意見反饋
義工

產前產後 今日: 2|主題: 241055

第一次檢查/....

洋房

國民生產總值:128

第一次檢查/....

第一次檢查應該要做d咩檢查??

同埋應該第几week去看醫生才對??

因我仲未看醫生...

別墅

國民生產總值:711

Re: 第一次檢查/....

我6wks去睇e生,婦科e生會幫你bb照超聲波架啦!

大宅

國民生產總值:1008

因為我的m是好準時的,所以遲左小小,我已經知道可能有左,我自己在家驗到真係有就即刻去睇婦科confirm,當時是5周.

別墅

國民生產總值:618

我一懷疑自己有咗就去揾醫生啦(即係自己買支驗孕棒喺屋企驗咗話有啦)。

第一次檢查嗰時,醫生當然會幫你再驗一次尿,之後再用超聲波睇吓見唔見倒個胎囊。如果見倒胎囊,咁就即係bingo啦。

如果唔係(好似我咁),醫生就叫我一星期後返去再照。因為佢話如果驗尿係有,但係睇唔度胎囊,咁就有可能係「炸糊」-宮外孕。

總之唔使驚啦,睇咗醫生先啦。如果證實係bingo的話,醫生會問你上次M喺幾時,咁佢就可以推算出預產期。

該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:1545

我做完冇幾耐已經留意到自己有o左(著床血),4w到自己驗到,9w先去醫生度照

大宅

國民生產總值:1842

好媽媽勳章

我係4個星期度自己check到有左,跟住就去做checkup,咯陣其實咩都未有得個胎囊架ja,之後醫生會話俾你知應該幾時覆診架喇~

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.