意見反饋
義工

少年成長 今日: 0|主題: 14735

我唔揀啦:BB食野食得好就算要抱得多我都心甘情願喇~~~

大宅

國民生產總值:2297

我唔揀啦:BB食野食得好就算要抱得多我都心甘情願喇~~~

我B係95%率食野幾好,(算快,食哂),但.....日頭少訓好多時要抱同 同佢玩,咁我就成日招呼佢
比你2揀1,你地想邊樣呢?

洋房

國民生產總值:391

Re: 你會揀:半歲BB食野食得好(食哂&唔太麻煩)定日頭肯自己訓唔駛你成日抱?

點解你會有呢個選擇問題?
好如果比我, 我會揀他食得, 不知是否我個B不喜歡吃, 但他好喜歡 '覺覺珠', 所以我會咁揀.
不過, 個個做媽媽的, 也想自己的 BB 食得又睡得, 肥肥白白. 聽教聽話 :cry:

大宅

國民生產總值:1112

Re: 你會揀:半歲BB食野食得好(食哂&唔太麻煩)定日頭肯自己訓唔駛你成日抱?

你有得揀嗎? 你這問題好傻!
個個bb都有唔同的特性, 總之是你所出的, 你便要同樣的愛護和包容佢.
我唔知你bb有幾大, 不過, 孩子大得好快, 當你仍然可以親佢抱佢的時候, 你應好好真惜....正面d吧!

男爵府

國民生產總值:7725

2019新春慶豚圓 2019勳章

如果真係要揀,我會揀食野食得好.因為要妳抱的階段是有限的,如果食野食得唔好,bb抵抗力又會差d,仲好難斷尾的.
嘻,我同妳的case一様,但已成past tense,所以好快過的,加油!

大宅

國民生產總值:4412

我2個女都食得唔太好﹐一個訓得好好﹐一個訓得好少﹐如果有得揀就兩樣都要啦﹐如只選其一梗係食得好啦﹐你見呢到都係多人煩仔女唔肯食野﹐飲奶慢問題多過日頭訓得少問題。同埋飲食直接影響健康﹐而日間午睡少通常夜晚會訓多D﹐問題唔大。同BB玩更唔成問題﹐呢個我視為娛樂﹐係優差。

別墅

國民生產總值:943

CL322 寫道:
你有得揀嗎? 你這問題好傻!
個個bb都有唔同的特性, 總之是你所出的, 你便要同樣的愛護和包容佢.
我唔知你bb有幾大, 不過, 孩子大得好快, 當你仍然可以親佢抱佢的時候, 你應好好真惜....正面d吧!

複式洋房

國民生產總值:261

多謝你0地0既提醒, 0甘我唔好成日話亞be唔乖要扭抱, 扭玩! 佢食得好, 就係脾氣大, 俾遲一陣都喊到好似餓死仔0甘!

別墅

國民生產總值:708

我個囝睡得好好.但食飯吃得很慢一個鐘.........經常要媽媽同佢玩.第二個同佢玩都唔肯,

別墅

orngng 寫道:
多謝你0地0既提醒, 0甘我唔好成日話亞be唔乖要扭抱, 扭玩! 佢食得好, 就係脾氣大, 俾遲一陣都喊到好似餓死仔0甘!

我個b半歲時仲好笑, 俾遲一陣都喊到好似虐兒甘, 到準備好可以食得啦, 佢就嬲到要人錫番佢先願食, 臭大小姐

大宅

國民生產總值:2297

怕抱係因為抱到傷左對手,所以先有咁既選擇題.....
而家發覺真係好多bb厭奶,食到打仗咁,先好感恩我bb食得咁乖咁好.多謝各mam提醒到,珍惜抱孩子,不過我就係有咁既信念先抱到雙手咁(不繼要睇醫生),不過ok啦,唔咁傻喇.bb咁乖我唔再介意佢摟我抱喇.不過我會適合應抱就抱啦!

複式洋房

國民生產總值:261

kikimon 寫道:
[quote]
orngng 寫道:

我個b半歲時仲好笑, 俾遲一陣都喊到好似虐兒甘, 到準備好可以食得啦, 佢就嬲到要人錫番佢先願食, 臭大小姐[/quote]

wah~, 我個be有時都係0甘0架, 都試過俾遲一陣就擺食, 衰得佢吖, d脾氣都唔知點解0甘臭?但通常一塞落口就收聲!但會啤住你, 好似好唔滿意你餓親佢0甘!0甘你位大小姐而家仲有冇0甘惡死呀?

別墅

orngng 寫道:

我個b半歲時仲好笑, 俾遲一陣都喊到好似虐兒甘, 到準備好可以食得啦, 佢就嬲到要人錫番佢先願食, 臭大小姐

wah~, 我個be有時都係0甘0架, 都試過俾遲一陣就擺食, 衰得佢吖, d脾氣都唔知點解0甘臭?但通常一塞落口就收聲!但會啤住你, 好似好唔滿意你餓親佢0甘!0甘你位大小姐而家仲有冇0甘惡死呀?[/quote]

無啦, 我位臭大小姐一歲開始學講說話, 就教佢用言語表達自己, 初時難d, 但日子有功, 佢有方法渠道表達意願, 唔會"蚊增", 都聽得下道理架啦, 而家鐘意做管家婆...

子爵府

國民生產總值:14678

我個 b 仲曳曳, 飲奶又慢. 4oz 奶飲成個鐘.
日頭又好少訓.

唔計半夜 12 點肯訓到第二日中午 12 點 (中間飲完奶就訓)
其餘時間夾埋都訓唔夠兩個鐘.

佢唔訓, 我又冇得訓.
抱佢又

侯爵府

國民生產總值:23009

2019新春慶豚圓 2019勳章

yau_grace,

我bb NB時都食奶食得好慢, 日頭又好少訓, 後來我轉
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.