意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 4|主題: 127777

工人大意差點火燭,如炒佢,使唔使補一個月?

別墅

國民生產總值:917

工人大意差點火燭,如炒佢,使唔使補一個月?

如題

平時已經好無記性, 屢教不改, 小事我都可以算數, 但今日搞到廚房着火, 抽油煙機燒爛左, 廚房燻黑晒, 你地話激唔激氣. 真係唔想再容忍佢啦.

公爵府

國民生產總值:29259

2019新春慶豚圓

Re: 工人大意差點火燭,如炒佢,使唔使補一個月?

咁樣又真係離譜. 你不如問下agent. 我覺得係大錯呀!!!

男爵府

國民生產總值:6949

嘩...好離譜喎

大宅

國民生產總值:4653

畀面勳章

marinayiu 寫道:
如題

平時已經好無記性, 屢教不改, 小事我都可以算數, 但今日搞到廚房着火, 抽油煙機燒爛左, 廚房燻黑晒, 你地話激唔激氣. 真係唔想再容忍佢啦.

你要炒佢一樣要補一個月人工或一個月代通知金. 莫講話佢今次好彩無令到你屋企發生大火, touch wood一句就算佢大意令家居發生火警, 由於只係意外, 勞工法例都吾會比僱主即時解僱而吾需要比一個月人工或代通知金.

寶石宮

國民生產總值:289701

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

你有冇問下 agent 睇下要唔要補一個月,唔炒唔得喎咁大意
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

國民生產總值:10505

最近我打電話問過勞工處, 佢話沒有3 封warning letter就唔使補$$ 炒呢樣野架, 不過, 如果你可以証明佢嚴重疏忽而產生意外, 1封warning letter你就可以唔使補機票同一個月代通知金比佢, 但要睇個官點判. 我估3 封warning letter呢樣野係d agent 嚇佢地所講的.
如果你覺得人生安全好危險, 我唸你可以打電話去問下應該點做.
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

別墅

唔該晒咁多位, 我打去AGENT度問過了, 佢地話如事態嚴重的話係可以不用補的.
現在仲有個問題我正在考慮, 我原本計畫明年年中就不再僱用佢, 因為我打算做全職媽媽, 但現在突然發生咁ge事, 炒左佢, 這幾個月我會好辛苦, 但如果堅持再用多幾個月,又好似個計時炸彈咁, 唔知幾時再出事, 你地話點算好? :cry:

大宅

國民生產總值:3655

其實,最緊要係你認為佢再搞到d危險野出黎既機會大唔大,如果大係梗係炒,至於使唔使賠錢,你可以唔比,等佢告到去審裁處度等官判。

不過,我覺得佢既錯處,不足以令你唔使賠錢炒佢。唔好信晒agent,有乜事都係你賠,又唔係佢地賠。

大宅

國民生產總值:2667

係佢人工到扣番錢o羅..分期還...

大宅

國民生產總值:2624

同意,一定要扣錢!先扣錢後再考慮炒唔炒!
masiuling1218 寫道:
係佢人工到扣番錢o羅..分期還...

別墅

昨天跟老公商量過了, 大家都認為如果因一時之憤炒左佢的話, 我會好辛苦, 不如給個warning letter佢, 然後扣錢, 等到明年我辭工再炒佢.

洋房

國民生產總值:395

問3.6 如傭工損壞僱主的物品,僱主可否扣除工資作為賠償? 僱主還
可從傭工的工資中扣減那些款項?
答 􀂜 如因傭工犯錯或疏忽而引致僱主的物品或財物受到損壞或
遺失,僱主可按值扣除工資作賠償,但每次以300 元為限。
此外, 在這些情況下扣除的工資總額, 亦不得超過傭工在
該工資期所得工資的四分之一。
With lots of loves....... Kristin :-D

別墅

CherylMommy,

Thanks a lot.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.