母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

你哋會有幾多條奶柱? 我得一條奶柱係咪好少?

你哋會有幾多條奶柱ga? 我得一條奶柱係咪好少? 唔知係咪咁, 所以第一胎時要pump好耐先得嗰2-3安, 唔知關唔關事, 有無影響呢?

另外, pump奶同埋身餵係咪都一定要食清ga? 點樣為之食清? 係咪要pump到得果幾滴就即係食清? 唔好意思, 咁多問題!

別墅

Re: 你哋會有幾多條奶柱? 我得一條奶柱係咪好少?

i have 7-8 streams when the breast is full of milk and sometimes less when it is less full.

大宅

咁多ge? 點樣先多d奶柱? 係咪要按摩多d等佢通?

我成日都覺得第一胎時我做得唔好, 所以我今次想improve好d. 請多多指教!

大宅

Re: 你

我bb依家未到兩個月,
我有3條奶柱...

男爵府

lingeggs,

don't mind how many milk ducts you have, different woman has different breast constructions. I have consulted a lactation consultant when i had blocking in my breast, she said i only have few 奶柱- milk ducts, which both the foremilk and hindmilk come together, so that i easily get stuck in my breast.
Don't worry too much, every mom has enough milk to your baby, i am also a low-supply mom, but i can still breastfed my son until now ( 2 years 1 month-- without any formular !)

民房

我左胸一開始泵時,有十多條奶線(唔可以叫做柱,因為好幼),但唔夠5分鐘,就會剩番一兩條,跟住就停。果時就有一安左右。

你地係咪咁架?

我聽呢到BK媽咪講,好多泵奶要泵30分鐘,咁我過左頭5分鐘之後,應該點做?繼續泵?係咪慢慢又會有奶出?

大宅

I want to know too!

有無mami可以話我聽, pump奶同埋身餵係咪都一定要食清ga? 點樣為之食清? 係咪要pump到得果幾滴就即係食清? 唔好意思, 咁多問題!

lovemybb 寫道:
我左胸一開始泵時,有十多條奶線(唔可以叫做柱,因為好幼),但唔夠5分鐘,就會剩番一兩條,跟住就停。果時就有一安左右。

你地係咪咁架?

我聽呢到BK媽咪講,好多泵奶要泵30分鐘,咁我過左頭5分鐘之後,應該點做?繼續泵?係咪慢慢又會有奶出?

大宅

Re: 你

初時我左邊有5-6條柱,右邊得1條柱,亞媽話個乳頭塞咗,叫我洗涼時’捽一捽’,點知捽完第2天就多了幾條柱。

男爵府

Hi dear lingeggs,
Why you have milk so soon, since you still was pregnant for about 24 weeks??

1. No fixed/required duration of pumping was needed to pump mama milk. You just need to pump milk till breast is very soft. Breast usually turns to be soft after let down is gone.

2. If you want to maintain good milk supply. Pumping milk(together with pressing/massage breast) for a while after breastfeeding. The deepest high milk would be pumped more easily.

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

chiuchristan,
唔好意思confuse咗你, 其實係咁ge, 我係今年1月生完囡囡, 我都有餵人奶, 初初都食得ok, 又有谷奶. 但唔知點解, 餵了個多月時, 唔知係咪心情影響 (因為以為囡囡大便有血, 入了醫院check, 好担心) 定係唔知我做錯咩嘢, 就係咁就開始無乜奶, 又唔谷奶喎. 就係咁, 我餵了兩個月人奶就無餵. 而且我之前pump奶係得一條奶柱, 好似好少咁.

今次第二胎, 我未有奶住, 不過我好想餵多d, 餵耐d, 所以我先想問多d, 知多d先餵, 我唔想好似第一胎咁糢查查!

珍珠宮

我好似有6,7條奶柱,但唔sure,因好難數.

pump奶同埋身餵係咪都一定要食清ga?最好,咁可以提高奶量,o/w會越泵越少奶

點樣為之清?就係餵完個胸會變soft.再要清d,可以餵完奶後泵幾下,按清佢.

係咪要pump到得果幾滴就即係食清?泵奶初頭會有好多奶湧出黎,但幾分鐘之後就會得番少少滴下滴下咁,但唔代表已泵清所有奶.呢個時候,你要用手按胸部的每個地方(好似做乳房撿查咁),咁可以幫助排清人奶.最好做完呢個step之後,用手按摩下整個乳房,然後再泵(+按),咁樣又可以再排清d.如是者做3-5次,咁個乳房就差唔多真係泵清晒了!

大宅

^O^,

Thank you very much! 你解釋得好清楚, 可能就係我以前泵泵吓就變咗滴滴吓,咁就以為無奶, 所以泵唔清. 而且個電泵按係個乳房度都按到我手累(唔知係咪我太大力呢?), 所以咁就停咗. 今次我一定要做多d massage 先得la!

男爵府

^O^: Thank you for teaching me how to 泵清D奶 ah!

洋房

Gab: yr daughter very pretty, plus many hair ar.... :wink:
Chloe was born on 19 April, 05. 19 Apr - 3.35kg 12 May - 4.3kg 24 May - 4.89kg 20Jun - 5.92kg 16 Jul - 6.6kg 17 Sept - 7.5kg 22 Oct - 7.7kg

複式洋房

我都係得一條奶柱 所以泵奶泵得好慢 都係泵好耐先得2-3安士 不過泵完之後再比bb食 佢又可以食到10分鐘以上 仲冇再嘈 即係証明我泵唔清

如果我比bb食到清 我個胸係會變到軟晒 訓係度時好似扁左咁

男爵府

max 8

男爵府

baby_ee: Thank you. Breanna hasn't lost any hair since she was born, just the hair colour is getting lighter and lighter brown. How's Chloe doing? I wish Bre is as heavy as Chloe. :-(

珍珠宮

Gab:

Bre Bre 好cute呀!個樣比brennan更似mix!

男爵府

^O^: Hehe, Brennan and Breanna don't look alike. But Michele and Myron do! Bre Bre likes her rice cereal so far. Myron will start solid food soon right?

洋房

Gab & ^o^: both you two are so luckily & bliss, a boy & a girl
Chloe was born on 19 April, 05. 19 Apr - 3.35kg 12 May - 4.3kg 24 May - 4.89kg 20Jun - 5.92kg 16 Jul - 6.6kg 17 Sept - 7.5kg 22 Oct - 7.7kg

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊