嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

洋房

點幫bb沖涼好呀..一月小b出世

bb一月先 出世~到時會好凍~咁原本想係房開左暖氣先沖.但諗起要加水係盤再拎入房好似好難搞咁~
其實應放佢係toliet個浴江入面,係盤幫佢沖..定係房會好d呢..因為香港地toliet好鬼細~好似又要買個暖風機係toliet..咁沖完換衫又要抱佢入room換衫..真係怕佢凍親~
你地經驗話我知..應點沖涼為最佳方法呢???

洋房

Re: 點幫bb沖涼好呀..一月小b出世

健康院(生之前有講座) and 醫院(生完之後)都有.
don't worry

複式洋房

我仔仔出世個陣時係香港幾十年來最凍個幾日, 因為我屋企細, 媽咪叫我唔好蹲, bb床係餐抬隔離, 而且我係用吹氣盆放係抬面沖, 沖完即刻著衫, 沖涼前半個鐘開暖風機, 開始沖涼時記得熄, 如果唔係個bb好乾, 最重要係中午沖涼, 比較暖d
唔好太過擔心, bb有自己體溫架, 上水後, 最緊要抱實個膊頭仔, 先著片, 後著和尚袍
其實我係新手媽咪, 全部都係睇醫院送個隻vcd學番來, 如果你有需要我可以寄俾你架, pm我

別墅

係呀,做妈妈自然就认识的啦,我大肚时都好担心呢個问题,但生完之后见到奶奶洗一次比我睇就自己试下,原来都不係好难哦

:-o ;-) :-P

複式洋房

我都係啊. 頭幾個月放係餐臺上沖, 旁邊鋪好浴巾, 準備尿片, 衣服, 潤膚露. 唔使彎腰比較好.

浴盆放係浴缸上比較危險.

到BB可以坐好, 可以係浴缸放淺水沖, 唔使驚.

我仔仔出世個陣時係香港幾十年來最凍個幾日, 因為我屋企細, 媽咪叫我唔好蹲, bb床係餐抬隔離, 而且我係用吹氣盆放係抬面沖, 沖完即刻著衫, 沖涼前半個鐘開暖風機, 開始沖涼時記得熄, 如果唔係個bb好乾, 最重要係中午沖涼, 比較暖d
唔好太過擔心, bb有自己體溫架, 上水後, 最緊要抱實個膊頭仔, 先著片, 後著和尚袍
其實我係新手媽咪, 全部都係睇醫院送個隻vcd學番來, 如果你有需要我可以寄俾你架, pm我

大宅

我阿女都係1月出世,我就响房沖,先開定暖風機,再預備好所用衫,毛巾,尿片,lotion等放响床上,我就坐向櫈仔度沖.
沖涼時我先幫bb除衫,用大毛巾包實佢,洗頭後放bb落水沖涼,毛巾則鋪好在大腿,沖完立刻放bb上大腿用毛巾包返實佢,再放上床著衫,搽lotion等.

首頁

尾頁

跳至