跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無9月出世的bb食6安奶

我阿b未足2個月就已加到6安奶,
重要好辛苦咁捱到4小時1餐,
有無9月既bb都係咁大食?
:-(

大宅

Re: 有無9月出世的bb食6安奶

6安奶!!!
My bb eat 3.5oz only!

男爵府

聽講男仔大食過女仔,
d fr都係咁講,
但真唔真?定係安慰我...
臭屎b已經好重...

別墅

我個囡未足2個月時食5安,而家滿左2個月暫時都食緊5安,
不過開始唔係好夠,我準備加到6安,阿囡2個月時重5.79KG

大宅

我阿 b 仔一個月時已經食 5 oz 啦, 而家個半月都未加比佢 ......... 我估佢 2 個月都好有可能食 6 oz ...不過我地會想辦法唔加比佢 (例如比水佢飲) ..... 因為怕佢食得太多 ......

你阿 b 而家幾多磅? 我阿 b 就 11 磅啦 ...... 我都覺得男仔係食得多 d
碧姍小說 http://pighillstory.blogspot.hk/

男爵府

gegemok,
我一路都禁住架,用水個招唔work,唯有抱住佢,
由佢發脾氣,先捱到今時今日先6 oz,
因為呢排天涼,佢胃口好似大左,
加上佢日頭玩多左,用多左力,咪加比佢,
但就死要拖到4小時,見佢要野食個樣好鬼慘!
今日我用屋企個磅就15磅,聽日覆診先知正確數字,
但估計都相差無幾...

gegemok 寫道:
我阿 b 仔一個月時已經食 5 oz 啦, 而家個半月都未加比佢 ......... 我估佢 2 個月都好有可能食 6 oz ...不過我地會想辦法唔加比佢 (例如比水佢飲) ..... 因為怕佢食得太多 ......

你阿 b 而家幾多磅? 我阿 b 就 11 磅啦 ...... 我都覺得男仔係食得多 d

翡翠宮

好媽媽勳章

kitna,
醫生有無話你個 b 過重呀 ??? bb 身長有幾多呀??
我個肥 b 依家0-3 o既衫仔, 好多著唔到, 3-6o既就要睇係咪貼身款, 好多頂頭第一粒妞扣唔到, 6個月o既就鬆 d 都著到(袖同褲腳就過長) .... 好得人驚呀 ~~~

我個b 16/9 出世 3.84kg, 上星期 6wk 已有 5.8kg, 有6x cm, 醫生話頂盡 size 喎..... 叫我依一、兩個月, 都唔好加奶佢食....

我個 肥b 兩星期大就飲到 4oz, 未夠一個月, 已經好多時都飲到 6安, 間唔中一次 4安, 不過我係 4匙半奶粉開 6安水(罐面話 1:1) .... 4個鐘一餐, 又係 3個鐘度就搵食, 又係喊得好可憐, 餵水食幾啖, 就吐番出o黎喊 ..... :-( :-(

大宅

我以為我阿 b 勁啦, 點之原來你地阿 b 仲勁抽, 我阿 b 出院時已經 3.5 oz ...... 跟住我一路 keep 住 4.5 oz 比佢, 直至滿月 ......滿月先加到 5 oz ........ 佢又係一要食就 喊到拆天 ....... 有時 3 個鐘就要食 .... 我地通常都抱佢, 安撫佢, 至少要 3.5 鐘先餵佢 ........

我阿 b 都係呀, 0-3 個月既衫已經好短了, 3-6 既衫就剛剛好o岩著 ........
碧姍小說 http://pighillstory.blogspot.hk/

男爵府

jolo 寫道:
kitna,
醫生有無話你個 b 過重呀 ??? bb 身長有幾多呀??
我個肥 b 依家0-3 o既衫仔, 好多著唔到, 3-6o既就要睇係咪貼身款, 好多頂頭第一粒妞扣唔到, 6個月o既就鬆 d 都著到(袖同褲腳就過長) .... 好得人驚呀 ~~~

我個b 16/9 出世 3.84kg, 上星期 6wk 已有 5.8kg, 有6x cm, 醫生話頂盡 size 喎..... 叫我依一、兩個月, 都唔好加奶佢食....

jolo,
阿b 7/9出世,3.46kg,出院已經差不多食3 oz(7-8餐),好快就4oz(7餐)...5oz(7餐)...今日重加到6 oz(6餐),上次滿月時姑娘只話佢生長得快,又無話肥,可能我個b睇落係大隻個種,依家蛤衣要著3-6個月個隻,0-3個月個d根本無可能再著,今日我用屋企個磅就15磅(6.8kg),聽日去覆診睇下到底幾重,我都驚醫生話佢超重,但無計我兩公婆都大隻,遺傳...
6/10度就有56cm,依家實有6x cm...

子爵府

你地bb會唔會食食下訓左?我bb仲係會食食下就訓左,點都唔醒?就算比我弄醒左,又含住個奶咀唔啜。所以有時只係食到3oz奶。

男爵府

我個b有得食都不知幾精神,點捨得

大宅

我bb1個半月. 3.5鐘食6oz奶. 係唔係太多???

kitna 寫道:
我阿b未足2個月就已加到6安奶,
重要好辛苦咁捱到4小時1餐,
有無9月既bb都係咁大食?
:-(

子爵府

我個b 依家個半月大..都食五安..有時三個鐘度就喊..唔知喊到拆天呀..d 眼淚大大粒..睇到我同我老公都心痛 :-( :-(
本來以為佢好大食..點知原來你地個b 仲勁..不過我個b 依家食s26 ..雖然睇落唔係好肥..但我驚佢大個左會癡肥 :cry:
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

洋房

哈囉!jolo.幾時返工呀?我下個星期一要返工嘍!我屋企妹豬都好大食.食s26奶粉.7安士水,加奶粉之后225ml.食晒.一日食5餐.禽日足兩個月,我帶佢打兩個月針.磅重,妹豬有5.9公斤.不過,Oma大哥baby時都大食.妹妹仲大食過佢.人人見到妹豬都話佢係弟弟. 講真呀,女仔黎0架.邊0固媽媽唔想女女靚靚呀.我都幾擔心.我妹豬名叫葉嘉宜.我就諗起肥肥0固女嘍-----欣宜.

大宅

kitna 寫道:
gegemok,
我一路都禁住架,用水個招唔work,唯有抱住佢,
由佢發脾氣,先捱到今時今日先6 oz,
因為呢排天涼,佢胃口好似大左,
加上佢日頭玩多左,用多左力,咪加比佢,
但就死要拖到4小時,見佢要野食個樣好鬼慘!
今日我用屋企個磅就15磅,聽日覆診先知正確數字,
但估計都相差無幾...

[quote]
gegemok 寫道:

[/quote]

我一路都禁住架,用水個招唔work,唯有抱住佢<---我都係呀! 但有時佢都喊到拆天, 唯有早d比佢食! 好難拖到4小時呀!

睇完你地咁多個bb o既食量, 似乎我bb最勁! 我諗都要幫佢節食喇!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我 bb 依家 12 lb 9 oz,
佢睇落唔肥,
食 5oz ~ 6oz 平均 3.5hrs 一餐.

大宅

Aidan takes aboutn 5-6oz and about 5-6 times / day

首頁

尾頁

跳至