母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB兩個月大....已經唔肯用奶樽.....

我bb兩個月大了...我餵人奶之餘..
每日會有一餐至兩餐食奶粉...
雖然每次都唔係食好多...
但之前都肯食..而家一放個奶咀落佢口會大喊..
點都唔肯食...
我想問係咪bb6個月大可以用杯架﹖

男爵府

Re: BB兩個月大....已經唔肯用奶樽.....

關于奶樽問題,我BB都有類似問題,這兩天轉了奶樽,由AVENT轉用NUK,BB沒有抗拒,而且食得好快,你可以試下轉下奶咀,看有沒有幫助.

多口問句,你點解要餵奶粉呢,是怕奶不夠還是什麼原因呢?奶不夠就讓他多吸吮應有助增加奶量.

大宅

其實因為我將會返工....
所以先要bb用奶樽......
其實我都試過泵出黎......
不過我bb總係對奶樽好抗拒...
總之一放個奶咀落佢口就喊....
唔理係人奶定係奶粉......
我真係好擔心...我下個月有事又要出門幾日...
而bb又唔肯用奶樽食奶...都唔知點算﹖

男爵府

有沒有試下轉奶樽品牌,我現在己返工了,返工前的幾星期已泵出來等BB試用奶樽,用AVENT樽一餐要花1小時,現改用NUK一餐只用十五分鐘!!試下買一個返屋企用下啦,否則幫你帶BB的人會好辛苦!

大宅

Hi cutekayi,

Yes, use Nuk, the design is very close to mother's nipple, my baby refuse to use Gerber and Piegon, but he only likes NUK, try it!!

珍珠宮

我個囡2個月大都試過唔肯食奶粉,一食就 :-( :-( 不過到我番工後要補奶粉佢又肯食,可能見唔到媽咪
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

其實我都係nuk奶咀架....
唉....而家都唔知點算﹖
下個月會行開幾日....
我bb點算..... :-(

男爵府

cutekayi

咁試下用AVENT啦,冇計啦,你都要試下,再唔得咪試埋PIGEON 0羅!

別墅

My due date is early Jan 06 and is a new mother.

I was given some avent bottles. Can I simply take out the 奶咀 and change to nuk? Does their size match? Or I have to buy the full set of nuk bottle and 奶咀?

伯爵府

mother30:

avent的奶樽是闊口的,所以不能match 其他奶咀!
bb女 = 恩祺媽 :-)

別墅

bb女, thank you.

大宅

bbpooh 寫道:
cutekayi

咁試下用AVENT啦,冇計啦,你都要試下,再唔得咪試埋PIGEON 0羅!

其實我試過pigeon....又試過tommee既防入風奶樽...最後而家先用nuk...我諗住一陣去買chuchu奶咀試下...
唉...好煩...阿b今日先食到我nipple好痛...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊