興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

求救:部電腦自己reboot, 而家直情開唔到機, 點算?

有無人可以幫幫手, 係咪要成部拎去比人整ar :-(

部機入面好多野無back up ge, 救唔救得番
晴晴媽媽
該用戶已被刪除

Re: 求救:部電腦自己reboot, 而家直情開唔到機, 點算?

大宅

Re: 求救:部電腦自己reboot, 而家直情開唔到機, 點算?

晴晴_媽媽,

部電腦自己reboot,都有幾多可能性:

1. 有virus
2. motherboard 燒左零件
....

若你係有略懂電腦的朋友,可以叫佢地幫你搬個Harddisk去另一陪電腦看看,若Harddisk係讀得返,你的資料就唔會無左的

民房

Maybe your power supply is out of service.

複式洋房

你點樣開唔到機??入唔到window??開機幾秒就熄返??定係直頭唔著??

直頭唔著 睇下底板粒燈有冇著
冇著就燒火牛

又可能壞RAM
試下拆條RAM出黎 再插返落去睇下開唔開到機
有時會開到的∼
如果部機有兩條RAM 試下用1條RAM黎開機

睇下係咪load到window果陣熄機
係就window down左
reinstall就得

開左機冇畫面就應該display card壞

harddisk cpu 底板呢d應該好少壞
將個harddisk拆出黎比d fd backup就得