懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上網搵左幾個唔同版本, 有人話500ml水+82.5g葡萄糖, 有d話300ml水+75g葡萄糖, 又有人話400ml水+50g葡萄糖
請問有冇人知正確比例係點?
我見外國用葡萄適, 早幾日試過, 不過有咖啡因…
所以尋日買左盒葡萄糖唸住下星期再做呢個測試, 有冇人知道香港醫院既正確比例係點?

廣華冇俾期我, 私家話下個月先, 所以想自己check下
早幾日飲葡萄適後數值好高, 今日check左空腹同早午餐後又ok喎, 唸住星期日再check多次

子爵府

香港係用 75g 葡萄糖,!
我之前係美國飲 50g 葡萄糖,結果返到尼香港政府醫院要再飲過!

男爵府

carolpuiyee 發表於 11-12-14 17:46
香港係用 75g 葡萄糖,!
我之前係美國飲 50g 葡萄糖,結果返到尼香港政府醫院要再飲過! ...

咁幾多g水有冇關係?

子爵府

penguinding 發表於 11-12-14 17:51
咁幾多g水有冇關係?

水量就真係唔肯定啦!因為香港和美國都係沖好晒,真係無為意究竟有幾多 ml 水!

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

男爵府

引用:75g葡萄糖粉 + 200ml 清水

原帖由 meimei11 於 11-12-14 發表
75g葡萄糖粉 + 200ml 清水
thx,but聽講好大杯?

禁止訪問

男爵府

like the size of a tall cup for iced lemon tea.

侯爵府

陪月勳章

當佢係一盒大維檸Size啦﹐
我今日至飲完。

禁止訪問

引用:上網搵左幾個唔同版本,+有人話500ml水+82.5

男爵府

pibe 發表於 11-12-14 23:20
like the size of a tall cup for iced lemon tea.

咁又唔只200ML喎

男爵府

siumak 發表於 11-12-14 23:34
當佢係一盒大維檸Size啦﹐
我今日至飲完。

咁咪大約375ml?

男爵府

meimei11 發表於 11-12-14 23:54
請問你點樣試下check? 自己抽血?
我說的75g+200ml 水,係香港護理學會提供的血糖耐量測試的糖水比例。

...

用血糖機篤手指

子爵府

penguinding 發表於 11-12-15 10:07
用血糖機篤手指
飲葡萄糖水用血糖機篤手指未必準,應該係要抽血!
我上次係醫院飲完葡萄糖水,兩小時候我都用自己部血糖機篤手指!
血糖機結果和抽血結果有出入,血糖機度數高 D!

男爵府

carolpuiyee 發表於 11-12-15 10:16
飲葡萄糖水用血糖機篤手指未必準,應該係要抽血!
我上次係醫院飲完葡萄糖水,兩小時候我都用自己部血糖機 ...

我都希望真係血糖機度數高d, 不過依家只有呢個方法, 咪篤住先囉~醫院冇安排我飲糖水, 私家話下個月先…我2次私家驗尿都有尿糖, 所以自己check下, 不過我唸血糖機唔會差太遠? 我早幾日飲完葡萄適2個鐘check倒9.2…=.= 跟住尋日早午餐後2小時都係under6

子爵府

penguinding 發表於 11-12-15 10:20
我都希望真係血糖機度數高d, 不過依家只有呢個方法, 咪篤住先囉~醫院冇安排我飲糖水, 私家話下個月先…我2 ...

你個情況和我差唔多,我上個月尾第三次飲糖水,CHECK 到 9.5,我平時乖乖食野,多數都係 around 6!醫生話有些大肚婆懷孕既時候,影響胰島素分泌 (越後期越嚴重),血糖經唔起挑戰 (一飲糖水就超晒標),一定要靠平時控制飲食,避糖份和澱粉質!

男爵府

carolpuiyee 發表於 11-12-15 10:25
你個情況和我差唔多,我上個月尾第三次飲糖水,CHECK 到 9.5,我平時乖乖食野,多數都係 around 6!醫生話 ...

唔知同我飲糖水前幾日食左雪糕, 西餅同蛋撻有冇關係呢? 平時其實好少食…
有朋友中左糖尿, 佢話只要每餐都合格就冇問題

子爵府

penguinding 發表於 11-12-15 10:32
唔知同我飲糖水前幾日食左雪糕, 西餅同蛋撻有冇關係呢? 平時其實好少食…
有朋友中左糖尿, 佢話只要每餐都 ...

係呀!只要每餐都合格就冇問題架啦!
我之前要每星期篤兩日手指,每日六次,醫生而家叫我一星期篤一日,每日三次 only!

雪糕、西餅、蛋撻,都係少食為妙啦,全部都係糖份高既!偶然一次半次好啦 =)

男爵府

carolpuiyee 發表於 11-12-15 10:36
係呀!只要每餐都合格就冇問題架啦!
我之前要每星期篤兩日手指,每日六次,醫生而家叫我一星期篤一日,每 ...

其實西餅係咁o岩有同事結婚派飯…雪糕幾個星期先食一次…蛋撻幾個月先食一次咋><
每日六次係咪每餐飯前都要篤?
我其實好想廣華同我驗架, 不過冇俾期我…下次覆診問下先
我尋日就空腹同早午餐後2小時合共篤左3次, 晚餐後好快訓左等唔倒2個鐘…篤唔倒…其實早食夜食晚餐有冇影響呢?

子爵府

penguinding 發表於 11-12-15 10:38
其實西餅係咁o岩有同事結婚派飯…雪糕幾個星期先食一次…蛋撻幾個月先食一次咋><
每日六次係咪每餐飯前都 ...

醫生之前叫我篤六次﹕
1. 早餐前、早餐後兩小時
2. 午餐前、午餐後兩小時
3. 晚餐前、晚餐後兩小時
4. 深夜 12 點 (如果你仲未睡既話)

咁佢又無講早食夜食得唔得,總之大原則就係食前和食後兩小時篤!
你私家驗到有糖尿,你有冇同政府醫生講過呀?無理由咁樣都唔同你驗架喎!
我個時係健康院,醫生話我 BMI 超左,主動安排比我飲,飲完衰左就轉介去醫院啦!

首頁

尾頁

跳至