懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有沒有孕媽媽養貓?

我家養了4隻貓貓,但我知道貓兒有可能帶有弓型蟲的寄生蟲,我懷孕了兩個月但又不想放棄牠們,我平日都有注意清潔,但牠們始終都是和我一同居住,牠們也會在我身邊周圍走,我可以抱牠們嗎?有什麼要注意呢?

複式洋房

Re: 請問有沒有孕媽媽養貓?

帶你

男爵府

vickylyy,
其實你在懷孕其間,保持清潔,接觸完貓貓之後要勤d洗手,而平時畢ng ng o既工作,最好交比先生做.如果你有同貓貓同睡o既習慣,而家要停止,因為d床單枕頭可能會比貓貓訓過留下太多毛毛同Dirt, 而且有時貓貓唔訓係你房玩o既時候好易整親你架,你知,佢地有時會jump落人地個肚度.
另外,頭幾個月唔好抱貓貓住,因為好易整親.

複式洋房

我都有四隻貓, 我有抱牠們的, 我都有擔心過你既問題, 但我都無放棄牠們, 雖然好多人叫我放棄, 但他們無養過貓是不會明白我們的想法, 你要堅持. 你可以去診所驗血(弓型蟲), 証明你&bb無事, 你亦可帶你既貓去獸醫診所打針驗血的

我自己本來打萛去 診所驗血, 但我的醫生話無必要做. 所以我都無做到. 醫生話其實外國只有一個案例, 係個孕婦周圍喂街貓. 如果你的貓不出外同你不接觸便便, 應該無問題的, 自己小心點啦

侯爵府

vickylyy,

我未有bb之前已經養緊兩隻貓, 我唔擔心會比貓貓感染, 亦從未諗過放棄飼養。 馱住bb o個陣, 清理砂盆o既工作我都照做, 因為日頭得我自己一個o係屋企, 又唔想留到夜晚老公返o黎先清理, 不過每次清理完都會洗乾淨對手。 我馱住bb初期就好少抱貓, 中、後期都照抱, 不過就好小心唔會比佢隻腳撐到, 抱完就會洗手。 唔駛擔心, 只要日常注意清潔就得o架喇!

大宅

多謝您的回應

禁止訪問

大宅

我有一貓一狗,懷孕剛24週.

我一定一定一定不會唔要佢地,佢地係我最愛的屋企人啊

有左之後,清潔貓砂的工作由老公做,不過我有時都要自己做,"不"貓砂時一定戴手套(我用bbq即hay果d),之後用梘液徹底清潔雙手,平時我都有抱佢地ga,就住就得,唔洗太緊張ge,不過如果d貓狗係不嬲一抱佢地就會開心到young手young腳果d,當然要小心d啦

我在7週時,在私家產科e生度驗左血,驗有冇弓漿虫,e生話其實貓貓冇食生野,冇出街玩,絶大部份都唔會有弓虫的,反而孕婦成日食生野,e.g.魚生,生菜,生牛肉等等,仲有機會有呢!
呢個test都係3百幾蚊,如果好擔心不如驗下啦,好快知result, 3-4日only,我個結果當然係冇事啦

貓貓狗狗而家仍然同我一齊瞓呢,貓我就3-4個星期會同佢沖涼,狗狗個個星期沖,屋企地板永遠保持清潔,我覺得冇問題喎,仲時時比佢地聽下肚內bb的心跳聲,bb郁郁下時又比佢地睇,佢地都知道第時會多個細路同佢玩ga!放心啦,屋企有動物的bb,bb會好開心ga!有伴同佢地玩,而且一路養開,外國研究仲證明bb的抗敏能力會高d tim!不要give up佢地啊! :-P

大宅

joanthony,

我都有一隻虎紋大耳黑眼線中華牌铅筆擦膠鼻貓貓呀!

救命呀!呢張好可愛呀 :-P
http://community.webshots.com/photo/155941073/243270837cFBdky

請問你d有貓lon的門係邊度造的? 可否話我聽?同埋大約幾錢一隻門呢? thanks thanks! :-P

別墅

我都有2 隻貓, 日日抱同日日一齊sleep, 其實如果你們了解清楚d 就不擔心
http://www.hkalleycats.com/vetsq&a1.html

http://www.hkcats.org/phpBB2/viewtopic.php?t=1923

我問過香港貓醫院的dr Maggie
她說弓蟲症是食生肉引起的, 在糞便傳染, 如貓貓不吃生肉or 老鼠, 是沒有太大機會感染
外國的貓貓多可自由在家出入, 故感染機會會高d,香港可以話機會少d…

她又說,如果人類食生肉, 則感染機會比接觸貓更易

不過, 大家都係自己看看有關資料la

大宅

多謝您呀,我很感動...
我同老公都很愛牠們,佢地係好需要主人的愛錫,我在剛知道懷孕時很擔心,但想了很多很多方法,我始終都決定讓貓貓陪伴我身邊.我已驗血了,也沒有問題,加上

大宅

hi,係daudau引我入來睇 :-P 我係產后已好幾年媽媽 . 產前n 現在產後, 我同囡囡仲養緊貓.

伯爵府

其實好多無養動物嘅人唔解,成日都話d猫dirty,一見人有左bb,就叫人唔好養猫,又話對小朋友唔好,好易敏感~~講真,我覺得好無知囉~~!

所以,唔駛怕!!!!

伯爵府

我有貓又有狗

當我知道有時,我已講明一隻都不能少

bb 同貓狗係可以並存,外國亦有醫生發表文章,若小朋友跟貓狗並存,係唔會影響健康

子爵府

我都有3隻貓,依家馱緊第二胎,我一直都唔肯放棄佢地,但我老爺成日暗地裏話我,又話個囡都知食左幾多貓毛落肚,上星期感冒咳到依家,佢又話緊係啦成日對住d貓,真係激死!我從不回應。

唔好意思,有個關於貓貓既問題想順便問下,我3隻都係貓女,全部都養左6年,最大個隻呢2年開始隨處小便,點解?可以點制止,我老公好嬲將佢長期綁係廁所度,我覺得好陰公!

子爵府

jenniferkwok....喂,我隻衰猫先前都係咁,佢都差不多6歲,仔黎架,又係年多兩年前開始唔知發咩神經,唔去猫沙尿尿,鐘意去d去水位到尿尿,跟住搵手"勃",踩到周圍都係,後尾聽bk d人講,困隻猫係籠到2,3星期,唔好俾佢出黎,凈放糧水同沙盤係個籠到,咁佢迫於無奈,都只有去沙盤到尿尿,我試左,真係work bor,至少好似唔多覺佢再周圍尿尿la~~妳試下呀~~!!!

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我都有6隻貓,通常有2-3隻會同我訓,有1個會係貼身保標,洗澡,上厠所都會在門口等你 :lol:
其餘的會自己返房訓,開大開小由我老公清理

大宅

jenniferkwok,
貓貓隨處小便有幾個原因, 有d 係唔接受貓砂盤wo jo; 有d 係心理問題, 可能環境/人物轉變, 令貓貓緊張引至行為有異, 但解釋唔到(最多係lee 個原因); 又可能係曳; 另一個原因, 可能係腎有事, 要去vet 處驗血睇下有無問題.
希望貓貓快d '改過自身'. 綁住好恩公架.

伯爵府

妳就好la,有隻保標猫~~
三個白白豬 寫道:
我都有6隻貓,通常有2-3隻會同我訓,有1個會係貼身保標,洗澡,上厠所都會在門口等你 :lol:
其餘的會自己返房訓,開大開小由我老公清理

伯爵府

jenniferkwok 寫道:
我都有3隻貓,依家馱緊第二胎,我一直都唔肯放棄佢地,但我老爺成日暗地裏話我,又話個囡都知食左幾多貓毛落肚,上星期感冒咳到依家,佢又話緊係啦成日對住d貓,真係激死!我從不回應。

唔好意思,有個關於貓貓既問題想順便問下,我3隻都係貓女,全部都養左6年,最大個隻呢2年開始隨處小便,點解?可以點制止,我老公好嬲將佢長期綁係廁所度,我覺得好陰公!

有無做絕育呀?

首頁

尾頁

跳至