意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 9|主題: 127754

有冇工人以前識得煮野可止咳化痰

大宅

國民生產總值:4739

有冇工人以前識得煮野可止咳化痰

我個工人以前係新加坡做,佢話係新加坡僱主屋企經常煮類似orange skin的野比小朋友飲,一有少少咳就飲,飲完後好快清痰,但佢係街市找吾到,請問你地的工人有冇煮類似的野。

象牙宮

國民生產總值:209240

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 有冇工人以前識得煮野可止咳化痰

orange skin係咪"陳皮"呀?

大宅

國民生產總值:2837

佢係咪講緊柚皮,我知柚皮係化痰,乾的柚皮我估可以在藥房買,我屋企係阿媽自己整,買蘿柚回來開皮後,去掉白色(苦的)的部份,再在火上烤,再風乾。

別墅

國民生產總值:842

我只知星加坡海底椰止咳化痰好

大宅

國民生產總值:4739

可能係柚皮喎,等我去藥房睇下有冇先。

BB2WONG 寫道:
佢係咪講緊柚皮,我知柚皮係化痰,乾的柚皮我估可以在藥房買,我屋企係阿媽自己整,買蘿柚回來開皮後,去掉白色(苦的)的部份,再在火上烤,再風乾。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.