跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有無9月出世的bb食6安奶

我個女係飲s26,不過到而家都係飲4安奶,有時仲飲唔晒,點解你地個b可以飲咁多既,係唔係我個女有問題呀?其實而家應該飲幾多架?
婷婷2005年9月7日係QE出咗世喇!出世時重3.08kg!

翡翠宮

好媽媽勳章

個 b 依家 d 人見親都話佢肥, 估佢幾個月, 連醫生同姑娘都係咁..... d 醫生個個都叫我唔好俾佢再肥..... :-( :-( ..我都已經落少 d 奶粉開多 d 水, 都唔 work , 都唔知點算 ~~

最衰自己啦... 佢照完燈出院時, 未夠一星期大, 醫院姑娘俾o左張紙話 3.5oz/3小時, 咁我咪照跟囉... 夠兩星期重加到 4oz 添.... 新手又唔知唔可以 bb一喊就俾佢食, 肥b 次次 個幾鐘就搵野食, 我咪餵佢食人奶囉... 即係 每3個鐘食一次奶粉, 中間重加人奶當甜品....
一路加oz數俾肥 b, 直至差不多一個月, 先知咁樣唔o岩... 都已經變左大肥 b哪..... :-( :-(

我同老公都唔係大隻, 依家阿 b 塊面左右肥到兩舊凸出o黎, 個雙下巴好好好勁... 同 hipo 隻荷馬差不多, 最衰佢執, 唔係可以做代言人添呀 .... :-( :-(

複式洋房

而家都係飲3安奶,有時仲飲唔晒.現在 11lbs.
點解你地個b可以飲咁多既???
myron BOD 07 dec 2001 Alvin BOD 12 Sep 2005

大宅

kathy_yff 寫道:
我個女係飲s26,不過到而家都係飲4安奶,有時仲飲唔晒,點解你地個b可以飲咁多既,係唔係我個女有問題呀?其實而家應該飲幾多架?

每個 bb 都唔同,
bb 訓得, 食得, 痾得 就可以了.
我細妹個女 一出院就食 8 oz,
嚇死人..

大宅

jolo 寫道:
個 b 依家 d 人見親都話佢肥, 估佢幾個月, 連醫生同姑娘都係咁..... d 醫生個個都叫我唔好俾佢再肥..... :-( :-( ..我都已經落少 d 奶粉開多 d 水, 都唔 work , 都唔知點算 ~~

最衰自己啦... 佢照完燈出院時, 未夠一星期大, 醫院姑娘俾o左張紙話 3.5oz/3小時, 咁我咪照跟囉... 夠兩星期重加到 4oz 添.... 新手又唔知唔可以 bb一喊就俾佢食, 肥b 次次 個幾鐘就搵野食, 我咪餵佢食人奶囉... 即係 每3個鐘食一次奶粉, 中間重加人奶當甜品....
一路加oz數俾肥 b, 直至差不多一個月, 先知咁樣唔o岩... 都已經變左大肥 b哪..... :-( :-(

我同老公都唔係大隻, 依家阿 b 塊面左右肥到兩舊凸出o黎, 個雙下巴好好好勁... 同 hipo 隻荷馬差不多, 最衰佢執, 唔係可以做代言人添呀 .... :-( :-(

我同你一樣--->"新手又唔知唔可以 bb一喊就俾佢食, 肥b 次次 個幾鐘就搵野食, 我咪餵佢食人奶囉... 即係 每3個鐘食一次奶粉, 中間重加人奶當甜品...." 咁樣唔o岩o既咩? 我仲以為係咁tim!

我bb同你bb一樣--->"依家阿 b 塊面左右肥到兩舊凸出o黎, 個雙下巴好好好勁..."我老公話佢成個何志平咁

子爵府

jolo,
你試下照番奶粉罐方法開啦,唔好6oz水開4.5oz奶粉,
因為你咁開,你個bb 飲左好多水架,
每餐多1.5oz 水 x 6餐 = 9oz 一日
你個b 可能係水腫tim 呀,而且你開到咁稀,
bb 唔夠營養架,你寧願照指示開足4或5oz 奶粉,
bb 唔夠飽先另外餵少少水佢飲啦,
通常bb 一日都會另外飲到3-4oz水。

翡翠宮

好媽媽勳章

OMA媽咪,
我開左工成兩星期哪 ....
肥 b, 我估佢到兩個月一定 6kg幾 啦, 6week 都5.8kg....依家臉珠同下巴太肥, 搞到眼都好似細o左, 望埋去只係見到塊大臉珠, 睇落無以前咁靚仔添呀.... :-( :-(
塊面又起哂紅色粒粒, 好鞋, 用金銀花水抹極, 謝完又起.... :tongue: :tongue:

要似欣宜, 好重皮o架喎... 要好似肥肥咁, 日日俾 鮑魚, 魚翅, 燕窩佢食, 重要一路食到十幾歲啵 ~~

子爵府

mandywan00 寫道:

每個 bb 都唔同,
嚇死人..

mandywan00,
你講得好o岩,個個b 體質唔同,千其唔好比較。
你個b 個樣好似你老公

大宅

mandywan00 寫道:
[quote]

每個 bb 都唔同,
嚇死人.. [/quote]

一出院就食 8 oz
好勁呀!

翡翠宮

好媽媽勳章

kkmc,
『我同你一樣--->"新手又唔知唔可以 bb一喊就俾佢食, 肥b 次次 個幾鐘就搵野食, 我咪餵佢食人奶囉... 即係 每3個鐘食一次奶粉, 中間重加人奶當甜品...." 咁樣唔o岩o既咩? 我仲以為係咁tim!』
醫生話, 因為我每餐奶粉安數, 已經夠數, 再加埋人奶個數, 等於谷肥佢喎 ~~ (我個 b 又吸收呢)....

翡翠宮

好媽媽勳章

LongYin,
係啵 ~~~ 咁阿 b 咪飲左好多水囉....
不過, 佢平時一啖水都唔肯飲o架...
試下, 開足 1 : 1 試試先.... thanks ~~

LongYin 寫道:
jolo,
你試下照番奶粉罐方法開啦,唔好6oz水開4.5oz奶粉,
因為你咁開,你個bb 飲左好多水架,
每餐多1.5oz 水 x 6餐 = 9oz 一日
你個b 可能係水腫tim 呀,而且你開到咁稀,
bb 唔夠營養架,你寧願照指示開足4或5oz 奶粉,
bb 唔夠飽先另外餵少少水佢飲啦,
通常bb 一日都會另外飲到3-4oz水。

複式洋房

MYRON_MA 寫道:
而家都係飲3安奶,有時仲飲唔晒.現在 11lbs.
點解你地個b可以飲咁多既???

我bb飲成6oz, 不過都係11lbs 幾。 仲係每三個鐘就食,中間都有飲成2oz 水,都吾長肉 :cry:
2005媽咪

男爵府

kathy_yff,
其實我開個topic只係想知道下大家bb的奶量,同埋睇下自己的bb係咪大食得濟...
so不用比較,其實無話一定要飲幾多,要視乎自己bb的胃口和體質,只要體重有增加,bb健康精神,無"all" or嘔就ok架!
有bb飲3oz-3.5oz,有bb飲7oz,就好竿似大人咁有大食有細食...

複式洋房

食得小,所以我煲rice水開奶.
myron BOD 07 dec 2001 Alvin BOD 12 Sep 2005

大宅

我個仔由一個月大開始飲5安奶,到而家間中都會飲6安,我幫佢調較至4個鐘食一次,暫時都ok,現在兩個月大,剛去健康院磅過,有14磅2安,都幾吸收架

複式洋房

我個b係食人奶加奶粉!因為醫生叫我喂半個鐘人奶,再加奶粉!我計過佢食半個鐘大約食1OZ!頭一個月就食4OZ,一日七餐!第二個月就食5OZ,一日五至六餐(因為有時食夜奶),今日去健康院磅,好開心,阿b由出世係細碼b,到今日變成中碼b,一個月重成2Kg!今個月就開始食6OZ,仍然係五餐,唔知會唔會變肥妹?

首頁

尾頁

跳至