跳至

首頁

尾頁

大宅

請教食糊仔...

請問若想轉一餐奶做糊仔, 糊仔的份量應是多少? (我現在買了 gerber的包裝)
轉時要否一半奶一半糊仔o甘mix住食, eg, 6 茶匙糊仔+5安奶?

我好似好遲先俾糊仔bb食哦呵

大宅

Re: 請教食糊仔...

其實都唔緊要, 我個 friend 個女七個幾月先正式食糊仔, 因為佢之前試過唔識吞. 如果大個 d先食佢會食得好 d.

個包裝上面應該有教你點開糊仔.....咁你由一茶匙水開始, 加少少糊仔果 d 粉, 要稀稀地, 如果第一日 ok, 咁第二日就兩茶匙囉, 如果唔得就維持一茶匙. 咁三茶匙就等於一湯匙. 兩湯匙就差唔多一安, 你跟番佢個比例黎開, 係咪好快呢.

咁初初喂都要補奶架. 例如佢平時食開七安, 你照開七安奶, 咁佢食左一茶匙之後, 可能會飽少少, 咁由得佢食剩.....到佢食到一安, 咁佢就應該食唔到七安, 可能食到六安, 佢已經夠飽. 到佢食兩安糊仔就加五安奶, 三安糊仔加四安奶, 如此類推. 其實試得幾日至一個星期, 你就會觸摸到佢進食模式, 你慢慢就會明白.

如果佢而家六個幾月, 應該要食差唔多五安, 開得杰杰地, 就等於一餐, 如果佢大食你咪開多 d 囉, 而家呢個年齡要食兩餐(我覺得如果你有心機, 可以一日兩次咁做, 如果唔係就等佢完完整整食到一餐先比兩餐佢). 咁成個過程, 我個女當時用左差唔多一個月, 如果中間你見佢進度好, 可以加快.....到咁上下遲 d 就要轉食粥仔.

食糊仔後期, 你見佢食得幾好, 可以加 d 其他味道, 例如蘋果茸, 雪梨茸, 蕃茄茸, 甜甜地佢會好中意.

大致上係咁囉, 有咩唔明再討論....祝你成功!!!

大宅

Re: 請教食糊仔...

rosactf9999 , thanks so much!
Will follow your guidance

首頁

尾頁

跳至