母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

民房

我的人奶越來越少可以點?

我已有左2個多月啦!奶量很少很少,每次泵得一至兩安,如果唔補奶粉,有咩其他代替,平日我返工兩餐粥一餐人奶,可以點做,可提供方法........?謝謝大家 :cry:

民房

Re: 我的人奶越來越少可以點?

開始好多人同我講,叫我有了bb盡快同個大戒人奶,話會個大搶晒個細的營養,生個b出來會好瘦.......有冇有經驗媽媽可以分享吓,話我知點做?

珍珠宮

babysus

我個細b而家6個月大...我陀住佢時都仲有餵大女,但細b出世有7.9磅.都ok啦,唔算係輕b.

邊陀bb邊餵人奶,無疑係需要多d營養,只要你平日飲食均衡d,仲要每日飲兩包奶,咁就應該冇問題.我唔記得係邊到睇過/聽過,雖然餵大b會攝取媽媽體內的養份,但唔需要擔心胎兒因此會唔夠營養,因母體的養份會首先供給胎兒所需,其次先會造奶.可能因為呢個原因,所以d人奶會越黎越少.我果時陀住bb 3個多4個月便停了人奶了.要到7個半月才有番初乳.呢段時間你補奶粉囉!如你個大b已over一歲,你可用豆漿取代奶粉.

民房

多謝您的回應,我仍然有繼喂人奶同泵奶,但泵出來的奶量每次只得一安多些,你話3-4個月時停了人奶是否自然停的,不是刻意停的,有番初乳時有否喂給大b???

珍珠宮

3-4個月時停人奶係自然停的
其實3-4個月停左人奶後,我都繼續餵大b,直到我入院前一晚,因我打算tandem nurse兩個bb.所以停左人奶後,大b就當我個nipple係奶咀咁啜.我驚唔比大b啜幾個月,佢會忘記吸啜的技巧.
但,如當你餵緊人奶/泵奶時feel到有contraction,你或者要停一停(我自己就冇停),因contraction有可能導致早產,所以你要小心d.

民房

謝謝!您的回覆,我現在沒有泵奶,但我早晚仍有給她吃人奶!我的擔心泵不到奶的壓力小了.......我個也輕鬆了一點,但我仍會繼續給好人奶! :-P

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊