已被刪除

大宅

嘩, exactly the same case ar.

我bb現十個月, 佢自從滿月後戒了夜奶後,每晚都由十一點瞓到早上七點. 但到約九個月出牙仔時, 同你的b一樣, 每晚也喊醒,通常一點幾及三點幾四點發作,首先佢反轉身,之後坐左係度,然後就合埋眼狂喊. , 有幾天佢傷風鼻塞仲得人驚,抱住仲喊成個鐘. 我比較好彩賓姐幾幫手,聽到bb喊我會起身睇睇,賓姐會攪掂,因為bb同賓姐一間房, 賓姐都會好快速起身tum BB瞓,當bb瞓番放落床仔時,佢又會醒,次次要賓姐一齊瞓才可. 今朝見到賓姐眼腫腫,應該佢無咩瞓過.

我都試過保嬰丹及肥仔水,食左保嬰丹果晚會好少少,喊完tum佢肯自己瞓番,但有時都好反覆, 仲有咩好方法呀?

Cat628 寫道:

子爵府

畀面勳章

我個b都係咁,我仲以為係我個b忟憎〈出牙〉才會係咁,原來有咁多個bb都係咁,最慘係bb轉身時不自覺地起左身,然後便會大哭。我們現在每晚大約二點度,bb起身時便和他過床來和我們一起睡〈電燈擔〉,咁佢就會訓得好好的,不過有時臨天光都會再哭的。所以我兩公婆現在殘到不得了。

大宅

和bb一起睡, 唔怕有危險嗎?

我賓姐陪小b係單人床瞓,賓姐孿公蝦米咁係床尾瞓jar.

suklaic 寫道:
我個b都係咁,我仲以為係我個b忟憎〈出牙〉才會係咁,原來有咁多個bb都係咁,最慘係bb轉身時不自覺地起左身,然後便會大哭。我們現在每晚大約二點度,bb起身時便和他過床來和我們一起睡〈電燈擔〉,咁佢就會訓得好好的,不過有時臨天光都會再哭的。所以我兩公婆現在殘到不得了。

民房

我的情況同你地一模一様,bb轉身時不自覺地起左身,然後便會大哭,有時仲會玩幾個鐘,估不到原來咁多BB都係咁, 我亞媽仲話邊有BB瞓得咁少,成日醒嫁, 等我仲驚bb有問題, 差點想帶佢睇醫生。
Lilypie Baby Ticker

大宅

原來咁多bb都係成晚瞓瞓吓會醒, 咁我都唔駛咁擔心.
我bb每晚醒o在都要印印陪住瞓, 如果唔係就喊到拆天. 我都驚緊遲d再凍d唔知點算, 張被咁厚咁大, 驚焗親亞b.

希望再大d會好d啦! 等待可以一覺瞓到天光(一家大細)的日子.
雲師奶 該用戶已被刪除

子爵府

畀面勳章

雲的孩子都在跳舞 寫道:
或許,同日出世既bb都有相同問題架,我個仔同你個一日嘛!唔訓就兩份!

咁都得!

首頁

尾頁

跳至