烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

想請教大家,我要整一個深啡色既蛋糕,想响上面寫/砌字,如果唔想用 cream/ icing (因爲好麻煩) 可以點整
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

珍珠宮

用飯煲整,大概係直徑七吋左右

大宅

回覆:蛋糕上的 topping

白朱古力得唔得呀?

珍珠宮

Guppy_fish 發表於 11-12-10 00:46
白朱古力得唔得呀?

有得買? 之後自己點砌上去?會唔會搭車時散哂架?...... 我要砌字喎

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:想請教大家,我要整一個深啡色既蛋糕,想响

原帖由 Bing.Jing 於 11-12-09 發表
想請教大家,我要整一個深啡色既蛋糕,想响上面寫/砌字,如果唔想用 cream/ icing (因爲好麻煩) 可以點整
...
可以試買烘焙用的古古力,用熱水座溶,淋上蛋糕面,由蛋糕中間倒古古力。記得係賣蛋糕用品既地方,有一款古古力,淋上面後,乾左會變脆。可以去二德惠一試

My Two Princess

珍珠宮

可用朱古力筆,約1x蚊一支,
有幾種色揀,先用一杯熱水坐溶朱古力,就可以隨意寫字,
烘焙店有賣,

又或者自己買磚朱古力,溶咗用牛油紙唧都得

珍珠宮

pigpig 發表於 11-12-10 11:40
可以去二德惠一試

...
唔該你呀 ~~~ 請問响邊架?

珍珠宮

咪咪兔 發表於 11-12-10 14:48
可用朱古力筆,約1x蚊一支,
有幾種色揀,先用一杯熱水坐溶朱古力,就可以隨意寫字,
烘焙店有賣,

請問灣仔有冇呢?

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:Quote:pigpig+發表於+11-12-10+11:40+可以

原帖由 Bing.Jing 於 11-12-10 發表
唔該你呀 ~~~ 請問响邊架?
你上網打二德惠,佢地有網址,我記得灣仔有既。

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 Bing.Jing 的帖子

灣仔店
[size=+1]香港灣仔莊士敦道137號新盛商業大廈1字樓
灣仔地鐵站A3出口轉左,龍門大酒樓對面, 海皇粥店/譚魚頭旁邊

Bing.Jing    發表於 11-12-10 17:50
少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

珍珠宮

pigpig 發表於 11-12-10 17:47
你上網打二德惠,佢地有網址,我記得灣仔有既。

揾到喇,原來真係叫 德惠 呀

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:pigpig+發表於+11-12-10+17:47+你上

揾到喇,原來真係叫 二德惠 呀
係呀

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

琥珀宮

引用:Quote:pigpig+發表於+11-12-10+17:47+你上

揾到喇,原來真係叫 二德惠 呀
你以為叫咩呀?

珍珠宮

引用:Quote:咪咪兔+發表於+11-12-10+14:48+可用

請問灣仔有冇呢?
有人搭咗喇

灣仔我都係知呢一間

首頁

尾頁

跳至