意見反饋
義工

產前產後 今日: 10|主題: 241064

跳至
開刀

大宅

國民生產總值:1540

開刀

各位開刀

洋房

國民生產總值:78

Re: 開刀

我都係開刀生BB的!冇後悔無自己生,因為我覺得開刀對BB嚟講會安全一些!

開完刀真的痛得非常利害,但見到BB咁可愛就一D都忘記所有痛楚!我想我下一個都會選擇開刀。

我痛咗約2星期到,大約1、2個月後就可以做一些運動!不要太劇烈,因為入面的傷口未完全好。

大宅

lovelybaby2005,

你係邊間醫院生

複式洋房

國民生產總值:203

我生第一個是自然分娩, 現在第二胎可能要開刀, 因為醫生話33週還未轉身(頭向下), 醫生話一般32週就會轉. 或者最後等到36週, 如果都不轉就38週要開刀.

我想問開刀是否比自然分娩痛得厲害?
另外可否洗澡, 還是抺身?
生產後隔幾多天才可食薑醋?

曦曦媽媽

大宅

我都好想知呀,有無媽咪可以幫忙呀!

大宅

國民生產總值:1825

I have c-section in Tsuen Wan Hospital at August, I feel very painful in second day as I need to leave bed and try to walk, but i feel better everyday.

I haven't feel pain after almost two weeks.

I haven't try natural birth, but I think the different is you don't have any pain before birth.

For natural birth, you don't know how many hours the pain will last and how the painful is.

I don't have shower for the first month, I only clean my body with ginger water in the first month as my sister told me to do so, but actually, doctor say I can have shower after remove the 膠布 (around two weeks after the c-section).

I have 薑醋 in the second month.

洋房

國民生產總值:78

YYB,

你好!我係九龍法國生。你呢﹖ :lol:

子爵府

國民生產總值:11564

好媽媽勳章 畀面勳章

我係st.paul開刀生亦無得後悔因我個女無掉到頭!我開刀後頭一星期行路會有些少痛(用肚cool會好d,行路時可令傷口無噤痛)第二星期就好好多,我就無特別做運動因我住果度要行樓梯(都當有做架喇 )幫我開刀果位醫生第三日已叫我沖涼洗頭喇,她話可以好似平時沖涼噤唔駛怕傷口入水(但我都有就住就住)而薑醋我一直都無食過只係食薑飯

大宅

國民生產總值:1316

我是在st pau揀半身麻醉l開刀生的,一d都冇後悔,可以睇住bb出世又唔駛陣痛,我唔覺得開刀好痛,我第2日就可以落床餵奶沖涼,兩個禮拜左右傷口就唔痛,但就成3個月之後先開始做運動,因為驚入面傷口未埋,而依家傷口就成日覺得好痕囉!另外,我一直冇食薑醋。

大宅

lovelybaby2005,

我會係仁安生,我又想問

大宅

國民生產總值:1964

我開完刀半年偶然都會有少少刺刺痛, 其實痛都無嘜所謂, 最慘就係好鬼痕呢.

大宅

mm126,

嘩!半年都有痛,我想知係裏面器官痛定係出面Skin痛呀?痕,有無葯膏查呢?

大宅

國民生產總值:1307

好媽媽勳章 畀面勳章

YYB 寫道:
mm126,

嘩!半年都有痛,我想知係裏面器官痛定係出面Skin痛呀?痕,有無葯膏查呢?

我都想了解下 :lol:

大宅

國民生產總值:4247

好媽媽勳章

I only felt very painful on the the second when I had to get down and walk. And nearly felt nothing at all afterwards. For me, pain is not the matter, it sometimes feels itchy and my whole stomach skin/muscle feel very numb! I started exercising on the 4th month, but my doctor advised me to do so at about 1 month.

複式洋房

國民生產總值:214

where (which hospital) you deliver your baby? thanks..

該用戶已被刪除

男爵府

國民生產總值:5162

Re: 開刀?媽咪,你??傷口要幾耐先唔痛呢?

我生完3星期了,手術後2星期就真係開始唔多痛﹐最痛都係手術後翌日落床?下;但直至今日,笑及打噴痴時仍有小小痛(可能我無用啦)。
我打算生完3個月後開始做運動(不過而家禁肥都唔知點算)。
我係自己選擇開刀,無話後悔唔後悔,因為BB未掉頭所以要開刀囉!

大宅

rosewong,

請問你有無餵人奶呀,如果有,幾時先開始餵呢?抱住bb時會唔會整到個傷口呢???

男爵府

國民生產總值:5162

我在開刀後第三天開始讓BB吸啜,嘗試餵人奶至現在。
其實抱住BB時小心D,都唔會整到傷口?。

大宅

rosewong,

謝謝,咁我就放心了!

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.