在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無打算辭左份工...開舖頭既媽咪

唉....我份工好悶呀....打算辭左份工...開間時裝舖頭...你地話好唔好///

大宅

Re: 有無打算辭左份工...開舖頭既媽咪

我都想, 不過冇本錢呢!!

洋房

wan218 寫道:
唉....我份工好悶呀....打算辭左份工...開間時裝舖頭...你地話好唔好///

有什麼好做, 大家分享下
:party:

大宅

賣時裝囉.....

大宅

wan218,

你開d物野類型時裝舖頭先, 係什麼地方 ? 走物野路線架 ? 你一定要知道, 想做d物野人生意喎 ! 日本衫 or 韓國衫 or 本地衫 ?

我都有諗過開1間細細地時裝舖頭, 係自己住屋苑商場, 賣本地衫做街坊生意, 不過, 我有個bb1歲, bb要用好多錢, 所以我都係得過諗住 !

大宅

盈盈BB 寫道:
wan218,

你開d物野類型時裝舖頭先, 係什麼地方 ? 走物野路線架 ? 你一定要知道, 想做d物野人生意喎 ! 日本衫 or 韓國衫 or 本地衫 ?

我都有諗過開1間細細地時裝舖頭, 係自己住屋苑商場, 賣本地衫做街坊生意, 不過, 我有個bb1歲, bb要用好多錢, 所以我都係得過諗住 !

我諗住賣韓國衫....for 30 years old 以下....below $200..我都有個9個月bb....依家打緊工...婆婆幫手湊...唉....打工就無咩壓力...每個月等出糧...但自己開舖頭就要努力....時間...壓力...不過就有滿足感

別墅

我都現在打算緊,
我是全職媽咪來的,BB涉漸大,,
所以想搞D小生意仔

禁止訪問

該用戶已被刪除

別墅

tazmanic,
thanks

男爵府

好媽媽勳章

hi jody @ joe

我都有個小朋友, 都心思思想試下開鋪, 你有時裝店經驗,可以同我地分享下痳, 教下路. 因我都係想開時裝. thanks

大宅

其實我而家打工, 做得好唔開心, 唔想再受個無謂上司氣, 又覺得打自己工自由好多, 起碼只係自己做自己野囉 ! 我都知幾困身, 不過, 始終自己生意, 捱都有價值d囉 !

大宅

我係第二個網站, 睇人地傾, 佢話開韓國時裝要20萬本, 不過佢都係失敗個案....佢話而家仲責左好多貨係屋企 :-( :-(

大宅

jody&joe 寫道:
有小朋友既媽咪,打工好過開舖頭,因為本人就有過開時裝店舖經驗(如果本錢大把例外),放假根本無時間倍小朋友,好似單親家庭,[size=x-large]好慘呀![size=x-large]唔好試呀! :-( :-(

可以同我地教路嗎.......你之前在那麼開舖呀...賣那類型既衫....除左基本開支外...是否真的只能賺份人工...咁大約幾$呀...我都知有旺季同淡季...咁收入又幾多.....謝謝

大宅

其實我想左幾年架啦 ! 不過, 而家因為做野唔開心, 更加想自己攪, 但係有bb, 又擔心收入問題 ! 唉 !

大宅

YB 寫道:
我係第二個網站, 睇人地傾, 佢話開韓國時裝要20萬本, 不過佢都係失敗個案....佢話而家仲責左好多貨係屋企 :-( :-(

可唔可以話比我知係咩網站呀

別墅

盈盈BB 寫道:
其實我而家打工, 做得好唔開心, 唔想再受個無謂上司氣, 又覺得打自己工自由好多, 起碼只係自己做自己野囉 ! 我都知幾困身, 不過, 始終自己生意, 捱都有價值d囉 !

困身不特止,而且還要受客人的氣,比上司更惡頂。
該用戶已被刪除

男爵府

好媽媽勳章

jody&joe :

咁你之前係邊區開鋪架, 你開左幾耐呀, 唔通時裝真係咁難做呀 ? 媽咪d朋友既女都開過, 不過都係失敗個案呀. 仲要幾個都係咁喎. 咁我平時行街又見賣衫d鋪好鬼多人喎. 其實問題係出係邊度呢 ? 雖然都聽過好多人都話維持唔到, 但係個心始終唔心息. 可能未試過瓜, 又可能因為自己本身好鐘意買衫, 由細到大既愿望都係可以自己有朝一日可以開時裝店. 二來我做份文職, 收入唔多又悶. 真係唔想打死一世工, 講真一份普通文員人工升極都唔高得去邊, 我又無專長喎...好快被人淘汰架喇....
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至