香港18區媽媽會

跳至
[元朗區] 想請陪月員

首頁

尾頁

別墅

想請陪月員

請問各位媽媽,應該怎樣選陪月員呢?我想陪月員陪我在6-8月揍BB。各位元朗媽媽有冇好的陪月員介紹。多謝各位媽媽的意見。

大宅

Re: 想請陪月員

你想請d乜野類型ka.....我以前都搵過, 問過, 嚇得我, 要7000蚊呀 , 不過就做哂所有野, 清潔呀, 煮飯呀, 湊bb呀, 乜都做哂喎, 你諗住比幾多錢先, 或者我可以問下我亞姨, 不過一定唔駛咁貴.......

大宅

個時聽過有0的半政府機構有得請, 約$5500左右.

別墅

你試吓去"容鳳書健康院1字樓" 母嬰健康院有些章程, 我上次同我囝囝打針見到, 我取了一張給我鄰居, 章程上話介紹的是"陪訓課程"訓練出來的, 你試吓去取資料啦!

禁止發言

大宅

以我所知仁愛堂、僱員再培訓有人可以請, 仁愛堂平D,但要一早BOOK 定, 我8個月BOOK 已沒有人可以給我, 所以我找僱員再培訓, 但人就唔好啦, 我見佢時, 佢吹噓自己點有經驗、點好, 但第一日返工,佢居然煮白菜比我食, 連我咁唔識

大宅

我出年3月尾要生了,不知有沒有好的陪月員可以介紹給我啊.

謝謝!

大宅

marukosnh:

我而家有個鐘點阿姐幫我清潔同埋湊阿b, 幾好呀, 如果你想要佢幫手陪月,可以同我聯絡.

jenny

別墅

陪月做晒所有野當然好.. 不過我個人覺得最重要既就係識煮d咩同教媽媽點養身.. 坐月坐得好,身體就會變得好.. 之後先有體柏去自己照顧bb.. 其次就係教導同協助照顧初生bb呀.. 清潔家務相對變得再次要了..

我識d朋友.. 第1次生時坐月坐得唔好,為左調理好身子,再生一個黎坐好個月呀! (尤其係冬天生既更加要注意呢~ )

複式洋房

bb10月出生, 我找僱員再培訓星期1-6, 10:00am-3:00pm HK$5000 (HK$200/day), 她識煮d咩同教媽媽點養身, 洗衣,照顧bb沐浴, 但清潔未必夠時間, 我見佢時, 做3小時清潔, 看她怎樣做, 才請她 ?? :lol:
[/url]

首頁

尾頁

跳至