意見反饋
義工

產前產後 今日: 1|主題: 241052

跳至
懷孕後陰部痕癢

大宅

國民生產總值:1199

懷孕後陰部痕癢

當我證實懷孕後,陰部有時很癢,而且有分泌物,有時又帶有點點血絲,是否孕媽媽會有這種情況?

男爵府

國民生產總值:6809

Re: 懷孕後陰部痕癢

可能發炎....最好去睇醫生
檢查清楚......咁就唔洗咁擔心啦

大宅

國民生產總值:2162

買D女性用濕紙巾, 可能有用!百佳有賣!

男爵府

國民生產總值:7334

為安全計, 都係盡快去睇醫生好D

洋房

國民生產總值:53

你可以做產前時話比醫生知,等佢幫你來檢查下..
唔好太担心啦
?*???? •°∴°﹒☆°  ????•°∴°﹒☆° ° ??????★???????☆?????? ????*?????????????♂?☆ ??☆??????*??? ???????

大宅

國民生產總值:2399

你最好快d去睇醫生啦,可能係發炎呀

洋房

國民生產總值:125

我依家都係呀, 但無血, 我淨係用滴露枧洗, 唔想睇醫生ar...

大宅

國民生產總值:4496

懷孕期間分泌會比較多, 容易產生細菌
最好著白色棉質under, 方便檢查白帶有冇變色/有異味
如果覺得痕, 多數係細菌感染, 盡量每次小便完都用清水清潔下
仲有飲多d水, 去多d 小便, 可以幫助沖走d細菌
唔好亂用消毒藥水抺, 會刺激陰部架
如無改善, 最好睇e生

2子之母

大宅

國民生產總值:2172

如果用消毒藥水抺, 會刺激陰部,那用女性衛生紙巾可以嗎???

大宅

國民生產總值:4496

應該唔怕既... 但我覺得同用清水冇咩分別
2子之母

公爵府

國民生產總值:27213

2019新春慶豚圓

szeyamyam 寫道:
我依家都係呀, 但無血, 我淨係用滴露枧洗, 唔想睇醫生ar...

滴露枧洗会有改善, 但時好時壞, 我最終也是去睇醫生,....
加用護墊, 都会好D~, 但要換勤D!

男爵府

國民生產總值:9421

2019新春慶豚圓 2019勳章

我都試過陰部好痕,簡直發慌,比e生攞d野去化驗,是有少少念珠菌,其實好多孕婦都有咁既情況,e生就比咗d藥我塞law,同埋自已每日用女性lotion清潔及用濕紙巾抹下,用護墊,就會好la,不過你有些血絲就應該去找e生.
]

複式洋房

國民生產總值:282

去睇醫生好d,萬一有細菌就麻煩。
同埋最緊要保持清潔及保持通爽。
http://www.glittergraphics.us" target="_blank">[/quote]

洋房

國民生產總值:197

我大肚時成日都係咁,間中痕痕地,到後期醫生生之前抽了了分泌去驗,話有少少念珠菌,就同我塞了藥,咁就冇事,放心啦,呢的好小事,醫生話好易會有的

別墅

國民生產總值:736

別墅

國民生產總值:618

係呀,我以前周不時有念珠菌,有個醫生同我講千祈唔好用消毒藥用洗,因為咁樣會連d好菌都殺埋。佢話反而用醋仲好,所以我依家係用ph5.5嗰隻沐浴露洗,真係好耐都冇問題囉喎。

大宅

多謝大家的回應,我今天終於睇左e生,她說是陰部發炎,孕婦常見此問題,也不是大問題.她幫我塞了一粒藥在陰道內,並開了葉酸.維他命及外用藥膏.我現在沒有痕癢了.但今天可能e生幫完我塞藥,所以後來小便帶有血絲,我問了朋友,她說這是正常的,因為e生剛在我陰道內作檢查,血絲只是暫時性,沒有問題,因為我朋友也曾試過這樣的.
我都無禁驚

複式洋房

國民生產總值:242

咁塞入去既藥會否影響個BB?
因為以前我都試過有菌,然後醫生要我塞藥, 但同時要確定未有BB, 所以我有d疑惑
因過期居留成個星期,催佢又唔出嚟,結果俾人逮介出境(肚). 26/2(出世) 3.885kg 8.55lb 2/3(5 days) 3.76kg 8.27lb 28/3(1 m) 4.71kg 10.36lb 2/5 (2m6d) 5.80kg 12.76lb

大宅

我相信唔會影響bb,因為佢知道我已有了兩個月

複式洋房

國民生產總值:470

vickylyy
我以前都試過有念珠菌發生過,後來醫生介紹佐一隻護膚液黎沖洗陰部, 之後就再冇發生過, 我平時都有拎黎做預防架!
呢隻護膚液叫"施達富"私潔爽膚護膚液-意大利製造, 全天然配方, 不含化學物質,孕婦都可以用架, 一盒有10包, 你可以試

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.