自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

手織返學冷外套

有冇人知,除左灣仔街市個老闆娘果度之外,港島區邊度仲有手織長袖返學用灰色冷外套買?
豬仔兔

男爵府

Re: 手織返學冷外套

del
canau

男爵府

太原街金魚舖入左手邊,不過背心多D

大宅

豬仔兔,

妳可以去冷舖問下, 通常冷舖都有代客織衫 ga, 妳重可以選冷同度尺o岩妳小朋友個碼.

男爵府

WW 寫道:

豬仔兔,

妳可以去冷舖問下, 通常冷舖都有代客織衫 ga, 妳重可以選冷同度尺o岩妳小朋友個碼.

但以我所知如果係冷舖代織一件淨手工都幾貴下,我之前知一間代織頸巾都要人工三百蚊,如果一件背心人工可能五百蚊。所以上年開始我自己都學織左好幾件。現在都諗住織件背心比囝囝返學著,有冇媽咪有pattern岩呢?

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

係呀,不如自己織啦∼∼ 一般返學都係淨孔無咩款架啦,好易織架咋,慳返d $$買d靚冷仲暖啦∼∼

我都唸緊買d冷織比仔仔女女著,出面買o個d又貴又唔暖 :tongue: :tongue:

大宅

係呀, 俾冷舖織係貴 ga, 緊係自己織實際啦, 我剛剛都織起左件背心俾個女返學著 ga la.

民房

Dear WW,
你 織 的 冷 衫 好 美 麗 , 可 以 教 我 織 嗎 ?
:-) :lol: ;-) :-P :-D

男爵府

WW,

你件披肩好靚! 可唔可以教我或有無pattern 呀!可唔可以send 俾我 TRACYL314@YAHOO.COM.HK

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

WW,
你D衫織得好靚

男爵府

大廚勳章

真是好正..可否send埋比我.thanks!
[email protected]

bigc 寫道:
WW,

你件披肩好靚! 可唔可以教我或有無pattern 呀!可唔可以send 俾我 TRACYL314@YAHOO.COM.HK

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

do you know where to buy good & cheap weaving yarns?? prefer mohair / wool

大宅

俾小朋友返學著, 最好買 merino wool, 又軟又暖 !! 唔好買 new wool 呀 , 會有少少吉肉 !! 另外, 我個人覺得, mohair 唔係咁岩俾小朋友著返學校 :wink: :wink:

如果靚小小既冷, 都平均要 $3x 一舊

多利是 寫道:
do you know where to buy good & cheap weaving yarns?? prefer mohair / wool

男爵府

WW,

男爵府

阿切 寫道:
俾小朋友返學著, 最好買 merino wool, 又軟又暖 !! 唔好買 new wool 呀 , 會有少少吉肉 !! 另外, 我個人覺得, mohair 唔係咁岩俾小朋友著返學校 :wink: :wink:

[quote]
多利是 寫道:
[/quote]

我最近都問過merino wool,但要成55蚊一舊,好貴呀,所以最后買左super wool,38蚊一舊,但重未有pattern睇到,有冇人有岩男仔返學背心既pattern呀?幫下手啦!

子爵府

我細佬之前有件灰色手織冷衫,點知佢話我地織到咁厚喎,穿了一次就唔穿,仲係小學渣。我地仲收埋咗不'寫'得掉。所以織之前真係要想清楚。

比比 寫道:
[quote]
阿切 寫道:

[quote]
多利是 寫道:
[/quote]

我最近都問過merino wool,但要成55蚊一舊,好貴呀,所以最后買左super wool,38蚊一舊,但重未有pattern睇到,有冇人有岩男仔返學背心既pattern呀?幫下手啦![/quote]
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

首頁

尾頁

跳至