跳至

首頁

尾頁

大宅

手作仔, 織衫仔大學堂

原來都有mami有玩手作仔同織冷衫仔,,得閒係度吹水交流下丫..

大宅

Re: 手作仔, 織衫仔大學堂

我都有織冷衫比亞女.............不過都未著得!!

大宅

我都想織, 不過好似冇時間呀, 太多野要做喇

大宅

我大肚果時織左2件,,,而家想織但有時間都去左做家務同訓覺,,

大宅

你都係全職媽咪?

我而家都有織........不過就真係冇大肚果時咁多時間!!

我而家織緊件蛤蜊衣, 希望可以快 d 完工啦!! 你知啦, 大部分時間要睇住個女, 有時間都做下家務, 同休息下, 有時又上下網, 買下送, 洗下衫, 一日都冇乜時間餘, 仲要同個女玩下..... 煮粥仔比佢食!!! 速度慢好多呀..........加油!!

意粉 寫道:
我大肚果時織左2件,,,而家想織但有時間都去左做家務同訓覺,,

(話時話, 意粉仔四月份出世, 個樣好似咁大個!!)
該用戶已被刪除

公爵府

意粉,
我想問下你有冇帽子 & 襪仔既 pattern 呀? 我以前果 d 唔見晒, 又想想地織
[/url]

大宅

rosactf9999 寫道:
你都係全職媽咪?

我而家都有織........不過就真係冇大肚果時咁多時間!!

我而家織緊件蛤蜊衣, 希望可以快 d 完工啦!! 你知啦, 大部分時間要睇住個女, 有時間都做下家務, 同休息下, 有時又上下網, 買下送, 洗下衫, 一日都冇乜時間餘, 仲要同個女玩下..... 煮粥仔比佢食!!! 速度慢好多呀..........加油!!
(話時話, 意粉仔四月份出世, 個樣好似咁大個!!)

係呀..我係全職mami, 同你一樣, 大部分時間要睇住意粉仔, 有時間要做家務, 同個囝玩, 又上下網, 買下送, 洗下衫, 一日24小時都好似唔夠, 總點織丫...

題外話,,,係呀,,意粉仔個樣真係好老積, 佢3個月時影左相羅去哂,,羅相時個哥哥見到亞囝問我---下..乜個b咁細咋?,,睇相以為成歲了,,, :tongue: 真係慘....

大宅

蝦蝦 寫道:
意粉,
我想問下你有冇帽子 & 襪仔既 pattern 呀? 我以前果 d 唔見晒, 又想想地織

蝦蝦, 我冇帽子 & 襪仔既 pattern 呀..之前織頂帽仔都係就咁平針氹氹轉咁織然後收針,,好簡單果d架咋,,襪仔就更加冇了,,要睇下其他mami有冇了 :tongue:

大宅

我有書呀........
該用戶已被刪除

大宅

意粉,

我睇左你D手作仔啊~好鬼靚呀!! 勁....

我都有學麵粉花嫁, 但就主力學做花!! 迷你野就學過做生果, 同埋花店...做花原本考中級cert了, 剛剛陀BB就停學...我D同學都考左高級cert喇! :-(

織冷衫我以前就織過比我老公, 有幾件溫暖牌比佢番工著的, 佢成日話著左好鬼熱喎, 我就冇再織比佢喇~

大宅

Kikokikovenus ,
多謝你先..不過我其實一d都唔叻架,,係果時得閒玩下架咋,,冇考任何試,,所以你比我仲叻..
花我冇學呀,,因為我覺得好難, 如果一個盤裁, 要整好多塊葉, 我冇咩耐性呀..嘿嘿..所以我仲意整食物, 迷你野..好得意

我都係以前曾經織冷衫比我老公, 但佢一年365日都唔著長袖衫,,,織黎真係side我d 冷呀.. 所以要改織比亞囝..嘿嘿

大宅

你唔好咁講啦! 我真係唔叻嫁, 不過我諗橫掂都學, 不如考埋張沙紙佢姐~(因為我老公叫我玩一樣時, 要比自己有個交代喎, 唔好三分鐘熱度)

等我我閒post作品比你地睇下吖~

你果時去邊度學嫁? 我就去工聯會同埋婦女會...正式上學就兩年左右, 因為中間有一段時間停過學, 跟住又陀BB...

大宅

毛毛媽:
你話果時好想整水仙花呀? 我都係因為好想整水仙花先走去學咋~
不過, 好似意粉媽話齋, 做葉做到嘔~我就會出鬼主意, 走捷徑囉~碌麵條機>>>>一碌一大塊, cut出好多好多葉...

大宅

hugo ma,
我咪就係係荃灣工聯會上過一次迷你蔬果班羅..之後冇再上過了,,,果個蔬果班個miss講左好似冇講咁 ,,攪到我唔敢再上堂, 費事size錢,,,自己買書睇黎整算數..嘿嘿
該用戶已被刪除

大宅

我果時聽聞荃灣個MISS唔多掂嫁喎~不過, 都係人地講的! 我就唔知喇~ 就因為咁, 所以我冇報讀荃灣果個!

咁你E+仲有冇搞LEE亶野呀?

大宅

毛毛媽:
婦女會咪就係香港前阿一夫人(董X華個惡雞毑)主持果個婦女會囉~

大宅

各位靚太:
Times up~我要著草喇~
明天再上黎煲番個topic先!!
拜拜喇~

首頁

尾頁

跳至