心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

奶奶對我好過亞媽呀!

今日好激氣呀! 事原11月中我二家姐補罷酒 (已結婚4年) 而我諗住比2,000人情 (1家3口) , 因之前大家姐都係比2,000人情, 而我無罷酒, 所以什麼都沒有, 跟住亞媽話, 今次家姐比幾多錢人情我唔理你, 但明年亞哥結婚你最少比10,000人情仲要買金比亞嫂呀! 而我聽到 立即話, 點解要我比10,000呀! 大家都係你仔女, 你偏心係你問題, 你無權要我跟你做, 由細都大你偏幫哥哥我都唔理你, 之後我打電話問亞哥, 問吓佢是否明年結婚, 佢話無講過結婚, 都無諗住罷酒,

侯爵府

Re: 奶奶對我好過亞媽呀!

算啦, 到最后, 你比幾多都係自己決定. 無謂為d咁小事傷身.

大宅

我有時都覺架.
我阿媽都係,口就話D仔冇用,實則佢就錫到佢地燶,有時都好激氣.偏心到∼∼
唉∼∼鬼叫我係佢個女咩!
老公話,有我錫你咪得囉!

伯爵府

俾10000咁多

男爵府

比10,000人情仲要買金比亞嫂

做人情要她批準架 ?-( 你自己決定咪得囉

男爵府

wa....要比 $10,000 咁多??? 有無搞錯 ?-( ?-( (我d兄弟姊妹wedding 都係比 $2,000 ja )

男爵府

嘩!$10,000唔係掛

侯爵府

我都覺得10000太多, 兼且你仲要買金器俾阿嫂?! 你係晚輩咋喎, 佢哋要封利是俾你就真啦.

大宅

你做細使咩買金器俾阿嫂呀!而且一萬元 你估欠佢架!
入張麥當奴禮券都得呀!

男爵府

算啦, 亞媽叫你都可以唔睬佢呀, 如果奶奶話就要比老公話事, 重慘啦o

一萬蚊人情+金器就誇張咗d, 不過我幾年前我姑仔結婚, 老公話一定要買對龍鳳鈪比個妹, 買咗一對~二兩啦, 跟住重要封幾千蚊利是比佢, 不過比我喝住佢, 唔係又派錢啦

我覺得我老公有時重難攪過奶奶, 又要比d面佢, 佢又唔知佢份人供其實只夠養我地兩母女和奶奶, 唔通重要養d姑拉姑仔咩o

自己話到事就ok啦, 唔好嬲啦, 傷身架o
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

子爵府

金器+人情, 我一定會做,
但唔會一萬蚊囉~
$2000人情 + 隻介指仔, ok~
願主與你們同在,也與你的心靈同在!

珍珠宮

$10,000人情 咪當佢講下笑囉 :evil:

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Are you rich woman?

$10,000 too much la. elder brother no need to buy gold to your sister in law.

子爵府

好媽媽勳章

做你阿嫂都幾好...有一萬元禮金...仲要有金飾...其實唔駛理你阿媽講咩...錢係你既...你鍾意比幾多咪幾多囉...

[url=http://lilypie.com][img]
該用戶已被刪除

大宅

$10000又真係多得制,不過講到尾最後俾幾多都係你決定的

公爵府

你亞媽同你講, 你可以唔駛理佢呀. $10,000咪玩啦. $$係你亞哥袋, 你亞媽都唔知你俾幾多佢(咪話直接俾了亞哥law).

老人家重男輕女思想好難改變 ======> totally agreed. 好似我咁, 其實同亞哥感情ok, 但係佢成日多多意見, 相重標準, 攪到我好忟憎. 不過我唔理佢, 岩聽就跟, 唔岩聽就唔理.

我亞媽都好大細超, 我就, 可以忍的, 唯有黙黙承受, 唔得的, 看唔過眼的, 就話返佢. (五亦都係咁話, 講道理)

公爵府

我無奶奶, 無得比較, 但係見到太多人講的奶奶惡頂野, 同我亞媽對我的一模一樣.

佢對我亞嫂都不知幾好. 有時我頂唔順, 直接係亞嫂面前話佢, 亞媽就最唔鐘意係亞嫂面前講, 但係我就偏要, 等佢唔好成日俾個假象出來.

你地看到我咁講, 好像有點那個, 但係有時亞媽講的野唔係全部要遵循, 都要看下係咪理性, 唔係就愚孝

大宅

好媽媽勳章

其實仲有一樣好嬲既事, 11月9 日亞哥行畢業禮, 而我要返工唔得閒去, 也都同亞哥講左唔去, 最多遲d一齊食飯. 之後亞媽就打電話比我啦. 鬧我話, 仲嘜唔請假去畢業禮, 你又唔係無假, 自己亞哥都唔理, 相機又無, 花都無一扎. 你點做人亞妹架. 跟住我話, 亞哥有返工架, 人工高過我, 點解唔自己買部, 要我買比佢. 而花我唔係唔送, 我唔去點比花佢呀, 買扎花都唔係好貴咋. 你做亞媽都可以送! 唔好樣樣都關我事至得, 跟住亞媽係到鬧, 係啦! 你嫁左, 屋企咩都唔洗理啦!

公爵府

moontsui
完全明白你的感受. 都係個句, 亞媽偏心你亞哥. 而情形同我一樣, 根本亞哥都無咁想同無需要, 只係亞媽係度多多事幹

首頁

尾頁

跳至