夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

新婚不到一年, 知道老公搵番以前個女朋友, 點做好 ?

結左婚8個月, 老公偷偷地email比舊女朋友 (不止一次), 比我無意中發現左, 應唔應該比老公知道我知 ? 點做好 ?

別墅

Re: 新婚不到一年, 知道老公搵番以前個女朋友, 點做好 ?

梗係要比佢知你知喇
等佢避忌下都好呀。
會唔會佢地只係問候下咋
個e-mail內容係講咩先 ??

大宅

Re: 新婚不到一年, 知道老公搵番以前個女朋友, 點做好 ?

係o羅...email講咩先....?

大宅

我地3月結婚, 老公5月發個email比人話 "只係想知道你而家點 ?", 結果人地8月回覆話 "點都好, 都祝你幸福啦", 點知今日老公又send比人問 "你近來點呀?", 其實老公成日都話我無結婚前對佢禁好, 禁就佢, 佢要求我日日返屋企煮飯, 但係而家做野點會準時收工架, 我每星期都會煮返3-4晚, 仲有 佢成日都好似好不滿, 但係問佢點解又成日話 "等我下次寫低再話比你知啦 ", 佢根本係拒絕同我溝通架 ! :-(

別墅

你老公咁都得呀,,,,你有野做都要你返屋企煮飯
d野邊個使呀???,你地y會結婚,就你係對佢好???
你要問下佢仲咩email比人?????
你係唔係好驚佢o架????
而家一年都未有,
你真係要同佢講清楚呀......

大宅

畀面勳章

你哋拍咗幾耐拖先結婚架?你老公好似對佢以前女朋友念念不忘咁,不過,從佢以前女朋友的回覆看來都已經拒絶他了.你要讓他知道已給你發現send e-mail給前度女友,睇吓佢有乜嘢解釋...
你老公好似唔體諒你喎,放工後還要你日日煮飯咁辛苦,你都已經有3-4晚煮飯架啦,都幾大男人喎!好多事情大家坐低慢慢傾,咁樣先可以解決事,放在心只會影響大家,而且你們還算新婚,應該甜甜蜜蜜先啱,咁快搞成咁,真係要正視問題呀!

洋房

可能大家對結婚生活的憧憬不太一樣, 而佢都可能係睇得d 日/韓劇太多, 覺得婚姻背後都有一些特定模式, 當這些要求跟實際有些距離便開始不守本份, 當然他e-mail給前girl friend 亦不能代表些什麼, 但他是否估計你不會介意或者測試你的量度去到那裡就不得而知, 要視乎你與他一直交往的習慣, 而不論如何, 好明顯你們之間都缺乏溝通, 雖然好老土, 但不是很多夫妻做到有高質量的溝通, 所以離婚率越加高企必定有其原因, 我結婚十三年, 托賴今日仍相信他是可伴我終老的人, 你肯定他是可與你白頭到老的人嗎, 怎麼會失去信心??不要等, 趕快讓他知道你是在乎他的, 告訴他他這樣做會令你不安, 溝通一下究竟大家要一些什麼樣的婚姻生活, 再不斷協調協調再協調吧!!! ?-( ?-(
祝你與他永結同心!
p.s. 高質量的溝通是:徹底的溝通並信守自己的承諾, 不要番舊賬和不要常常猜疑對方的心思. :mrgreen:

別墅

我就覺得唔好比佢知你偷睇佢e-mail喇,費事佢剩機發爛啦!男人唔可以太就佢,你同佢都有返工,點解一定要你煮飯?男人有時你下下順佢意,佢地唔會珍惜.反而我覺得你應該有番自己生活,自己時間,唔好時時刻刻比佢估到你喺邊度,等佢著緊下.有時比啲Surprise佢,增加情趣,可能會好啲!我諗你老公太悶,所以先咁樣.
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

水晶宮

我覺得好似係你老公放唔低佢前女友咁喎!!!
通常新婚一定好sweet,事事都擺家庭同老婆係第1位,但佢反而就去關心第2個女人,仲要係前女友,擺明唔放你在眼內~~~
我覺得有必要同佢講清楚,同佢講出你自己的感受,未夠1年你地的關係已經唔係咁好,仲要你估估下,佢根本比唔到安全感你,我諗你要認真d一定要佢同你傾,你同佢講"唔使寫低喇,有野就直接講"
仲有,大家都要返工,點解一定要你晚晚煮飯呀,你唔問番佢"你唔去煮,做乜一定要我去煮呀???"睇下佢點答你~~~

伯爵府

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解同你結咗婚你老公都仲send message俾個女人, 仲要係問候人哋 , 咁關心人哋,話冇嘢都唔信啦. 你哋仲要係新婚喎....俾我粗口都嚟喇.

大宅

nonowong 寫道:
我地3月結婚, 老公5月發個email比人話 "只係想知道你而家點 ?", 結果人地8月回覆話 "點都好, 都祝你幸福啦", 點知今日老公又send比人問 "你近來點呀?", 其實老公成日都話我無結婚前對佢禁好, 禁就佢, 佢要求我日日返屋企煮飯, 但係而家做野點會準時收工架, 我每星期都會煮返3-4晚, 仲有 佢成日都好似好不滿, 但係問佢點解又成日話 "等我下次寫低再話比你知啦 ", 佢根本係拒絕同我溝通架 ! :-(

佢娶你返o黎, 想當你係工人呀??? 大家都要返工, 都要搵食, 點解一定要你煮飯先??? 有不滿 乜野不滿o架?? 其實你地拍拖時,佢係點o架?? o個陣時有冇成日搵番舊女友先???

複式洋房

nonowong 寫道:

我本人就覺得佢好似專登搵野話你,想第時就算有咩問題出現,都好似關你事咁
得閑就黎探下小雪嵐啦 :-D 小雪嵐ソ遊樂園:http://hellocici.sinababy.com

大宅

可惡~
唔想發表~
想維持一個好家庭係大家共同既事....
只有1方面負出...係唔會有好結果......

別墅

原來佢你老公自己走去撩人先!!
你老公係"狗"痕喇
結左婚仲周圍搵人幫佢R痕!

都係果句"得唔到永遠係最好的"

翡翠宮

既然你知道佢有send mail比ex-女友咁你知道內容嗎? 若果係普通問句好, 你咪即管問下你隻佬仲有無同ex-女友聯絡, 佢近況如何囉? 若果佢瞞你話無聯絡, 咁你就心中有數繼續睇下佢mail既內容, 一有不妥就好發老脾啦 我做得出怕咩認呀, 係擺明偷睇過你d野又如何, 你行得正企得正怕咩我偷睇呀

別墅

佢老公呢隻就真係"先撩者賤"

翡翠宮

好多男人都係咁鍾意扮情聖

民房

呢個係俗語話「得唔到就係寶」!!
D男人個個都係咁!! :evil:

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

翡翠宮

換另外一個角度睇, 佢會唔會同ex-gf曬緊命呀 話自己結左婚幾好幾好咁, 你仲係一個人呀寂寞嗎
talkative 寫道:
你老公咁想知佢ex-gf過得好唔好,會唔會係佢負左ex-gf,而家覺得內疚,所以想知佢過得好唔好咋.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題