母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

餵到喊!!

次次都俾阿仔咬損...好痛!!!
每次好番又損過, 覺得自己好渣, 餵極都係咁...好唔開心...
老公叫我唔好餵...怕我辛苦, 但佢咁講我仲唔開心...

今日阿仔咬到我損晒, 我stop佢唔俾佢食, 佢喊, 我同佢一齊喊左出黎... :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
[

大宅

Re: 餵到喊!!

Don't be unhappy lah! Don't cry ah. Will affect milk supply.

At first, the nipple is not used to BB's sucking movements. So it can be painful. But of course you need to make sure BB's technique is okay. Have you checked with the nurses at the Maternal and Child Health centre?

Try to put on some cream for the nipple. Medela is a good choice.

I guess your husband worries about you so much that he asked you not to BF. He loves you mah!! Once you've passed this stage, things will go smoothly.

All the best and take care!
  Lulube was born weighing 3.2 kg
雲師奶 該用戶已被刪除

男爵府

cecimelody:

明白的感受,我頭一個月餵BB,他好似食極都唔飽,自己有累,佢有成日哭,99又冷言冷語,我都試過BB哭我又哭,真的很難受.但記得母乳可令BB健康而且有助親子關係,不要太易放棄!BK媽媽都會支持你!

你可否試用NIPPLE SHIELD,護著乳頭,另方面你應該快點去健康院找護士求助,帶埋BB去,讓她們看你如何餵,她們都好有經驗,而且好有耐性,應該會幫到你.

別墅

hi 各位, 多謝你地既鼓勵...我仔仔3星期大...其實我已經去過2次健康院學架喇, 但返到屋企自己試都係麻麻地...nipple shield我都有用, 但阿仔唔係好鍾意...

姑娘話唔好用樽餵, 咁我改試cup feed阿仔, 但可能冇左吸吮既過程, 佢每次食完都仍然唔滿足咁, 繼續想食...

如果pump出黎餵或補奶粉, 你地會唔會用奶樽? 如果cup feed, 你地有冇遇過我既問題?
[

男爵府

理論上用cup feed係會好過用樽餵,因為俾bb吸吮奶咀會有nipple confusion,食過奶咀會容易整損媽媽乳頭,我bb出世時係醫院都係食一、兩次奶樽,但之後就食損左我,仲係愈黎愈嚴重,好彩係健康院糾正左一個小動作,就無再整損,雖然有傷口但都都可以keep住餵,然後自己慢慢埋口兼好番晒

我覺得你最好再搵健康院姑娘幫手,當你搵到個point 係餵緊都唔覺痛的話就可以繼續埋身餵啦!!

男爵府

cecimelody:

我在健康院也學過用杯餵,但好煩,而且時間好長,好累,最後都是用奶樽!我仔仔有段時間也把我乳頭弄損,不過好快好.

我覺得你去多一次健康院,煩是煩一點,累是累一點,因為坐月期間,其實勁累,但再問問姑娘,和她們傾傾,她們會再糾正你的問題,而且把擔心也和她們分享,吐下苦水,回家再餵動力都大點,開心點,因為你的問題其實好多媽媽都有,而且你生完後,因HORMONE問題,個人會無以前咁硬正,所以多去幾次,唔係問題,努力啦,頭一個月餵是很辛苦的!

別墅

我今日都用樽餵喇, 因阿仔每次用杯食完都唔肯瞓...
其實我都約左下個禮拜一再去過健康院既support group...不過每次我99都會陪我去, 我怕煩到佢...
希望聽日個nipple好d可以餵返啦...
[

珍珠宮

見到你個topic "餵到喊",其實我估有一半人奶媽媽都試過"餵到喊",為bb我地點都願意!!
你餵哺o既姿勢正唔正確呢?? 呢個係最重要!!
有無好谷奶呢??有時好谷奶,個nipple 令bb食得辛苦d,可以泵少少出黎,等nipple個shape"尖"d ,bb會食得好d!!
另外,餵前熱敷,令d奶出得好d,bb都得好d!!
我採 medela 羊脂膏,採左好好多!!
加油,好快見光明!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

別墅

多謝你地既建議...我今日休息唔埋身餵, 泵出黎餵但都有少少痛, 不過用左羊脂膏舒服d喇...

見到你地既鼓勵, 冇咁唔開心喇...希望聽日可以埋到身啦...
[

大宅

慢慢來

別墅

好野! 今朝可以埋到身餵喇 !
bb食左半個鐘就好滿足咁瞓左..

我仲有問題想問呀...乳頭上有d白色小泡係什麼來的 ? 可以點處理呢 ???
[

男爵府

Hi dear cecimelody,

Happy to hear your good news this morning.
The "little white" on your nipple is tissue of nipple glands(Your nipple is adjusting to breastfeed baby, the issue will expand due to sucking stimulation. it is normal.)
Please put Medela lanolin cream before and after breastfeeding, it is safe to protect and prevent from further wound.
The"little white"tissue gradually would be less, when your nipple skin grew thicker.

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

別墅

Hi Hayes mama,

Really thanks for your support & info...just wonder if Medela's lanolin cream = 羊脂膏 ?

[

男爵府

cecimelody 寫道:
Hi Hayes mama,

Really thanks for your support & info...just wonder if Medela's lanolin cream = 羊脂膏 ?

Yes, but it is 100% pure lanolin cream which is safe for baby.

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊