跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 6個月大bb除了食奶及米糊之外, 你o地還會比什麼其他食物給他呢.

係呀,一歲前唔可以食蛋黃,唔可以有鹽有油,唔可以用乾瑤柱煲粥,更唔可以食街外野,同埋大人d零食.
三歲前都唔可以食燕窩.......

公爵府

Re: 6個月大bb除了食奶及米糊之外, 你o地還會比什麼其他食物給他呢.

我覺得唔清楚既話, 最好上黎問下大家意見先, 無謂拎 d bb 黎玩, d 姑娘 & e 生意見不一, 比佢地玩謝

mrs sweetie,
咁你 bb 睇左 e 生, 係咪要食藥呀? 幾耐先好返?
[/url]

洋房

蝦蝦
唔洗食藥, 自己退番. 只係唔好再比佢食囉
係啦, 我覺得上黎問下大家仲好

大宅

其實小朋友係咪要介奶呢? 奶粉裡面真係有好多營養, 其實如果佢地冇敏感, 又肯飲, 飲多 d 梗係好啦

如果可以o既話, 我諗住我唔同個女介奶, 到佢大個都飲奶, 咁樣身體會好 d, 小 d 病痛......

Cherie&MoMo 寫道:
芷殷媽 & 意粉媽,

其實bb到七個月都仲好細咋喎, 介晒奶真係驚佢唔夠營養喎, 而佢當時好多固體食物都未食得好好o既話, 咁咪會變奀豬囉?? 我諗俾bb keep住飲三餐奶都ok卦!!! 我表弟而家就唻4歲, 佢都keep住早晚飲奶o架, 佢而家飲緊4號仔,我諗係咪好似我地大人咁每日一支奶對身體都好d呀? ?-(

大宅

係啦, 大家研究下討論咪好囉. 有 d 野我地真係要試過先知好唔好, 同得唔得, 咁可以大家分享下.

MrsSweetie 寫道:
蝦蝦

係啦, 我覺得上黎問下大家仲好

洋房

rosactf9999
十分同意. 我都無打算同仔仔介奶. 其實每日飲奶係好習慣對身體又好

公爵府

有 d 小朋友, 依然肯飲奶既, 其實唔駛刻意戒啦, 我諗戒奶意思, 係咪盡量比固體食物呀? ?-(

我會一直比蝦仔飲, 就算佢轉左食晒固體, 早 & 晚都會比奶佢飲, 早餐易吸引 & 晚上飲飽飽訓個靚覺
[/url]

大宅

兩三歲前一日仍維持兩三餐奶都係好好架.

別墅

rosactf9999,

rosa 你對煮BB既野食好有心得呀, 最衰我地TKO既聚會我出唔到黎啦, 好多野想請教下你, 你係咪全職媽咪黎 ? 我返shift既冇咩時間去諗煮咩比阿囡食.....我連買咩料都唔識....陰公!
我個囡囡叫做Hayley~2005年4月13日出世~ 歡迎參觀圓圓搗蛋樂園

大宅

rosa, 妳個名同我個名簡稱好似, 我係rosan.

別墅

話時話, 你地用d咩黎中爛d野食架呢
我個囡囡叫做Hayley~2005年4月13日出世~ 歡迎參觀圓圓搗蛋樂園

大宅

MrsSweetie 寫道:
hi all
我有將菜加入米糊. 健康院姑娘仲提議旦黃, 點知阿b 一食成塊面又紅又腫, 嚇死我, 帶阿b 去睇c家. 仲比醫生話bb 1 yr 前都唔好食旦. 有時健康院同c家醫生講既都唔一樣, 都唔知點好.

你地同阿b 轉2号奶未?

如果, 你bb對旦黃敏感, 小心啲, 因為我住uk, 嗰度既一歲針(Measles, Mumps, Rubella)有旦既成分, 所以要小心啲. so 你最好問吓e生. and BB一歲前都唔好比旦佢, 仲有你要小心花生.

但一般bb六個月係可比旦黃佢哋食, 但每次少少咁加, 第一次唔好比一隻咁多. 旦白就等一歲之後.

男爵府

珍妮花 寫道:
話時話, 你地用d咩黎中爛d野食架呢

I use Braun hand blender to ground the veggies/fruits into puree.

洋房

Kitchu,
thanks for your advise. I will let Dr know about it when he has the 1 yr injection. thanks again

首頁

尾頁

跳至