意見反饋
義工

產前產後 今日: 1|主題: 241064

BB0既鼻屎點樣清埋架????

大宅

國民生產總值:2537

2019勳章 好媽媽勳章

BB0既鼻屎點樣清埋架????

我見BB有D硬左0既鼻屎痴住...但我一用tissue幫佢清埋就會喊到拆哂天 (用tissue卷致條狀)...咁點算呀?????? :-( :-( :-(

大宅

國民生產總值:4430

Re: BB0既鼻屎點樣清埋架????

winnieong:
我問過姑娘,佢地話用棉花球整成條狀同bb清潔鼻屎,但都唔work既,所以,我由得我個囡囡自己噴出黎......
寶貝彤彤及欣欣 !

子爵府

國民生產總值:12388

我見醫生係用棉花棒.

洋房

國民生產總值:53

當bb哭時,佢會有鼻水令屎屎一齊出來,
如果係硬的話,你可以整喊佢,忍心d都要架喇,
等佢易d出來啦∼∼
我果時試過用指甲幫佢挖出來,成功過好多次,
點知有一次太用力,令佢流鼻血,好後悔呢∼∼
所以唔好用指甲呀>_<

?*???? •°∴°﹒☆°  ????•°∴°﹒☆° ° ??????★???????☆?????? ????*?????????????♂?☆ ??☆??????*??? ???????

別墅

國民生產總值:841

我果時記得姑娘教用小小熟水(即煲過的水)滴到bb鼻裏, 佢就會打噴嚏, 鼻屎就可以出黎或可以輕易用棉花抹走, 我試過, work 架!

大宅

國民生產總值:1306

當我bb很細的時候, 我會用棉花條幫她清潔, 若清潔不到, 會由得那一屎屎在bb'nose內, 因為bb哭時, nose水會沖走屎屎.

大個d我會用濕棉花棒, 小心幫bb清潔, 若清潔不到, 同上. 若強行要清除乾淨, 易弄損nose, 會有血絲甚至流nose血.

或可試下用醫生給的生理鹽水滴一至滴在nose內, 都有幫助.

大宅

國民生產總值:2537

2019勳章 好媽媽勳章

d屎屎真係會自己噴出0黎咁犀利嘛???????
咁會唔會令bb呼吸困難架??
我最驚都係咁咋........... :-( :-(

大宅

國民生產總值:1272

Mrs.Fong 寫道:
我果時記得姑娘教用小小熟水(即煲過的水)滴到bb鼻裏, 佢就會打噴嚏, 鼻屎就可以出黎或可以輕易用棉花抹走, 我試過, work 架!

agree!!!

複式洋房

國民生產總值:300

用棉花棒

大宅

國民生產總值:2399

我會用棉花棒同佢清潔呀 :-P 一定唔會用手指囉,因為驚自己d手指唔乾淨

大宅

國民生產總值:2535

我用幼身棉花棒濕水同佢了, 因為濕左水, D鼻屎會軟D, 易D出o黎, 就算了唔到BB都會俾我整喊自己噴D鼻屎出o黎.

別墅

國民生產總值:775

如果是軟身,用無濕水的tissue轉出鼻屎. 是硬鼻屎,用bb專用的鼻屎夾.

大宅

國民生產總值:2536

荷花有勁幼棉花棒, 幾好用!

大宅

國民生產總值:1306

ecec 寫道:
我用幼身棉花棒濕水同佢了, 因為濕左水, D鼻屎會軟D, 易D出o黎, 就算了唔到BB都會俾我整喊自己噴D鼻屎出o黎.

Agree!

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.