家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

二合一洗衣機定係分開洗衣/乾衣機好??

如題
:-) :-) :-) :-D :-D :-D

複式洋房

Re: 二合一洗衣機定係分開洗衣/乾衣機好??

請比點意見, 乾衣機係唔係真係可以乾完即著ga? 會唔會走哂樣??????????

禁止訪問

複式洋房

多謝回應呀

洋房

Agree!

複式洋房

咁乾衣機咩牌子好? 有冇好似洗衣機咁分幾多轉架? 乾完後係唔係可以即時摺衫收埋架? 有冇咩衫係唔放得落乾衣機?

大宅

好多衫(esp. cotton) 都唔可以熱乾的。

複式洋房

唔可以熱乾, 咁係唔係有凍乾既function? 如果好多衫唔用得, 咁乾衣機變咗冇用, 因為佢地size都唔細, 好阻地方!!!! 咁值唔值得買呢????

洋房

我以前用二合一洗衣機/乾衣機,現已轉用單一洗衣機。
以下是我的分享:

外國用的抽風式乾衣機 (用抽油煙機用的氣喉將帶水份熱風抽到室外) 半小時可乾一機衣物,雖然衣物會縮水、容易起毛頭,但還是方便。乾後的衣物大部份可免熨,趁暖摺疊起來不會起縐,節省熨衣的工夫。

香港用的多是水滴式乾衣機 (將帶水份熱風冷卻成水滴,用去水管將水滴輸出) 一小時可乾半機衣物,衣物除了會縮水、容易起毛頭外,亦會因烘焙過度而日漸變黃 (白色衣物尤甚)。乾後的衣物大量縐紋,熨衣的工夫加倍。

唯煤氣乾衣機未曾嘗試,各位不妨分享一下經驗。

複式洋房

Alicia,

多謝你咁詳細的回應 :lol: , 咁香港有冇抽風式乾衣機賣呢? 煤氣乾衣機我問過煤氣公司, 但係好trouble, 又要駁喉/改喉...

洋房

不知香港有沒有抽風式乾衣機賣,但可以打電話到美國牌子的代理詢問一下。
乾衣時間愈短愈好,可減低耗電量。

ywman 寫道:
Alicia,

多謝你咁詳細的回應 :lol: , 咁香港有冇抽風式乾衣機賣呢? 煤氣乾衣機我問過煤氣公司, 但係好trouble, 又要駁喉/改喉...

複式洋房

Alicia22,

Thank you very much

首頁

尾頁

跳至