跳至

首頁

尾頁

大宅

6個月大bb除了食奶及米糊之外, 你o地還會比什麼其他食物給他呢.

6個月大bb除了食奶及米糊之外, 你o地還會比什麼其他食物給他呢.

大宅

Re: 6個月大bb除了食奶及米糊之外, 你o地還會比什麼其他食物給他呢.

有時會有水果茸, 例如雪梨, 蘋果, 提子, 橙.
豆付, 魚...........當然全部要整爛晒!!

別墅

Re: 6個月大bb除了食奶及米糊之外, 你o地還會比什麼其他食物給他呢.

你地點整生果蓉架, 我個次中爛哂d apple 比炫炫食, 點知唔夠爛佢啃親, 之前d奶都嘔哂出黎,....真陰公...所以我好想知點先整到新鮮既生果蓉呀
我個囡囡叫做Hayley~2005年4月13日出世~ 歡迎參觀圓圓搗蛋樂園

複式洋房

粥、飯、魚、豆腐,
水果都有架,我通常將蘋果切開一半,再用支匙慢慢"摑"俾囝囝食

哥哥Evan--2005年4月6日出世
細佬Oswin--2010年1月26日出世

大宅

珍妮花,

你可以將 d 生果用水煲林佢先, 咁 d 水可以飲啦, 你飲又得, 佢飲又得. 如果佢飲就唔好落糖......煲大約二十分鐘左右, 應該都林. 咁再將d生果去皮, 然後 "中"爛佢...........攪掂!!

等佢大d就可以就咁"刮". 咁如果橙就唔洗咁煩,揻開d衣將d橙肉一條條揻比佢食.

仲有個方法, 用榨汁機將d生果榨汁, 咁d渣就咁比佢食

Rosa

珍妮花 寫道:
你地點整生果蓉架, 我個次中爛哂d apple 比炫炫食, 點知唔夠爛佢啃親, 之前d奶都嘔哂出黎,....真陰公...所以我好想知點先整到新鮮既生果蓉呀

大宅

果汁有:自己整梨汁
糊仔有: 米糊,奶米糊,紅罗卜糊, 通常我一定加埋1匙奶粉+1只果蓉溝, 買現成的, 有 蘋果,燕麥片,薯仔,香蕉,肉,...
早點有:麥片+1~2匙奶粉 +蛋黃1只/隔日
平時我們晚飯,有合適她都會俾小小小,例如:魚,木瓜,豆腐...

今早我煲南瓜+瘦肉粥,她勁中意食啊 !

大宅

唔好放咁多南瓜呀, 難消化架

大宅

南瓜唔係多纖維﹐通腸胃既咩﹖煲出黎甜甜地阿女好意食添呀。

大宅

係呀, 不過份量太多就唔得囉, 少少就好好味, 我個女都中意食架!!

我有個朋友, 佢有一次煮左南瓜粥比個女食, 果時佢都九個幾月, 咁係太多纖維呀, 佢個女消化唔到, 肚仔痛!!!

我都試過用薯仔, 紅蘿蔔, 同南瓜, 磨碎佢煮粥仔, 甜甜地好好味. 我個女仲好中意食蕃茄添!! 你都試下丫.....我諗佢酸酸地, 會開胃囉!!

大宅

我想問下你地係咪會一樣食物比bb試2-3日架? 試法咪成個月先試到幾樣野? 咪有排先食到唔同既野羅? ?-(
該用戶已被刪除

大宅

南瓜粥:南瓜去皮去核,攪蓉,瘦肉攪碎, 米浸過夜.
我用飯煲煲(大肚時買定個有煲粥功能嘅), 放一齊煲ok,好棉, 不用落任何調味料.芷殷食到耳仔郁.
**我尋日買$7南瓜, 大部份煲牛骨薯仔罗卜蕃茄大人飲, 少少南瓜一早煲粥, 大人食埋早餐, bb食早點,午餐, 好實惠啊 !
我見好多書都話南瓜粥合bb食.

而家bb肯食粥(之前總未識), 我會試多的啦.
可以好多架, 而家秋天, 大人又可以食早餐tim.
幾本書都話可食: 碗豆,蛋黃(幫大腦發展),木瓜,南瓜,薯仔,蕃茄,魚,肉,雞肝,...

意粉,
芷殷係5個月轉固體食物時係每樣試2~3日,以不同果蓉+米糊為主,因份量少,我大多買現成果蓉.
而家除一的易敏感食物,如蛋黃先試食,一般唔會試食啦.

另外, 我見書話7個月起可以步入介奶期,(西方書總話由4個月起可試), 我見芷殷尾奶9:00PM好唔中意飲奶, 我打算由今晚起由6oz減到3oz.
妳們有咩看法交流啊 ?

大宅

cherie,

我都係睇書咋!!

蕃茄呢, 咁梗係洗乾淨佢啦. 用把刀享蕃茄頭介個十字, 搵支叉吉住佢, 用滾水浸佢大約五分鐘, 或者你見到佢起左皮, 咁跟住唔要皮, 切開佢唔要籽, 餘低 d 肉, 中爛晒佢, 跟住放落粥仔度滾一陣就得, 我諗係收火前幾分鐘就可以, 煮耐少少咪出味 d 囉!!

薯仔南瓜都要烚熟先, 用煲熱水全部放開入去, 烚大約二十分鐘就林晒, 如果你想林 d 咪煲多一兩個字囉. 咁住又係中爛佢, 好容易爛架, 咁住放入粥仔度煮下佢.........攪掂!! 不過記住份量唔好咁多. 我諗如果每粒初開左一吋成一吋, 咁每樣兩粒都夠佢一煲, 兩餐用. 我建議就紅蘿蔔比例上多少少, 因為薯仔同南瓜都較為飽肚, 又有米一齊煮, 費事亞 b 食濟......

你試下, 好味道架.........祝你成功!!

Cherie&MoMo 寫道:
rosactf9999,

蕃茄你點樣煮粥呀?? 你講用薯仔/南瓜之類o既材料煮粥仔, 係咪全部烚熟之後再整爛, 之後先拎唻煲粥? 麻煩你教下我丫, 而家都唔知整咩俾mo mo食好...

大宅

芷殷 寫道:
意粉,
芷殷係5個月轉固體食物時係每樣試2~3日,以不同果蓉+米糊為主,因份量少,我大多買現成果蓉.
而家除一的易敏感食物,如蛋黃先試食,一般唔會試食啦.

另外, 我見書話7個月起可以步入介奶期,(西方書總話由4個月起可試), 我見芷殷尾奶9:00PM好唔中意飲奶, 我打算由今晚起由6oz減到3oz.
妳們有咩看法交流啊 ?

Thx!!! 芷殷,
其實佢所謂既介奶期係食少d定介哂呀? 介左會唔會唔夠飽架?? ?-( ?-(

大宅

意粉 寫道:
Thx!!! 芷殷,
其實佢所謂既介奶期係食少d定介哂呀? 介左會唔會唔夠飽架?? ?-( ?-(

意粉媽,
唔晒客氣 ! 我見的介奶期唔係好多書講得好明,本西方書指7個月介到只飲尾奶(晚上) 1餐.
咁我有的唔明, 的 3 號奶粉幾時飲架 ? ?-(
該用戶已被刪除

大宅

係呀..我姨生而家3歲, 飲4號, 一日飲2次, 每次2-4oz...佢都好仲意飲呀..有時仲半夜三更起身要婆婆開奶比佢飲,, :-( ?-(

洋房

hi all
我有將菜加入米糊. 健康院姑娘仲提議旦黃, 點知阿b 一食成塊面又紅又腫, 嚇死我, 帶阿b 去睇c家. 仲比醫生話bb 1 yr 前都唔好食旦. 有時健康院同c家醫生講既都唔一樣, 都唔知點好.

你地同阿b 轉2号奶未?

大宅

大宅

首頁

尾頁

跳至