意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 8|主題: 127784

跳至
做滿四年﹐要比長期服務金。

伯爵府

國民生產總值:15154

做滿四年﹐要比長期服務金。

菲菲快滿四年﹐她不錯﹐但如要再續﹐要比長期服務金﹐你地話制唔制得過?

大宅

國民生產總值:1739

Re: 做滿四年﹐要比長期服務金。

好工人難求, 要是她各方面(包括工作態度和個人行為舉止等等)都不錯, 我會續約及willing to pay長期服務金.

伯爵府

國民生產總值:15505

People3 寫道:

好工人難求, 要是她各方面(包括工作態度和個人行為舉止等等)都不錯, 我會續約及willing to pay長期服務金.

AGREE!!!唔駛由頭教過, 搵replacement side時間.

大宅

國民生產總值:2652

2019勳章

AGREE!! 大家有沒有覺得現在D工人比起早幾年D工人, D質素好似差了好多!

mylulu007 寫道:
[quote]
People3 寫道:

AGREE!!!唔駛由頭教過, 搵replacement side時間.[/quote]

珍珠宮

國民生產總值:34820

People3 寫道:

agree

珍珠宮

國民生產總值:40819

People3 寫道:

agreed. if me同佢再sign 3rd contact會 開始儲0存當供俾佢d 長期服務金 (冇咁赤ma)

複式洋房

國民生產總值:457

Don't worry too much, just renew the contract first if she is good. Maybe she will resign on her own accord after years of service, then you don't need to pay her the long service fee.

男爵府

國民生產總值:7977

請問點計呀,我都幾滿意工人,我都面對同樣問題

伯爵府

月薪 除 3 乘 2 再乘年資。滿五年須要付。(即最少乘五年)

如果我的工人只再續兩年﹐我寧願再新請一個。

如果工人話唔要﹐會唔會好衰?

大宅

國民生產總值:3049

舊人真係好好多,我個 18年賓難找,另一個都 8年啦,比就比啦,當安全費啦,

請個差d,呢度用你勁d,個道嚇下你,都返來啦!

儲錢吧!
Msma

伯爵府

國民生產總值:18237

2019新春慶豚圓 BK猜猜猜慶中秋

如果有個工人同我做四年,又不是太差,比長期服務金都值得

大宅

國民生產總值:3012

我都係咁話, 到時賠機票仲金

Msma 寫道:
舊人真係好好多,我個 18年賓難找,另一個都 8年啦,比就比啦,當安全費啦,

請個差d,呢度用你勁d,個道嚇下你,都返來啦!

儲錢吧!

大宅

國民生產總值:1860

難得搵到個好工人, 我就一定會俾 lor! 無謂因少失大, 得不償失嘛!

大宅

國民生產總值:2667

但如果做3個contract....即係$3,270.00 x 6 x 2/3 = $13,080.00...都幾金架....

男爵府

國民生產總值:8102

del

大宅

國民生產總值:3655

「短期」服務金仲金呀!

一個月人工 $3270/$3320 + 機票 ,加埋最少四千幾,炒三個已經等於六年要比既長期服務金,或者唔止添(如果係印印既機票仲貴好多)。

伯爵府

她也說寧願唔要都想留晌度做。
一匹布禁長﹐總之奶奶唔囋成我比﹐老公見可能唔駛比又....

大宅

小心,小心。

佢而家話唔要,但到佢做滿五年,你有乜野唔想要佢,到時告你,你就輸梗。

不過,如果佢做完第三個約,係佢自己唔肯續約,唔係你唔同佢續,你就無使比。

伯爵府

真係? 如果她自己走的話可以唔駛比就好做得多﹐我可以唔理禁多﹐續左先﹐反正我小朋友先得三歲﹐仲有長時間須要工人。可能滿八年後她要自己話走都唔定﹐係咪敢既意思?
最緊要是有同奶奶/老公商量既餘地。

大宅

係。滿左五年,僱主唔要佢,就要比;工人自己唔做,包括唔續約,就唔使比。

不過,如果佢做滿五年,之後表現好差,咁你炒佢都要比。 你唔比,如果佢告發你,就係犯法。

http://www.labour.gov.hk/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf

睇下個度第8章(第21-22頁)。

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.