在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止發言

男爵府

原帖由 nataliesher 於 09-8-6 13:11 發表
大家咁話啦! 出面D租金確實太貴, 我做D小生意, 根本返唔到本。唯有在網上搵客源, 但生意真麻麻, 因為無廣告,只係靠D媽咪幫手做宣傳,但都無法子,自己唔食,亞B都要食啦!

...

係呀, 以前可以光明正大係bk賣廣告時, 月入都有成2千左右, 而家一千都冇啦....慘..

別墅

藥房

[quote]原帖由 nioclewn 於 09-8-8 22:07 發表

我知道有間屋村藥房要頂讓,有興趣的PM我啦,我鐘意藥房,全部現金,而且屋村 穩定

大宅

唉, 我都唔想打工, 但又覺得開鋪好困身, 上綱賣野又好似唔work, 唉, 都唔知點好

My Blog: http://hk.myblog.yahoo.com/yoyo_yuet/

禁止訪問

男爵府

原帖由 悅媽媽 於 09-8-10 10:56 發表
唉, 我都唔想打工, 但又覺得開鋪好困身, 上綱賣野又好似唔work, 唉, 都唔知點好

想開舖的真係要諗清楚, 十分困身, 而且如果自己唔係做開呢行的話, 仲會好辛苦添!

等待驗證會員

我自己都係開舖,真係好困身架,我都想多D時間湊女,但為左搵錢,又好難,所以各位真係要諗清楚,要錢定要時間湊小朋友?重有,就算開到舖,都唔一定有錢賺架,我比較好彩,生意都幾好,不過一定要自己做,真係好困身,想休息下都唔得架!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 諾瑤媽咪 於 09-8-15 13:47 發表
我自己都係開舖,真係好困身架,我都想多D時間湊女,但為左搵錢,又好難,所以各位真係要諗清楚,要錢定要時間湊小朋友?重有,就算開到舖,都唔一定有錢賺架,我比較好彩,生意都幾好,不過一定要自己做,真係好困身,想休息下都 ...

你開緊咩鋪頭? 資金大約要幾多架

等待驗證會員

原帖由 ilovematthew 於 09-8-15 14:29 發表

你開緊咩鋪頭? 資金大約要幾多架

我係做美容架,所以樣樣都要自己做,真係好困身,我舖頭因為係300呎左右,而且係上樓,所以成本唔係好多,10萬左右,而家我都諗緊有咩方法又可以做生意賺錢,又可以兼顧到個女!

複式洋房

我都想quit 份工﹐做D小生意兼湊女﹐不過未捻到idea.

珍珠宮

終於給我發現 $1000左右的舖

雖光猛但無人流

店細 只有 25 呎 比廁所還細

開美甲有熟客可試試

(但我唔識)

男爵府

原帖由 mvshop8888 於 09-8-16 13:37 發表
終於給我發現 $1000左右的舖

雖光猛但無人流

店細 只有 25 呎 比廁所還細

開美甲有熟客可試試

(但我唔識)

我做緊個場而家有新優惠呀, 簽約6個月, 其中3個月係免費的. 圍起每月都只係千零蚊. 想玩吓都做得過

複式洋房

原帖由 nioclewn 於 09-7-29 17:22 發表
我三個月前冇做野後,就開左間童裝店,

如果以純利黎睇係少的, 但如果以咯個商場黎睇便算唔錯的收入,

自己開舖真係好困身, 又要承受好多風險.

我現在都冇做工了,我都知開舖好因身,由其是冇左星期六及日的親子時間,不過現現在揾工d人工實在太低了,6-7千都未必揾到好老板,所以都要唸下,不過你的營業時間是幾点至幾点嫁?妳所指的純利夠唔份人工呢?

男爵府

原帖由 may1110 於 09-9-18 12:57 發表

我現在都冇做工了,我都知開舖好因身,由其是冇左星期六及日的親子時間,不過現現在揾工d人工實在太低了,6-7千都未必揾到好老板,所以都要唸下,不過你的營業時間是幾点至幾点嫁?妳所指的純利夠唔份人工呢? ...

完全同意你所講的野. 我之前開舖, 一般係12至一點左右落去開, 晚上7點收舖, 1-日都係咁. 非常困身.
其實人工一定冇喇, under 5千蚊.

所以, 我而家都係出去打工, 星期六, 日 /假期先番去開.
不過, 而家d工真係人工低不止, 仲朱多要求. 剛做左一個月, 都想唔做..再搵過

複式洋房

可唔可以elaborate吓?
我心思思想開時裝店 & 童裝店ar...

原帖由 alicemic 於 09-7-30 21:20 發表
我開咗幾年時裝店,想同大家講如果你份工好地地,就最好唔好諗自己做老板,因為d狀況真係會多到你唔信,特別有個bb仲好細果隻,千祈要諗清楚,會好煩! ...

首頁

尾頁

跳至