跳至

首頁

尾頁

男爵府

肺炎鏈球菌接合疫苗

請問各位會否幫BB打[size=medium]肺炎鏈球菌接合疫苗 幾時打

男爵府

冬日勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 肺炎鏈球菌接合疫苗

我bb打左一支了,仲有三支要打 :-(

伯爵府

呢樣無問e生tim
snowman 寫道:
請問各位會否幫BB打[size=medium]肺炎鏈球菌接合疫苗 幾時打

男爵府

初生2個月已經可以打,7個月~9歲都可以

珍珠宮

醫生話可以打得架喇, 不過都係要打2支,
隔4個星期1支.
宜家elise 黎緊打第2支流感針,
我會打完流感針再打一歲針先打肺炎針,
不過當然都係隔4個星期喇,
一次過打左右脾, 好陰公架.

大宅

虎到金來勳章

請問你地係邊度打, 兒科醫生定係普通醫生度打?

子爵府

,

我都會同佢打.

伯爵府

Hi Loretta,
請問你係邊間私家e生打嗎?? 幾$$$??我都係Y.L.住!上星期去看謝健華問過要$700 x 2.水痘 $520 x2
你有無打流感針?? BB

男爵府

Hin.com ,
我bb響黃國榮度打肺炎針$700/1支,而流感針要6個月大先至打得,我bb得4個月都唔打得(我自己打左 $140 )而家d菌咁勁,如應付到真係貴貴都打呀!

點解 肺炎針$700 x 2.水痘 $520 x2 呀?
係唔係一次過打2支呀??

伯爵府

Hi Loretta,
Dr.謝上次同我講每種針都要打兩針 所以咪$700 x2 and $520 x2 囉 :-( :-(
黃e生打一針就得嘛???如果係我就同BB去佢度打了!!
係呢!你覚得黃e生好唔好呀??我剩係去睇過謝e生,見有幾個BK mami話佢開D藥好重,又抗生素又類固純 真係有D驚,之但係又唔知佢係咪真係對個個BB都係咁 你見佢咁多人睇又唔似衰得咁交關 咁無e德

男爵府

Hin.com ,

會唔會係你地d bb比較大,所以第一次先打兩針,之後再打埋其餘兩針(共4針) , 我諗你問番dr.好d
我bb未睇過病(touchwood)所以唔知dr.wongd藥好唔好,夾唔夾,都係婦產科dr.介紹的

伯爵府

Hi Loretta,

唔該晒!咁你睇邊個婦科o架??黃e生多唔多人等??其實係咪係商埸內??

男爵府

我睇luk ka ling,我覺得ok wor . dr.wong我去親都有3~4個人等law,係商埸外面,對出係行人專用區

伯爵府

男爵府

一次過打兩針未好痛law :-( :-( :-( 心痛c :-( :-( :-(
chan-loretta 寫道:
Hin.com ,

會唔會係你地d bb比較大,所以第一次先打兩針,之後再打埋其餘兩針(共4針) , 我諗你問番dr.好d
我bb未睇過病(touchwood)所以唔知dr.wongd藥好唔好,夾唔夾,都係婦產科dr.介紹的

伯爵府

Hi snowman,
唔係一次打兩針 係每種針要分兩次打

大宅

虎到金來勳章

Hin.com

知唔知支針有效幾久 ?

伯爵府

Hi sumyee,

Since the doctor told me that will lasting for whole life wor I don't know it is true or not
But he just told me that for 'lau kam' is good for 3month only jar

子爵府

成報 3月31日

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

近年在內地爆發的腦膜炎個案,屬腦膜炎雙球菌疾病,即俗稱的「流行性腦膜炎」,本港每年的發病率約為二至十宗。香港醫學會社區網絡中央聯絡人、兒科專科醫生趙長成表示,這類腦膜炎雙球菌疾病在本港的發生率不算嚴重,而前往高危地方的人士,亦可考慮注射預防疫苗。

可透過鼻腔飛沫傳播
 可是,其他三種引起細菌性腦膜炎的細菌(包括腦膜炎雙球菌、乙型流感嗜血桿菌及肺炎鏈球菌)之中,以肺炎鏈球菌對幼童最具威脅。肺炎鏈球菌容易透過噴嚏、咳嗽,從鼻腔飛沫傳播;入侵身體不同部位後,除可引致腦膜炎之外,還可引致菌血症、肺炎、中耳炎、鼻竇炎等其他高危疾病。

趙醫生表示,肺炎鏈球菌在香港並不罕見。「它無處不在,故此大部分兩歲以下的幼童,都可能成為肺炎鏈球菌帶菌者。」一項在79間托兒所內進行的研究顯示,在1978名兩歲至六歲的幼童中,19.4%的幼童鼻腔中帶有肺炎鏈球菌。另一項研究亦發現,91%的6至54個月大的幼童和兒童,在五個月內至少帶菌一次。此外,一項芬蘭研究顯示,在託兒所內的幼童,面對患上肺炎鏈球菌的風險會更大。

疫苗注射 代替抗生素治菌
 一旦染上肺炎鏈球菌,患者只需進食抗生素,便可有效對抗病菌。可是,由於近年亞洲人過度依賴抗生素,令肺炎鏈球菌出現抗藥的情況。「早於60年代,肺炎鏈球菌便對盤尼西林及其他抗生素產生抗藥性。」上文曾述的託兒所研究亦發現,在兩至六歲幼童的鼻腔抹片樣本中,其中383個含肺炎鏈球菌,當中26.1%的樣本出現抗藥性。

趙醫生謂︰「香港家長常擔心兒童患上傳染病,因此當孩子發燒時,就會立即要求醫生處方抗生素。」隨

男爵府

我都未同囡囡打喎.
仲有......流感針好多醫生都話沒有貨了, 點算呀
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

首頁

尾頁

跳至