跳至

首頁

尾頁

民房

一餐奶一次過餵定係分幾次?

我以前一路都好聽醫生護士講, 餵奶要中間停一停, 幫bb掃掃風先繼續餵埋剩番嗰d奶, 但bb兩個月大後好似唔太鍾意中間停一停掃風, 如果中間停咗掃風佢好多時都"tart"唔著番, 唔肯繼續飲埋剩番嗰d奶(除非佢好肚餓).您哋餵奶係點o架?

另外, 我而家係每隔4個鐘左右餵奶(5.5oz), 但係bb有時好似唔係好肚餓咁, 夠鐘食奶又唔喊; 有時夠鐘食奶時喊, 原來又唔係好肚餓, 有時剩係食一半就唔食, 都唔知道點解?

大宅

Re: 一餐奶一次過餵定係分幾次?

我個陪月都叫我地餵奶中間停一停, 不過我地都冇聽, 因為阿仔可以一口氣飲晒, 咁佢平時又冇乜嘔奶, 所以我地覺得冇問題, 一路都係一次過餵晒. 如果佢真係食剩, 我地會隔十分鐘度再餵, 咁佢通常都會食埋佢.

大宅

我個仔而家餵餵下停低拉個樽出來
佢就會即刻扭計同喊......
所以都由佢一次過隊晒成支奶

伯爵府

好媽媽勳章

我都係由得佢一次過飲晒,除非佢自己用條舌頂番出來.甘就俾佢抖一抖,然後繼續"質"佢飲埋...不過,有時佢真係唔願飲就算.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

雲妮彭 寫道:
我都係由得佢一次過飲晒,除非佢自己用條舌頂番出來.甘就俾佢抖一抖,然後繼續"質"佢飲埋...不過,有時佢真係唔願飲就算.

我都係咁,佢chur到就由得佢,如果佢開始頂出黎,我就同佢掃下風,之後睇下佢飲唔飲啦,唔飲就由得佢,最多一陣早些少餵囉!

伯爵府

2020勳章 好媽媽勳章

gloria.glory 寫道:
我個陪月都叫我地餵奶中間停一停, 不過我地都冇聽, 因為阿仔可以一口氣飲晒, 咁佢平時又冇乜嘔奶, 所以我地覺得冇問題, 一路都係一次過餵晒. 如果佢真係食剩, 我地會隔十分鐘度再餵, 咁佢通常都會食埋佢.

me too
[img align=right][/img]

禁止訪問

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我個 b 都係要一次過喂, 唔係又係唔肯再飲, 仲有呀, 喂到一半幫佢掃風, 比我掃先其, 登肯唔肯坐........

哈, 佢又唔會嘔奶, 所以一路以來都冇中途掃風.

大宅

熱血勳章 醒目開學勳章

me three !!

yanfaifai 寫道:
[quote]
gloria.glory 寫道:

me too [/quote]

首頁

尾頁

跳至