懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一胎開刀,第二胎試生定開刀好呢?

我上一胎開到5度, 因為阿B玩臍帶心跳唔理想結果要臨時開刀....復原得都好快,第二日落床,第三日出院,一粒止痛藥都無食過...
而家第二胎喇, 醫生話可以試生, 但如果想開刀都可以....

我想問問身各位媽咪, 第二次開刀係咪辛苦d, 傷口係咪大好多同多d後遺症(e.g.肉芽).....我想試生多少少, 可以復完快d照顧到大B同細B....但老公又驚試生時如果有阻滯會焗親阿B,臨時臨急開刀始終危機性大d....

有無媽咪可以分享一吓你地既經驗,俾d意見我呀? 謝謝!

大宅

Re: 第一胎開刀,第二胎試生定開刀好呢?

我第二胎都係選擇開刀, 唔使擔心到時生唔出, 要緊急開刀就痳煩

:-P :-P :-P

男爵府

大廚勳章

Momotat:
你第一胎同二胎相隔幾耐呀??

大宅

我都想知大家意見!

洋房

我第二胎都係選擇開刀

複式洋房

我以家都考慮緊開刀好還是順產.我第一胎bb唔轉頭所以要即刻開刀,呢胎1月生

複式洋房

Momotat,

你找那位e生接生架???e生第一胎時手勢好唔好???因為大多數e生如果第一胎開刀,第二胎都會叫你開刀架,因為開刀唔使煩呀嗎啡!!可否pm你個e生資料比我!! thanks

大宅

臭bb媽咪,
兩胎相隔一年半....醫生話時間相隔多久並唔重要wor....

charisfong,
我係搵政府醫生, 佢第一胎時手勢好好....今胎都會係佢幫我接生, 我好放心佢既醫術, 但真係唔知開刀好定試生好.... 有無有經驗既媽咪可以分享吓....

複式洋房

實在太多顧慮, 有了BB已經是個意外, 所以更加想開刀等自己有所計劃. 但開刀又好似有好多唔好處, 真的很頭痛. 但我真係冇乜信心自己生.

洋房

大女是開刀,細B都決定一樣。如果BBsize是大碼,自己生好辛苦。仲有可能推爆舊傷口!! ?-( ?-(

首頁

尾頁

跳至