意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 7|主題: 133695

跳至
天上野鑊

男爵府

國民生產總值:9220

天上野鑊

有冇人用緊天上野隻鑊呢?我剛買左,但怕自己唔識用,用得唔好,有乜野要注意呢?說明書話凍鑊落油,但個sales又話無所為,咁應該得點呢?

別墅

國民生產總值:596

Re: 天上野鑊

我用左呢隻鑊成兩年, 都係好似普通鐵鑊咁用, 一定要油滾先可以放嘢落去煎, 我都係凍鑊落油, 冇乜問題.
活在當下, 知足常樂 境隨心轉, 輕安自在 ;-)

男爵府

國民生產總值:9034

2019勳章 好媽媽勳章

比比:

乜你唔係話想買孖人牌鑊咩!點解買咗天上野?
幾多錢呀?用一排話過我知好唔好用呀!

大宅

國民生產總值:2335

我都買左呢隻鑊幾年,用左唔多過五次,我真係唔曉點用 癡底癡到七彩 :evil: 掉又唔捨得用又激鬼氣

大宅

國民生產總值:4090

hi 比比:
隻鑊好用嗎?要幾錢呀,天上野這個牌子好熟有其它嘢買。

男爵府

longheibaby 寫道:
比比:

乜你唔係話想買孖人牌鑊咩!點解買咗天上野?
幾多錢呀?用一排話過我知好唔好用呀!

我係第二個topic到見到人地話用孖人又係痴到七彩,次次用完都要省喎,大佬隻鑊咁貴,又係痴咪唔敢買law。又咁岩之前見過有bk媽咪話佢好多野都係天上野,咁咪去睇下示範,佢又唔太貴,細size300蚊,30cm,個型好似我以前好美亞個款可以炒野又可以蒸野,所以咪買左囉。

但我用左幾次,都ok喎,炒旦炒肉都無乜點痴,就算痴都可以一炒就起返,唔使省,不過個sales話要用佢多d來炒野,等佢吸收多些油份,隻鑊就越來越好用架啦!最重要我見佢無層漆可以用鉄剷,又唔怕佢花。

男爵府

wendy_ip88 寫道:
hi 比比:
隻鑊好用嗎?要幾錢呀,天上野這個牌子好熟有其它嘢買。

wendy_ip88

佢應該重有好多產品架,不過近期大熱好似係鑊同針板,個針板之前係bk有好多媽咪買左,但我覺得好貴唔捨得,細都要成200蚊。而且我又唔覺得我而家用緊果個有乜問題喎,但果日我買鑊時都見到有人買個針板,唔知係咪真係好好呢?

男爵府

大玉兒 寫道:
我用左呢隻鑊成兩年, 都係好似普通鐵鑊咁用, 一定要油滾先可以放嘢落去煎, 我都係凍鑊落油, 冇乜問題.

大玉兒

唔該晒你,咁你用有冇痴底呀。

別墅

比比 寫道:
大玉兒

唔該晒你,咁你用有冇痴底呀。

有時炒免治豬肉同牛肉都有痴底,不過好容易就鏟甩, 唔使"省", 係呢, 你係邊度買架,我兩年前喺西田買都係30cm, 要$498. :cry:

子爵府

國民生產總值:11592

畀面勳章

請問係咪生鐵皇,thx

男爵府

大玉兒

我早兩日係千色店買,我就係見佢唔貴所以先立即買。

alicemun

係呀,就係生鐵皇。

大宅

國民生產總值:2475

大玉兒 寫道:

有時炒免治豬肉同牛肉都有痴底,不過好容易就鏟甩, 唔使"省", 係呢, 你係邊度買架,我兩年前喺西田買都係30cm, 要$498. :cry:

我都用緊天上野既鈦鑊 .... 我諗大玉兒你同我一樣,
如果係 $300 應該係生鐵皇 .... 我成日都見到 promote,
但係砧板既 promote 就真係可遇不可求啦 .... 我都係去
佢地公司買 ... 因為有七折 !!!

子爵府

畀面勳章

大玉兒,請問鑊底會唔會好難洗,thx

別墅

係呀, 我果隻係鈦鋼鑊, 乜原來有生鐵鑊出左, 我真係"背"呀. :lol:

別墅

alicemun 寫道:
大玉兒,請問鑊底會唔會好難洗,thx

用耐左都會痴住d油漬, 所以耐唔耐就用去油漬清潔劑洗下, d漬好易甩, 唔難洗.

禁止訪問

國民生產總值:26738

好媽媽勳章

大宅

國民生產總值:3428

呢隻鑊係我記憶中, 我買嘅鑊中(我幾年前响永安d counter買), 最貴, 最難用, 最痴, 用得最火滾, 最覺得自己係水魚, 最黑人憎嘅鑊.
示範真係吸引, 等我買唔切0甘. 個sales已經好人幫我開埋鑊, 我跟足方法都唔掂. 又打電話去問過再check, 屋企個火已經較得最細, 但當然唔及佢哋示範時用d gas爐0甘弱. 連煎蛋, 煎魚都未掂過. 又唔見我用其他d鑊有0甘嘅情况? 唔夠一個月我已經掉咗佢. 諗起就火都嚟埋.

大宅

國民生產總值:2384

其實黑色又好,白色又好....用呢d鑊得一個方法.....凍鑊落油....一定要油出煙...根住先放野落去煎....就一定唔痴.....同埋任何o係雪櫃拎出黎ge野,一定要解凍先lor~~~尤其是而家好流行ge陽極鑊....如果你鍾意蒸野...蒸完一定要比隻鑊受番d油.....潤一下.....如果唔係隻鑊無哂油份,乾的話,會好難煮....唔好掛我長氣...因為我o係百貨公司家品部到做ga....見得太多人,買完一隻又一隻......

男爵府

文妮

你一d都唔長氣,有你專業意見,同我地幫助不少。家陣有咁多選擇,有d平既百幾蚊都有,但有d貴又去得成千蚊,其實係咪真係一分錢一分貨呢?因為我初初真係好想買孖人果隻鑊,但后來見到有媽咪話一樣痴底,所以選左天上野生鉄皇,諗住佢都係三百蚊到,唔好用都唔使咁肉痛。

文妮 寫道:
其實黑色又好,白色又好....用呢d鑊得一個方法.....凍鑊落油....一定要油出煙...根住先放野落去煎....就一定唔痴.....同埋任何o係雪櫃拎出黎ge野,一定要解凍先lor~~~尤其是而家好流行ge陽極鑊....如果你鍾意蒸野...蒸完一定要比隻鑊受番d油.....潤一下.....如果唔係隻鑊無哂油份,乾的話,會好難煮....唔好掛我長氣...因為我o係百貨公司家品部到做ga....見得太多人,買完一隻又一隻......

子爵府

畀面勳章

Hello.比比
請問天上野生鐵皇鑊底容易清洗嗎?因為有啲鑊係唔黐,但鑊底就非常之難洗 thx

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.